Smaki dziedzictwa. Kuchnia i dieta w epoce neolitu

Muzeum Archeologiczne i Rezerwat Krzemionki włączyło się w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa. 12 września zaprasza na warsztaty „Kuchnia neolitu”, podczas których uczestnicy będą mieli możliwość dowiedzieć się, czym żywili się ludzie epoki neolitu oraz samodzielnie przygotować „neolityczne potrawy”. Warsztaty poprowadzi Artur Bokła – pasjonat survivalu, bushcraftu, archeologii doświadczalnej, turystyki i dzikiej kuchni.

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu. Głównym celem jest edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego. W tym roku EDD odbywają się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.

Neolit jest epoką, w której ludność zaczęła korzystać z żywności wytwarzanej z uprawianych roślin oraz hodowli zwierząt. Nadal jednak uzupełnieniem diety był szereg roślin dzikorosnących. Świadectwem użytkowania tych roślin są rozpoznane w trakcie badań archeologicznych ziarna, a w wyjątkowych przypadkach nawet pozostałości owoców.

„Kuchnia neolitu” – 12 września 2021 roku (niedziela) godz. 13:00

Muzeum Archeologiczne i Rezerwat Krzemionki (Sudół 135a)

Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod nr tel. 41 260 55 51 wew. 61 lub 40 / 669 970 499 oraz e-mailowo: sekretariat@krzemionki.info. Wstęp wolny.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *