Jakich witamin nie powinno nam zabraknąć w okresie jesienno-zimowym?
Autorzy pracy o zmianach w funkcjonowaniu układu odpornościowego z Johns Hopkins University w USA [1] zauważają, że zima to wymagająca pora roku, podczas której zazwyczaj trudniej było o pożywienie i ogrzanie się. Większość zwierząt żyjących dziko nie reprodukuje się od października do marca, by zachować siły.
Współczesny człowiek z jednej strony nie musi martwić się o pożywienie czy przetrwanie. Z drugiej nigdy nie zawiesza aktywności i musi być gotowy być wydajny w pracy i szybki w działaniu przez cały rok.
Na zmniejszoną odporność jesienią i zima składają się też środowiskowe czynniki. W przedszkolach, szkołach i środkach komunikacji jest wówczas więcej osób chorych, więc układ odpornościowy jest obciążony [2].
Czynniki wpływające negatywnie na układ odpornościowy zimą:
- Mała ilość aktywności fizycznej;
- przebywanie głównie we wnętrzach zamiast na świeżym powietrzu;
- wysuszone, klimatyzowane powietrze, to kolejne obciążenia dla organizmu;
- Uboga w składniki odżywcze, tłusta i mączna dieta typowa dla zimy.
Dlatego niektóre witaminy jesienią i zimą warto brać, by wspomóc możliwości swojego organizmu.
Jakie witaminy brać już jesienią?
Witamina D jest produkowana w skórze pod wpływem słońca. Niestety w polskich warunkach ilość i kąt padania od października do marca są niedostateczne, by dostarczyć w ten sposób odpowiednią ilość tej substancji. Dodatkowo w diecie większości osób bogate w witaminę D i kwasy omega-3 tłuste ryby morskie czy pestki dyni to margines, więc łatwo o niedobory. A witamina D jest ważna dla odporności od narodzin aż po starość. Dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca kobietom ciężarnym, niemowlętom i dzieciom suplementację witaminą D szczególnie w okresie zimowym. [4] Podobne zalecenia są w większości europejskich krajów. Jednak gdy organizacja Vitamin D Mission przeprowadziła na ten temat badania wśród brytyjskich pediatrów, okazało się, że co trzeci nie wie o tych zaleceniach. W Polsce jest podobnie, dlatego warto edukować się na własną rękę, dobierając witaminy na jesień.
Drugim ważnym składnikiem jest witamina C. Poprawia ona odporność, jednak głównie wtedy, gdy jest przyjmowana regularnie i w dużych dawkach. W momencie zachorowania przynosi ona już niewielką zmianę dla przebiegu i czasu trwania choroby, ale może zmniejszyć ryzyko jej powstania, jeśli będzie stale w odpowiedniej dawce występowała w organizmie [3]. Warto szukać witaminy C z bioflawonoidami, które poprawiają jej wchłanianie, lub taką z naturalnych źródeł.
Na jesienną depresję – witaminy z grupy B i nie tylko
Witamina D zmniejsza też ryzyko powstania depresji, czemu sprzyja ponura jesienno-zimowa aura. Jesienią i zimą warto przyjmować też witaminy z grupy B. Ich niedobór prowadzi do problemów z pamięcią, rozkojarzenia i złego nastroju. Można dostarczać jej wraz ze zdrową dietą: orzechami, podrobami i pestkami. Jednak wiele osób właśnie zimą ma skłonność do niezdrowych przekąsek i tłustej, mącznej diety. Wówczas lepiej dostarczać sobie witaminy z grupy B w suplementach, szczególnie przy nadchodzących egzaminach lub innych stresujących wydarzeniach.
Więcej porad znajdziesz na pelafenlek.pl
Bibliografia:
-
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8987173
- Bigoś, Jak zwiększyć odporność swojego dziecka, wyd. Otwarte, 2019
- Maćkowiak K., Torliński L., Współczesne poglądy na witaminę C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356
- Praca zbiorowa, Wytyczne dla lekarzy rodzinnych dotyczące suplementacji witaminy D, Via Medica, 2013