Ministrowi rolnictwa podobało się w ostrowieckiej Izbie Pamięci Cukrownictwa. Cukier krzepi!

W miniony, a jakże tłusty czwartek, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski złożył wizytę w Izbie Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrowej w Ostrowcu Świętokrzyskim, która znajduje się na terenie dawnej Cukrowni „Częstocice” – jak wiemy jednej z pierwszych powstałych  w XIX wieku na terenie Królestwa Polskiego. Towarzyszyli mu parlamentarzyści, samorządowcy i członkowie zarządu Krajowej Spółki Cukrowej.

Jak powiedział minister, cukrownictwo to historycznie jeden z najważniejszych elementów naszej kultury rolnej.

-Chciałbym podziękować za inicjatywę utworzenia Izby Pamięci Cukrownictwa na terenie pierwszej na ziemiach polskich cukrowni buraczanej „Częstocice” – mówi Jan Krzysztof Ardanowski. -Gratuluję wszystkim plantatorom buraka cukrowego i pracownikom przemysłu cukrowniczego tych pięknych tradycji i życzę, by historia dzisiaj przez nas pisana była dumnie prezentowana przyszłym pokoleniom.

Minister zdradził nam, że przemysł cukrowniczy i uprawa buraka to także jego, osobista historia.

-W gospodarstwie rodzinnym ojca buraki cukrowe uprawiało się od pokoleń – mówi. -Przeszedłem w tej branży całą drogę rozwoju. Doskonale pamiętam czasy, kiedy plantacje pieliliśmy ręcznie, a ojciec uczył mnie przecinki, przerywki, okrążki, ogławiania, czy posługiwania się hebrem.

Pana ministra po Izbie Pamięci Cukrownictwa, która ma na celu upowszechnienie historii cukrownictwa w Polsce, oprowadził jej kustosz, Waldemar Brociek. Z jego wykładu dowiedzieliśmy się, że w zbiorach znajduje się kilka tysięcy obiektów. Są to m.in. plany i rysunki techniczne cukrowni, rysunki urządzeń i maszyn, inwentarze i opisy cukrowni, akty notarialne, wyciągi z akt hipotecznych, protokoły, sprawozdania, raporty produkcyjne, czasopisma cukrownicze w językach: polskim, rosyjskim i niemieckim, książki, reklamy i broszury dotyczące uprawy buraków, urządzenia pomiarowe, sztandary cukrowni, medale, pamiątki jubileuszy cukrowni, cukierniczki, głowy cukru. Historia cukrownictwa została przestawiona na 18 planszach. Izba wyposażona jest też w kiosk multimedialny z dotykowym ekranem. Sala wystawowa spełnia też funkcję konferencyjną. Jednorazowo może pomieścić 50 osób.

Izba Pamięci Cukrownictwa stara się też pozyskiwać nowe eksponaty. Jak już informowaliśmy, w lutym Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego ze Straszkowa przekazała nieodpłatnie dla Izby Pamięci Cukrownictwa kilkanaście maszyn i urządzeń rolniczych, m.in. siewnik, młynek, młockarenkę, wyorywacz palcowy i opielacz trzyrzędowy.

-Cieszymy się, że pracownicy Izby pozyskują nowe eksponaty. Maszyny będziemy prezentować w hali byłej paczkarni. Obecnie trwa przygotowanie do zakończenia przetargu na remont pomieszczenia – mówi Zdzisław Salus, członek Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Cukrownia „Częstocice” do niedawna była dumą ostrowczan. Wybudowana została w 1839 r. przez hr. Henryka Łubieńskiego w Częstocicach. W latach 1843-1857 stanowiła własność Banku Polskiego, od 1882 r. należała do towarzystwa akcyjnego. W 1862 r. została zmodernizowana, a w 1874 r. przeszła na nowoczesny wówczas system dyfuzyjny. W kampanii cukrowniczej 1862/1863 wyprodukowała 983 ton cukru, w latach 1911-1914 średnio ok. 6 tys. ton cukru, w okresie międzywojennym przeciętnie ok. 3 tys. ton. Po II wojnie światowej cukrownia kontynuowała produkcję, po czym w reformie nacjonalizacji przemysłu została upaństwowiona. W 2006 roku, jako oddział w strukturach Krajowej Spółki Cukrowej S.A., została wyłączona z produkcji cukru. Obecnie w jej skład wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku. Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Odbiorcami produktów Spółki sprzedawanych pod marką „Polski Cukier” są zarówno uznane firmy polskie, jak i renomowane koncerny międzynarodowe. Budowana przez lata Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej S.A. działa dzisiaj w pięciu sektorach rynku rolno – spożywczego. Podstawowym sektorem Grupy pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany. Do Grupy Kapitałowej KSC S.A. należą dzisiaj poza KSC S.A. cztery produkcyjne spółki zależne: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie “PZZ” w Stoisławiu S.A., Fabryka Cukierków „Pszczółka”, Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno i LC.S. „Moldova Zahar” w Republice Mołdawii. 16 stycznia br. Krajowa Spółka Cukrowa S.A. zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019. Spółka skupiła prawie 6 milionów ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 910 tys. ton cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy. W 2018 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. hektarów, przez 15,5 tys. plantatorów.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *