Zamknij

Jak zwiększyć odporność kulinarnymi sposobami?

Redakcja Gazety Ostrowieckiej + 23:07, 27.08.2022
Skomentuj

Czy istnieją kulinarne sposoby na to, by zwiększyć swoją odporność? Co można zrobić, by organizm był zdrowszy, mocniejszy i lepiej radził sobie z ewentualnymi infekcjami?

?php>

?php>

Moc warzyw na talerzu?php>

Warzywa są źródłem wielu składników, które wspierają naszą odporność. Nie bez znaczenia dla układu immunologicznego jest obecność witamin i mikroelementów, które wchłaniane przez organizm, wspomagają wytwarzanie przeciwciał i mikrofagów, zdolnych do zwalczania wielu drobnoustrojów. Które warzywa warte są naszej uwagi pod kątem wzmacniania odporności? Dietetycy polecają szczególnie paprykę, jarmuż, brukselkę, brokuł, kalafior, a z warzyw strączkowych - bób, ciecierzycę, czy fasolę.

?php>

Warzywa, które powinniśmy jeść jak najczęściej, gdyż są bombą witaminową, można łączyć też z owocami. Te zawierają więcej cukrów prostych, jednak truskawki, owoce rokitnika, porzeczki, a także cytryny, grejpfruty i pomarańcze, zawierają sporo kwasu askorbinowego, znanego z właściwości przeciwutleniających.

?php>

Zadbaj o dobre tłuszcze?php>

Dla odporności korzystne będą również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Lekarze mówią o ich dobroczynnym wpływie na układ immunologiczny. Wskazują, że tłuszcze te przyczyniają się do wzrostu efektywności walki organizmu z infekcjami. Kwasy omega-3 mają też właściwości niwelujące stany zapalne. Aby zadbać o zdrowie, zaleca się spożywać porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych co najmniej 2 razy w tygodniu. Bogatym źródłem tych dobrych tłuszczów są morskie ryby. Występują bowiem w łososiu, śledziu, makreli. Do dobrych źródeł wspomnianych tłuszczów zalicza się również olej lniany, olej rzepakowy oraz sojowy, a także siemię lniane, które dodatkowo zawiera witaminy z grupy B. W kwasy tłuszczowe obfitują również orzechy, w tym orzechy włoskie, wiodące prym w ilości kwasu omega 3. 100 gramów włoskich orzechów pokrywa aż ośmiokrotnie dzienne zapotrzebowanie na kwas omega-3!

?php>

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują wiele właściwości, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Działają przeciwzapalnie, antyzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo. Im zdrowsze ciało, tym, bardziej skutecznie będzie w stanie walczyć w okresach ewentualnych spadków odporności.

?php>

Dobrze zbilansowane posiłki?php>

Pamiętajmy, że sama wiedza o produktach zwiększających odporność, nie wystarczy. Aby zapewnić sobie realnie prozdrowotny wpływ składników zawartych w pożywieniu, konieczne jest regularne ich spożywanie. Dobre nawyki żywieniowe są tutaj podstawą. Uwzględnienie w diecie warzyw owoców, ryb czy innych elementów, tak często omijanych w dobie fasfoodów, wymaga odpowiedniego poziomu doświadczenia w komponowaniu menu. Zmęczenie, brak czasu, nie zawsze pozwalają na wymyślanie idealnego jadłospisu. Nie zawsze ponadto posiadamy umiejętności, które pozwalają przełożyć pomysły na rzeczywistość. Lekiem na podobne dylematy może być catering dietetyczny. Założenia cateringu opierają się na wykorzystaniu sezonowych warzyw i owoców, dobrych gatunków mięs, ryb i przypraw, które z pewnością, wspomogą nasze zdrowie. To, co nie pozostaje bez znaczenia to inne zalety diety pudełkowej, czyli wygoda dostarczania posiłków. Jeżeli zależy nam na jadłospisie dobrze zbilansowanym, catering komponowany przez profesjonalnego dietetyka jest strzałem w dziesiątkę, a dodatkowo zaoszczędzimy czas - ktoś przygotuje jedzenie za nas.

?php>

Oprócz kulinarnych sposobów na wzmocnienie odporności równolegle stosować można dodatkowe metody spoza obszaru kuchni. Wysypianie się, nawadnianie organizmu, odpowiednia równowaga między pracą a czasem prywatnym, to sposoby na lepszą wydolność organizmu.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Ostrowiecka Akademia Nauk Stosowanych wysoko w rankingu

Marysiu nie obrywaj mu uszu póki wode nośi. Jesli już powstał sparing na mędrkowanie to się dołącze. Wiadomo że nauka to potęgi klucz, który dzięki zdobytej wiedzy otwierać może wiele dżwi. Własnym kluczem. Tu nie ma nad czym dyskutować. To oczywistość. Jednak do nauki oprócz czystej wiedzy i umiejętności jej stosowania i rozwijania, podczas nauczania, w tle, załącza się silniki róznego rodzaju. Silniki ekonomiczne, propagandowe, wychowawcze, świadomościowe, emocjonalne, czy nawet taki który można nazwać pralnią mózgów. Obecnie filozofia bardziej przypomina fiziologie. I nie mam tu na myśli sprawności umysłowej, czy jej doskonalenie. To jest dość spory problem, bo bardziej przypomina programowanie spodziewanych zachowań, niż próbe nauczenia, zrozumienia zachodzących procesów, nie mówiąc o tworzeniu czegokolwiek bez zgody i wiedzy ,,Wielkiego Brata". Chodzi tu przedewszystkim o sprawną siłą roboczą oczywiście. Nikt teaz nie będzie siedział nad brzegiem morza zastanawiając sie dla czego morze się buja, czy przesypywał piasek z kupki na kupke, wzorem z Syzyfa, bo to jest jasne wszystkim już w wieku przedszkolnym. Każdy chyba będac na plaży budował kiedyś zamki z piasku. Lub przynajmniej stawiał babki w piaskownicy. Czy lepił bałwana, bo bałwan to dobry szybki przykład wysiłku tworzenia i przemijania. Bez względu, czy da się odzyskać marchewke, czy nie. Choć recykling to ważny punkt w tworzeniu nowego porządku świata. Jednak zbyt praktyczne tworzenie sobie kadr powoduje tworzenie zamkniętych umysłowo grup społecznych, jak homosowietikus, korpo, czy innych pędnoków prowadzących do obłąkańczej gonitwy za króliczkiem. To bardziej hodowla niż nauczanie. I tu nasuwa się pytanie. Co się stanie, gdy w efekcie tego zabraknie nam w końcu; jasno, racjonalnie, zachowawczo, trzeźwo i ze zrozumieniem tego świata myślących społeczeństw. Konieczenych do tworzenia nowego zrównoważonego życia na tej wyczerpanej planecie. Życie, już jest racjonowane i umieszczające ludzi w torowiskach bez przyszłości. Kariera myszki w klatce. Pozwole sobie przypomnieć słowa Gorkiego, opisującego ówczesne społeczeństwo,nie tak hohoho lat temu, fragment- ,,maszyny wyssaly z ludzkich mięsni tyle sił ile im było potrzeba" - zdaje się że wciąż są aktualne. Z tą teraz obecnie cywilizacyjną różnicą, bo teraz wysysają, wyjaławiają dusze. Chorobliwa rządza wielkości, wyścig szczurów w którym nikt nie może liczyć na wygraną, pęd na ściane bez miękkiej na niej gąbki. Szczególnie dotyczyto wielkich tego świata, ich ,,jazda" jest coraz bardziej obłąkańcza i rządająca od maluczkich bezwzględnego podporządkowania się Ich wizjom, rególacjom i planom na jeszcze bardziej restrykcyjny porządek tego świata. Aby maluczkich, mieć pod bezwzgledną kontrolą. Finansową, mentalną i świadomościową. Już nie religjie, a cctv i kamera w Twoim telefonie, czy lokalizacja pilnuje poprawności twoich zachowań. Coraz mniej już wynika z Twojej własnej woli. Ktoś, za nas układa nam nasze klepki. I tak też tą drogą podąża metodyka nauczania. Tu nie chodzi o to żebyś się czegoś nauczył i coś osiągnął. Tu chodzi o to, żeby się dało wykorzystać Twoją wiedze, maksymalnie niskim kosztem. Jednoczesnie udrutowując Cię w zobowiązaniach. Odbierając Ci .., urzyje tu slowa które jest już obecnie tylko historycznym sloganem, wolność. Czyli świat nakazów i zakazów, krócej, wązki korytarz prawilnego myślenia. Jest to, jak by na to nie patrzeć, jakaś forma ochrony zasobów planety. E-świat, twój nowy świat. Ale czy aby napewno twój? Czy czeka nas pónocno koreański styl życia?

Nauczka

17:58, 2025-07-01

Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?

Przecież CELSA HO jest cały czas wystawiona na sprzedaż, dziwne jest to że artykuł ukazał się jak akurat prowadzone są rozmowy o podwyżkach

Hutas

16:58, 2025-07-01

Grzegorz Wrzesień prezesem Polskiego Związku Kickboxing

Znam Grzeska i jest to super facet. Gratulacje ♥️

Mmm

15:54, 2025-07-01

Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu

Czy ktoś panuje nad tą ostrowicką kliką?🤣🤣🤣

Krzysztof

14:59, 2025-07-01

0%