Zamknij

Wiemy co Karol Okrasa gotował na Krzemionkach w neolitycznym garnku

01:26, 24.09.2018
Skomentuj

 Zgodnie z naszą zapowiedzią w minioną sobotę Telewizja Polska wyemitowała nowy odcinek programu "Okrasa łamie przepisy".

?php>

Odcinek zatytułowany został "W neolitycznym garnku".

?php>

?php>

Karol Okrasa próbując odtwarzać dawne smaki sięgnął po dawne krzemienne narzędzia, aby pokazać widzom, jak przodkowie dzisiejszych kucharzy tysiące lat temu obrabiali mięsiwo. W niezwykłej scenerii odtworzonej neolitycznej wioski w Krzemionkach przygotował trzy potrawy. Pierwszą był pieczony na rożnie nad ogniem udziec jagnięcy, wcześniej zamarynowany w ziołach i czerwonym winie. Drugą propozycją były szaszłyki z wątróbki cielęcej pieczone w archaiczny sposób na rozgrzanym kamieniu z pikantnym sosem. A trzecią kasza gryczana z podrobami drobiowymi i krwią kaczki, suszonymi owocami czyli coś w rodzaju kaszanki na gorąco.

?php>

?php>

?php>

?php>

Oczywiście, w programie pokazano rezerwat archeologiczny Krzemionki wraz z zespołem neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. W podróży w przeszłość Karolowi Okrasie towarzyszył pracownik naszego muzeum, Grzegorz Kończyk.

(Dariusz Kisiel)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%