Jak zrobić nalewkę z pigwy? Gdzie szukać przepisów?

Pigwa pospolita to drzewko o wielkości około 8 metrów, które w okresie kwitnienia całe pokrywa się białymi kwiatami Owoce dojrzewają w październiku. Wyglądają jak niewielkie jabłka lub gruszki. Mają jasnożółtą skórkę i wyraźny, charakterystyczny aromat. Ich smak także delikatnie może przypominać smak gruszki. Owoce pigwy nie nadają się do spożycia bezpośredniej. Bardzo dobrze sprawdzają się jako surowiec na przetwory. To także najlepszy owoc na nalewki, które w Polsce mają bardzo długą tradycję.

Nalewka z pigwy cieszy się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na smak. Jest słodka, bardzo pachnąca, w smaku przypomina gruszkę. Jej największą zaletą jednak są właściwości lecznicze, które nalewka z pigwy zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości witaminy C i pektyn.

Nalewka z pigwy to obowiązkowy składnik jadłospisu osób, które mają niską odporność i często się przeziębiają. Nalewka z pigwy z miodem jest nieodzowna w walce z grypą. Zawarte w niej składniki odżywcze i mineralne wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Ma także działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Pigwa bardzo dobrze wpływa na problemy z żołądkiem. Nalewka z pigwy na spirytusie może być używana zamiennie z orzechówką. Pobudza trawienie, zwalcza uczucie zgagi, wzmacnia wątrobę i łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego.

Nalewka z pigwy na spirytusie jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy około 1 kg owoców pigwy, dokładnie umytych, osuszonych i pokrojonych w ósemki, mniej więcej kilogram cukru i 1 litr spirytusu. Jeśli chcesz zrobić łagodniejszy smakołyk, daj pół litra spirytusu i pół litra wódki.

Jak zrobić nalewkę? Z owoców należy wykroić gniazda nasienne, a następnie wrzucić je do dużego słoika i zasypać cukrem. Pojemnika nie należy zakręcać, wystarczy przykryć go ściereczką. Zasypane owoce powinny stać w ciemnym miejscu mniej więcej przez dwa tygodnie, by puściły sok. Syrop zlewa się i uzupełnia się go alkoholem. Taka nalewka z pigwy powinna być przefiltrowana po upływie mniej więcej 3 tygodni. I już nadaje się do spożycia. Tu dowiesz się więcej na temat przygotowania nalewki z pigwy.

Jednakowo proste przepisy na nalewki to te, które robi się na wódce bez dodatku spirytusu. Jak zrobić nalewkę o najprostszym składzie? Potrzebujesz wyłącznie cukru, owoców i wódki. Do dużego słoika lub gąsiorka wrzuca się umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione nasion owoce, które zasypuje się cukrem w proporcji 2:1 (1 kg owoców do pół kilograma cukru). Słoik odstawia się jedynie na 2-3 dni, aby owoce lekko puściły sok. Następnie słoik uzupełnia się wódką. Należy go szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Co kilka dni warto jednak nim wstrząsnąć, by cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie nalewka z pigwy powinna być przefiltrowana i rozlana do butelek. Niestety, do spożycia nadaje się dopiero po upływie 4 miesięcy, czyli w sam raz na zimowe chłody. Nalewka z pigwy na wódce jest nieco łagodniejsza w smaku, dzięki czemu lepiej sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych. Z kolei nalewka z pigwy z miodem to prawdziwy słodko-kwaśny przysmak. W wersji z rumem i pomarańczą, za to bez cukru, będzie najwspanialszą osłodą zimowych dni.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *