„Sen Nocy Letniej” z ostrowieckim akcentem na Placu Defilad. Wyjątkowa wuzetka Michała Kępińskiego (zdjęcia)

Ostrowczanin Michał Kępiński, absolwent technikum w popularnym „Ekonomiku” i dietetyki na krakowskiej uczelni, pracuje aktualnie w największym studio kulinarnym w Polsce – Cook Up.
Nie tak dawno pozdrowił nas z Placu Defilad, tuż spod Pałacu Kultury i Nauki, gdzie odbyła się kolacja „Sen Nocy Letniej”, organizowana przez CookUp, Teatr Studio i Coca Colę. Był współtwórcą jej menu, a swoją niezwykłą wuzetką rozbudził smaki warszawiaków.
„Sen Nocy Letniej”, którego motywem była kuchnia czasów polskiej transformacji, cieszył się ogromnym zainteresowaniem, choć bilety na kolację wcale nie były tanie. Serwowano dania, które kosztowaliśmy w ciągu ostatnich trzydziestu lat, zwłaszcza na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Czyż nie pamiętamy już dziś smaku kotleta mielonego z kajzerką, kurczaka w cieście inspirowanego pierwszymi fastfoodowymi „Chińczykami”, zupę pho rodem z legendarnego Stadionu X-lecia? Za to na deser podano współczesną wersja wuzetki, dodajmy od razu wprost pijanej od prosecco. Kolację przygotowali, oprócz Michała Kępińskiego, Piotr Bruś -Klepacki i Sebastian Olma.


„Sen Nocy Letniej” to corocznie organizowana kolacja, której nazwa nawiązuje do sztuki Szekspira o tym samym tytule. Co roku też inny jest motyw przewodni. Tym razem wydarzenie było dla wielu swoistą sentymentalną podróżą do smaków znanych z dzieciństwa. Opowiadała o nich, między posiłkami, blogerka kulinarna Barbara Starecka.
Kolacja była wyjątkowo uroczysta. Zgromadziła kilkaset osób. Aby oddać klimat epoki transformacji, jej goście wspólnie siedzieli przy wielkich stołach, które zamiast tradycyjnymi, białymi obrusami zostały nakryte lnianymi w kwiaty. Zgrabni kelnerzy wnosili na stół mielonego w kajzerce, po czym przenosili gości do szybkich barów z azjatyckim jedzeniem, które otwierały się zarówno na Stadionie Dziesięciolecia, jak i na Placu Konstytucji. Palce lizać, był kurczak w cieście kokosowym i zupa pho z gotowaną wołowiną. A deser? No cóż, Michał Kępiński połączył dobrze znane warszawiakom smaki wuzetki, ale podaną na spodzie brownie nasączonym prosecco z kremem ze słonego karmelu. Według Michała, wuzetka to takie ciasto, które wszystkim kojarzy się z Polską i wciąż jest dostępne w cukierniach.


Kolacja „Sen Nocy Letniej” była przypomnieniem tego, co w ciągu tych trzech dekad jedliśmy i jak to, co jedliśmy, zmieniało nas oraz cały świat wokół. Podkreśla się, że była także formą celebrowania wolności, dialogu, szacunku i bycia razem ponad podziałami, bo kuchnia i wspólny stół niezależnie od przekonań i pochodzenia, łączy ludzi.
Gratulując Michałowi kolejnego sukcesu kulinarnego jednocześnie zazdrościmy uczestnikom kolacji i tej rozkoszy podniebienia i pomysłów na swoistą lekcję historii, historii kuchni polskiej…

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “„Sen Nocy Letniej” z ostrowieckim akcentem na Placu Defilad. Wyjątkowa wuzetka Michała Kępińskiego (zdjęcia)

  • 13 lipca 2019 at 10:16
    Permalink

    Gratuluję:) Imponujesz mi:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *