Karol Okrasa oceniał kulinarne popisy uczniów „Ekonomika” (zdjęcia, wideo)
Znany i ceniony kucharz Karol Okrasa oceniał dzisiaj kulinarne dzieła uczniów Ekonomika. O miano najlepszego dania walczyły cztery dwuosobowe zespoły.
W jury obok Karola Okrasy zasiedli: Mirosław Ciołak -szef kuchni restauracji „Siesta” w Hotelu Red, Robert Kopacz – szef kuchni Upfield Professional i Michał Markowicz – nauczyciel Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Jury zachwyciło danie Miłosza Nowaka i Mikołaja Tkaczyka, którzy zaserwowali kaczkę w marynacie tymiankowej z puree dyniowym, pesto z rukoli i orzechów włoskich, brokułem i pomidorami koktajlowymi z dodatkiem glazurowanej śliwki szydłowieckiej i czarnej soczewicy z kurkami.
Drugie miejsce zajęły Luiza Brodalka i Oliwia Chuchała, które przygotowały gołąbki z gęsiną, kaszą jaglaną, śliwką szydłowską, musem grzybowym, karmelizowanymi orzechami oraz pikowanymi burakami.
Trzecie miejsce przyznano Martynie Szydłowskiej i Katarzynie Szczerbińskiej za polędwiczki z ziemniakami Hasselback, sosem borowikowym i salsą z jesiennych warzyw.
Czwarte miejsce zajęły Weronika Dusza i Wiktoria Grzegorska, które podały pieczoną pierś z indyka z glazurowanymi szalotkami, kopytkami, sosem śliwkowym oraz glazurowaną marchewką z czarnuszką.