Mikołajkowe, zagraniczne potrawy

W LO Nr III, w Ostrowcu Świętokrzyskim, odbył się coroczny dzień języków obcych połączony z degustacją potraw krajów, których języków uczą się uczniowie ,,Bronka”.
Pomysł na takie obchody mikołajek w szkole zrodził się kilka lat temu i corocznie cieszy się ogromną popularnością wśród całej społeczności szkolnej. Młodzież wraz ze swoimi nauczycielami języków obcych: angielskiego, francuskiego, rosyjskiego i niemieckiego przygotowała tradycyjne potrawy, zabierając wszystkich smakujących w niezwykły świat pełen zapachów i smaków. Były rosyjskie pierogi, ciasta z bakaliami, francuskie tarty i sery, angielskie tosty oraz mufinki, a także niemieckie kiełbaski i sałatki.
Mikołajkowym przysmakom towarzyszył piękny wystrój szkoły, którego pomysłodawcą była młodzież wraz z opiekunem Anną Nowak Musiał. Ozdobne girlandy, przyozdobione prezentami parapety szkolne, kolorowe kokardy i niezliczona ilość światełek stworzyła prawdziwie świąteczny nastrój.
-Kuchnia europejska, która zagościła w szkole, w grudniowy poranek, to kontynuacja obchodów Międzynarodowego Dnia Języków Obcych, w który nasi nauczyciele i uczniowie włączają się corocznie w miesiącu wrześniu – mówi dyrektor , Robert Warda. Towarzyszą im quizy językowe, różnorodne przedstawienia i prezentacje, a także konkurs wiedzy o krajach europejskich i Rosji.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *