Sery Sandomierskie od "Dziedzica" w Drygulcu to wyroby cieszącej się coraz większą popularnością serowarni w Drygulcu, leżącej na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym pomiędzy Ćmielowem, a Ożarowem. Właścicielem serowarni owym dziedzicem jest Mariusz Małkiewicz. W serowarni produkuje się i sprzedaje na miejscu długo dojrzewające sery podpuszczkowe, robione z dobrej jakości mleka krowiego, bez konserwantów. Na chętnych skosztowania pysznych serów czeka nie tylko degustacja deski serów, z lokalną konfiturą, miodem czy winem z Winnicy Sandomierskiej, ale także zwiedzanie samej serowarni.
?php>Oprócz hrabianek, jaśniepanów, paniczów, królewiczów, czarnego sera Zawiszy Czarnego od dwóch miesięcy w serowarni w Drygulcu można skosztować i zakupić sera krzemień pasiasty. To jedyny w kraju ser z wyglądu przypominający kamień krzemień pasiasty.
?php>-Krzemień pasiasty musi być robiony na tzw. suchą skórkę, malować go jakimś polioctanem to jest przestępstwo - mówi Mariusz Małkiewicz. Cały świat maluje sery. Ja dążę do tego, aby wszystkie sery były u mnie robione na suchą skórkę, co oznacza, że skórka naturalnie na serze wysycha.
?php>Produkcja wyjątkowego z wyglądu i smaku sera krzemień pasiasty w serowarni u Dziedzica rozpoczęła się już w lutym br.
?php>-Pomysł podsunęła mi pani Katarzyna Batko, prezes LOT-u w Sandomierzu, ale tak naprawdę to Cezary Łutowicz, który rozsławił krzemień pasiasty, jako pierwszy użył go do tworzenia biżuterii -mówi. Świat ze swoimi wyrobami objechał, był m.in. w Mediolanie i USA. Z krzemieniem pracuje od 50 lat.
?php>Ser krzemień pasiasty składa się z sera białego i czarnego, który jest produkowany z domieszką popiołu drzewnego z drzewa dębowego z nutą lukrecji.
?php>-Jedynym importerem tego popiołu jest Serowar Szczecin, w planach mam jednak samodzielną produkcję popiołu, spróbujemy użyć do tego drzewa bukowego - mówi Mariusz Małkiewicz. Krzemień pasiasty daje nam trzeci smak. Nie smakuje on jak ser biały, a nie jako ser czarny. Smaki te się w pewnym stopniu wymieszały. Ten smak jest lepszy. Widok jest lepszy. I zainteresowanie większe niż pozostałymi serami. Ser ten musi leżeć minimum 4 miesiące zanim zostanie przeznaczony do sprzedaży.
?php>Zanim ser krzemień pasiasty pojawił się w ofercie serowarni u Dziedzica sensacje wywołał i nadal budzi duże zainteresowanie ser Zawisza Czarny, którego historia powstania sięga wsi Garbów w gminie Dwikozy, skąd pochodzi nie tylko sam Zawisza Czarny, ale i M. Małkiewicz. W Garbowie z inicjatywy M. Małkiewicza 10 lat temu stanął także pomnik Zawiszy Czarnego.
?php>Nazwa ser krzemień pasiasty oraz jego technologia i receptura w ciągu dwóch tygodni zostaną opatentowane. A już za tydzień M. Małkiewicz stanie w serowe szranki z kilkunastoma najbardziej uznanymi serowarami w Polsce podczas Wielkiego Serowania we Wrocławiu.
Warto dodać, że oprócz produkcji serów, w sklepie przy serowarni Mariusza Małkiewicza można skosztować i zakupić wina sandomierskie Marcelego Małkiewicza oraz zdrowe kwaszonki Magdaleny i Macieja Małkiewicza. Miejsce warte odwiedzenia nie tylko przez wyjątkowe walory smakowe, ale także piękne widoki rozpościerające się z tarasu serowarni, spokój i urok.
?php>
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Rozpoczął się czas letnich festiwali w powiecie.
Brak istotnej informacji. Wstęp wolny?
Iga
17:39, 2025-07-04
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
widać że nie jesteś pracownikiem tego zakładu skoro tak lekko piszesz (Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią) - tu chodzi o największy zakład pracy w mieście którego pracownicy utrzymują tysiące mieszkańców Ostrowca , nie czujesz tego ?? a co do ciężkich warunków pracy w hucie , bywało dużo trudniej i za niewielkie wynagrodzenie + strach że z dnia na dzień pójdzie się na bruk za bramę huty ; zanim coś napiszesz to 100 razy pomyśl...
W.S.
07:45, 2025-07-03
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Szanowna rado nadzorcza nie jesteście biurem podróży, powinniście jakoś wyglądać. Rozwój usług funeralnych - spoko. Utrzymanie terenów cmentarzy - spoko. Ale wdrażanie rozwiązań podnoszących jakość obsługi mieszkańców cmentarzy to naprawde muszę zobaczyć.
Nowy wymiar...jednak
03:27, 2025-07-03
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
Wiedzą jak uciszyć ludzi. Może zafundują nam kolejną obniżkę płac?? a później wróci wszystko do normy. Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią. Ludzie są już zmęczeni brakiem odpowiednich podwyżek w stosunku do bardzo ciężkich warunków pracy.
Hutnik
10:02, 2025-07-02
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz