Nowe oblicze Placu ks. Marcina Popiela (wizualizacje)

Rozpoczynają się długo oczekiwane prace związane z zagospodarowaniem placu przed zabytkowym zespołem kościelnym w Szewnie.
Interesująca koncepcja urbanistyczna sprawi, że teren ten nabierze nowego wyglądu.

4
Na początku grudnia br. został rozstrzygnięty konkurs urbanistyczno –architektoniczny na opracowanie koncepcji pn. „Budowa parkingu wraz z elementami małej architektury na Placu ks. Marcina Popiela w Szewnie gmina Bodzechów”. Z nadesłanych prac najwyżej oceniono koncepcję firmy INARKO z Gliwic, opracowaną przez zespół pod kierownictwem mgr inż. arch. Andrzeja Dudy. Ona tez została zwycięzcą konkursu.

3
-Założeniem konkursu była idea, aby plac uprzednio pełniący jedynie funkcję parkingu stał się integralną częścią przestrzeni miejscowości Szewna oraz stworzyć strefę łączącą sąsiednie zagospodarowanie –podkreśla architekt mgr inż. Jarosław Kawiński z Urzędu Gminy w Bodzechowie. -Sama lokalizacja tego miejsca pozwala nam na zachowanie pewnych cech tożsamości w kontekście jego walorów przyrodniczo-topograficznych. Powstanie siatka ulic, która zapewni potrzebne miejsca parkingowe, jednocześnie pozostawiając fragment powierzchni na część rekreacyjną.
Gmina Bodzechów zgodnie z regulaminem konkursu zaprosiła jego zwycięzcę na negocjacje. Firma z Gliwic zamierza zlecić przygotowanie dokumentacji budowlanej tego zadania. Oczekiwany termin rozpoczęcia prac budowlanych (przy założeniu, że nie wystąpią nieprzewidziane trudności ze względu na teren wpisany do rejestru zabytków) to drugi kwartał 2018 r.

2

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *