Na pyszny chleb, wino i ser do Sandomierza. Gotowanie ogniem, dymem i azotem

Sandomierz od dłuższego czasu słynie z festiwali poświęconych dobremu jedzeniu i winom.
Największym i najważniejszym z nich jest ten przypadający na weekend po obchodach Święta Bożego Ciała – Festiwal “Chleb Wino Ser” w dniach 21 -23 czerwca.
-To festiwal sławiący polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to, co na naszych stołach najlepsze – mówi współorganizator, rzecznik i promotor polskich serów zagrodowych, Gieno Mientkiewicz. Sandomierz od dłuższego czasu kojarzy się z dobrym jedzeniem, winem i owocami, bo przecież okolica słynie z wielkich sadów owocowych, a niezaprzeczalne walory turystyczne ściągają tu całe rodziny.


Festiwal zapowiada się wyjątkowo ciekawie. Na sandomierskim rynku nie zabraknie pokazów, degustacji, animacji oraz Festiwalowej Kawiarenki, w której odbywać się będą spotkania i prezentacje gości specjalnych. Będzie można podejrzeć m.in. pieczenie chleba i robienie pierogów. Będzie także prawdziwie spektakularne show – gotowanie ogniem, dymem i azotem, gdzie swój kunszt pokażą wspaniali, słynni kucharze. Festiwal poprowadzi znany i lubiany prezenter Maciej Orłoś.
W organizację kulinarnej gratki włączają się Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy, Lokalna Organizacja Turystyczna, Sandomierskie Centrum Kultury, muzealnicy, lokalni artyści i pasjonaci.
Wszyscy, którzy w tych dniach odwiedzą Sandomierz, posmakują unikatowych wyrobów oraz poznają trochę tajników ich wytwarzania. Dowiedzą się jak niecodziennie można podejść do zdawałoby się zwykłych produktów. No bo kogo nie zaciekawią lody o serowych smakach, połączeniach wędlin z cytrynowymi konfiturami, mufinki nadziewane serem.
Dzieci będą się bawić w komponowanie kanapek, a dorośli spróbują jak łączy się kawa i ser. Dla przyjezdnych i mieszkańców Sandomierza kucharze przygotują Wielki Poczęstunek – będzie to makaronowe danie z serowym sosem. Nie zabraknie dań z chlebem i serem w odsłonach zaskakujących i smacznych, uświetnionych winem, ciekawym piwem, nalewką. Roli szefa gotujących szefów podjął się Adam Chrząstowski. Jeden z najwybitniejszych kucharzy, który podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 r. piastował prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego. Gotował wtedy dla premierów i prezydentów wszystkich państw europejskich.


W wspomnianej już kawiarence odbędą się spotkania autorów książek kulinarnych, swoiste krótkie popularyzatorskie wykłady i wywiady. Swoją obecność zapowiedzieli: profesor Jarosław Dumanowski, historyk jedzenia i kulinariów oraz dr Józef Sadkiewicz, wspaniały badacz ziarna, mąki i chlebów. Swoje premiery będą miały książki kulinarne. Swój pokaz zapowiedział też Szymon Czerwiński z portalu Beszamel.pl. Wstęp do kawiarenki wolny. Jak przystało na tego typu festiwal odbędzie się konkurs dla serowarów na najlepszy ser – “7 Serów Głównych”. Będzie także konkurs “Jedzenie od serca”, w którym jurorzy przyznają trzy wyróżnienia w kategoriach: ser, chleb i trzecie dowolne, które ich zachwyci. Zostanie ponadto przyznany „Laur dobrego smaku”.
Produkt kulinarny wykonany z lokalnych produktów, smaczny i zdrowy, który otrzyma „Laur dobrego smaku” – Sandomierskie 2019 r. będzie promowany przez Lokalną Organizację Turystyczną „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej” i polecany w lokalnych restauracjach, hotelach, gospodarstwach agroturystycznych.
Patronat medialny nad festiwalem objęła „Gazeta Ostrowiecka”.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *