Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie ma sześciu nowych członków. Dziś z rąk marszałka Andrzeja Bętkowskiego oraz członka Zarządu Województwa Marka Jońcy czworo przedsiębiorców odebrało certyfikaty i szyldy poświadczające przynależność do Sieci. Dołączyli oni do 79 podmiotów - sklepów, zakładów przetwórczych, cukierni, gospodarstw agroturystycznych czy lokali gastronomicznych, zrzeszonych w naszej regionalnej sieci.
?php>
Nowo przyjęci wytwórcy lokalnej, tradycyjnej żywności to: Produkcja Konserwowanych Wyrobów Ciastkarskich i Ciastek z Pomykowa w powiecie koneckim, Mezzo One Sp. z o.o. z Jędrzejowa, Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Marcin Kawalec z miejscowości Jagodne w gminie Mirzec, Anna Bojek prowadząca Jacentowską Piwniczkę w gminie Sadowie, Pasieka Dobra Pszczoła z gminy Mirzec oraz Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak z gminy Słupia w powiecie jędrzejowskim.
?php>
Jak przekonuje marszałek Andrzej Bętkowski - Przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości. Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia teraz 85 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną). Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje - wylicza marszałek. I jak dodaje - Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.
?php>
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. W ten sposób pomaga małym przedsiębiorstwom związanym z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwom rolnym i rybackim, sklepom farmerskim czy gospodarstwom agroturystycznym.
?php>
Zdaniem członka Zarządu Województwa Marka Jońcy - Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia osoby niezwykle zaangażowane w odtwarzanie i pielęgnowanie tradycji kulinarnych regionu. Wszelkie stoiska z żywnością wysokiej jakości są oblegane nie tylko przez starszych konsumentów, u których zapach chleba i wiejskiej kiełbasy przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Smaki te zachwycają również ludzi młodych, dla których stanowią wielkie odkrycie kulinarne ? mówi Marek Jońca.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Rozpoczął się czas letnich festiwali w powiecie.
Brak istotnej informacji. Wstęp wolny?
Iga
17:39, 2025-07-04
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
widać że nie jesteś pracownikiem tego zakładu skoro tak lekko piszesz (Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią) - tu chodzi o największy zakład pracy w mieście którego pracownicy utrzymują tysiące mieszkańców Ostrowca , nie czujesz tego ?? a co do ciężkich warunków pracy w hucie , bywało dużo trudniej i za niewielkie wynagrodzenie + strach że z dnia na dzień pójdzie się na bruk za bramę huty ; zanim coś napiszesz to 100 razy pomyśl...
W.S.
07:45, 2025-07-03
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Szanowna rado nadzorcza nie jesteście biurem podróży, powinniście jakoś wyglądać. Rozwój usług funeralnych - spoko. Utrzymanie terenów cmentarzy - spoko. Ale wdrażanie rozwiązań podnoszących jakość obsługi mieszkańców cmentarzy to naprawde muszę zobaczyć.
Nowy wymiar...jednak
03:27, 2025-07-03
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
Wiedzą jak uciszyć ludzi. Może zafundują nam kolejną obniżkę płac?? a później wróci wszystko do normy. Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią. Ludzie są już zmęczeni brakiem odpowiednich podwyżek w stosunku do bardzo ciężkich warunków pracy.
Hutnik
10:02, 2025-07-02
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz