Sukces Jacentowskiej Piwniczki

Anna Bojek – właścicielka Jacentowskiej Piwniczki zdobyła główną nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”.
Finał wojewódzki XXI Regionalnego Konkursu ”Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionu” odbył się w połowie czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Do konkursu zgłoszono 35 produktów. Jury, któremu przewodniczyła Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przyznało 11 nagród głównych. Jedna z nich przypadła Annie Bojek, dobrze znanej w naszym mieście i rejonie z produkcji i popularyzacji zdrowej żywności.

To kolejny sukces rodzinnej firmy z Jacentowa, specjalizującej się w ekologicznym przetwórstwie i produkcji tradycyjnej żywności, bowiem wcześniej laury na konkursach zbierał inny znany produkt z Jacentowa, chrzan, który pod nazwą„Chrzan świętokrzyski” został wpisany przez ministra rolnictwa na krajową listę produktów tradycyjnych w 2016 r. Jacentowska Piwniczka zgłosiła do tegorocznego konkursu w kategorii produkty roślinne jeden ze swoich wyrobów – zakwas na barszcz. Był to zakwas kiszony tradycyjnie na wysiewkach żytnich (powstają z mielenia zboża w młynie) w szklanych słojach z dodatkiem przypraw.


-To stara receptura znana od wieków w naszym regionie. Zakwas przygotowujemy podobnie jak nasze babcie i prababcie – podkreśla pani Ania, która wystawiła w Tokarni swoje wyroby jako członkini Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Jacentowska Piwniczka zaprezentowała tam pełny asortyment przetworów owocowo – warzywnych: sałatki warzywne, soki, dżemy, konfitury, marynaty, kompoty, sosy i dania gotowe.
Rodzice pani Anny, Czesława i Roman Bojkowie, w latach 90. poprzedniego wieku, założyli w Jacentowie firmę i prowadzili działalność produkcyjno -handlową. W styczniu 2018 r. córka przejęła od rodziców działalność przetwórczą i poprowadziła ją z sukcesami pod szyldem Jacentowska Piwniczka.
– Od dziecka pomagałam rodzicom w gospodarstwie ekologicznym w Jacentowie i w przetwórni – mówi Anna Bojek. -Chciałam kontynuować dzieło rodziców, dlatego ukończyłam studia na kierunku zarządzanie i inżynieria przemysłu spożywczego. Każdego roku staramy się wzbogacić naszą ofertę o nowe produkty. Przetwarzamy w rodzinnym zakładzie to co wyrośnie w naszym ekologicznym gospodarstwie na polu i co urodzi się w sadzie. Rodzice nadal prowadzą sklep z żywnością, głównie ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim przy alei Jana Pawła II. Sprzedajemy też nasze produkty w małych sklepach detalicznych w regionie i w kraju,promujących żywność ekologiczną oraz żywność regionalną. Od niedawna w yroby Jacentowskiej Piwniczki można kupować przez Internet. Nasze gospodarstwo rolne i wytwórnia są co roku kontrolowane i certyfikowane. Certyfikat otrzymujemy na rok, później trzeba go odnawiać.
Pani Ania przyznaje, że największą satysfakcję z pracy wkładanej w rozwój firmy i radość sprawiają jej opinie klientów, którzy chwalą oferowaną w sklepie żywność tradycyjną i często porównują ją do zapamiętanych z lat młodości potraw przyrządzanych przez babcie i mamy. Często sięga do starych wiejskich przepisów i przygotowuje produkty wg. tradycyjnych receptur. W sklepie w  Ostrowcu, państwo Bojkowie promują żywność ekologiczną i produkty tradycyjne innych członków sieci dziedzictwa kulinarnego. Na początku roku Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie liczyła blisko stu członków wytwarzających i dostarczających na rynek znakomitej jakości żywność tradycyjną związaną z  naszym regionem.

Print Friendly, PDF & Email