Ostrowiecki Hubertus

Już po raz trzeci myśliwi i leśnicy spotkali się, aby wspólnie obchodzić Dzień św. Huberta.
Uroczystość rozpoczęła Msza św. Dziękczynna w kościele pw. św. Kazimierza Królewicza z udziałem kapelana myśliwych i leśników, ks. prałata Franciszka Beraka, ks. proboszcza parafii św. Kazimierza, Marka Dzióby oraz ks. Marka Rusaka, proboszcza parafii św. Jadwigi Królowej. W homilii ks. F. Berak zaznaczył, jak bardzo potrzebna jest uczciwa wiedza i świadomość idei pracy zarówno myśliwych, którzy gospodarują dziką zwierzyną, jak i leśników gospodarujących polskimi lasami. Za ich pracą przemawia rozsądek i troska o to, aby wszyscy mogli korzystać z darów lasu. To dzięki zaangażowaniu oraz wielkiej pasji myśliwych i leśników, możemy podziwiać piękno przyrody i czerpać z jej bogactwa.
Ostrowieckie obchody wpisały się w jubileusz 95-lecia Lasów Państwowych oraz w jubileusze ostrowieckich kół łowieckich: 35-lecia KŁ „Ponowa” Karczma Miłkowska oraz 60-lecie KŁ „Dzik”. Zaproszonych gości powitał nadleśniczy Nadleśnictwa Ostrowiec Świętokrzyski, Adam Podsiadło, a wśród nich byli m.in. przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego, przedstawiciele władzy samorządowej, delegacje kół łowieckich, poczty sztandarowe. Wśród gości byli też emerytowani pracownicy Nadleśnictwa Ostrowiec Świetokrzyski – nadleśniczy Władysław Ścibisz i nadleśniczy Jerzy Pasternak oraz Kawalerowie odznaczenia „ZŁOM”, najwyższej odznaki łowieckiej: Tadeusz Kidziński z KŁ Dudek, Wacław Cielecki KŁ Jarząbek, Szymon Lada KŁ Jarząbek, Jerzy Marcinowski KŁ Jarząbek, Krzysztof Skowronek KŁ Góra Chełmowa, Stanisław Gąsiennica KŁ Ponowa Karczma Miłkowska. Podczas obchodów koła łowieckie mające swoje tereny na obszarze Nadleśnictwa Ostrowiec Świętokrzyski, prezentowały swój dorobek myśliwski. Atrakcją był koncert w wykonaniu Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „AKTEON” oraz spektakl „Rykowisko” w wykonaniu zespołu „RARÓG”.
Obchodom towarzyszyły prezentacje i pokazy, w tym pokazy psów myśliwskich oraz wystawa fotografii Andrzeja Łady pt. „Tropem wspomnień” w Wyższej Szkole Biznesu i Przedsiębiorczości. Zwieńczeniem uroczystości była degustacja myśliwskich przysmaków, w tym pieczonego dzika.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Ostrowiecki Hubertus

  • 1 października 2019 at 13:24
    Permalink

    pochwała zabijania… i jeszcze świętowanie z tej okazji !!!
    myślistwo w dzisiejszych czasach powinno polegać na ochronie dziko żyjącej zwierzyny a nie na jej zabijaniu z użyciem nowoczesnej broni ; łowy na dzikiego zwierza to jedynie fotografowanie,kiedyś nazwane bezkrwawym polowaniem
    dobrze że choć myśliwi czyli bezwzględni mordercy zwierzyny,dokarmiają te bezbronne istoty naszych lasów i pól,ale to tylko tyle ich “dobroci”…

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *