Jaka jest różnica między solą morską, a solą kuchenną?
Ludzie zakładają, że sól morska jest zdrowsza od soli kuchennej, ale w rzeczywistości mają one te same podstawowe wartości odżywcze. Kluczowe różnice między solą morską a solą kuchenną to źródło pochodzenia soli oraz metody jej pozyskiwania i przetwarzania.
Jak powstaje sól morska i sól kuchenna ?
Spożywanie zbyt dużych ilości obu tych produktów może prowadzić do nadciśnienia i chorób serca. Jak sama nazwa wskazuje, sól morska jest wytwarzana przez odparowanie wody morskiej. Sól pozostała po odparowaniu nie jest przetwarzana lub jest przetwarzana w bardzo niewielkim stopniu, dzięki czemu zachowuje śladowe ilości minerałów, takich jak wapń, potas i magnez. Kryształki są większe niż w soli kuchennej i dodają chrupkości posypywanym potrawom.Więcej tego typu informacji znajdziesz na medicot.pl
Sól kuchenna jest wydobywana ze złóż soli. Sól kuchenna jest przetwarzana w celu uzyskania czystszej i drobniejszej postaci, co powoduje usunięcie wszelkich naturalnych minerałów, które może zawierać. Sól kuchenna jest następnie wzbogacana dodatkami, które zapobiegają jej zbrylaniu się. Jednym z ważnych dodatków zawartych w soli kuchennej jest minerał jod, który pomaga w wytwarzaniu hormonów tarczycy, a tym samym przyczynia się do jej zdrowia.
Jaka jest wartość odżywcza soli kuchennej i soli morskiej ?
Sód jest składnikiem mineralnym, którego organizm potrzebuje do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów oraz do zachowania równowagi płynów ustrojowych. Sód znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w soli, która składa się z chlorku sodu.
Zarówno sól kuchenna, jak i sól morska zawierają około 40% sodu w stosunku wagowym. Niektóre rodzaje soli morskiej mają większe kryształy niż sól kuchenna, dlatego w łyżeczce soli morskiej jest zwykle mniej sodu niż w łyżeczce soli kuchennej, co wynika z różnej wielkości kryształów. Dieta bogata w sód może podnieść ciśnienie krwi, co prowadzi do zwiększenia ryzyka chorób serca i udaru.
Jakie korzyści zdrowotne ma sól kuchenna, a jakie sól morska ?
Sól kuchenna jest wzbogacona w jod, pierwiastek niezbędny do produkcji hormonu tarczycy. Twój organizm nie potrafi sam wytwarzać jodu, dlatego musi on pochodzić z diety. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości jodu, Twój organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonu tarczycy. Odnośnie zdrowia jak i przepisów warto odwiedzić stronę jedzmy-zdrowo.pl
Sól morska, stosowana jako składnik ciepłej kąpieli, pomaga złagodzić podrażnienia i zaostrzenia skóry u osób z egzemą. Sole morskie o wysokiej zawartości magnezu mogą również pomóc w zwiększeniu nawilżenia i zmniejszeniu szorstkości skóry.
„Kluczowe różnice między solą morską a solą kuchenną to źródło pochodzenia soli oraz metody jej pozyskiwania i przetwarzania.” Nie napisano o najważniejszym! Sól kamienna zawiera w sobie ok. 0,33% samej soli,0,33% piasku i ok.0,33% szkła.Sol kamienna ze względu na zawartość w nim szkła jest najbardziej szkodliwa ponieważ to szkło(bardzo mikroskopijne )dostając się do naczyń krwionośnych powoduje ich uszkadzanie.Sól morska jest natomiast bez tych „dodatków”.