W miniony czwartek widzowie TVN śledzili kuchenną rewolucję Magdy Gessler w ostrowieckim ?Barze na Stawkach?z obiadami domowymi, który od sześciu lat prowadzi Anna Kopała.?php>
Bar otrzymał rekomendację najsłynniejszej restauratorki i obecną ?Gospodę Jagoda? codziennie odwiedza kilkadziesiąt osób.?php>
Widzowie byli świadkami niemałych emocji, ale właśnie o to chodzi w popularnym programie M. Gessler. Scenariusz zakłada wyłonienie silnej osobowości, która poradzi sobie z rolą ?czarnego charakteru?. Tym razem przypadła ona właścicielce lokalu. Jak mówi A. Kopała, była to dla niej niesamowita przygoda, lecz najważniejsze jest to, że został osiągnięty efekt.?php>
Pomysł zgłoszenia do programu zainicjowali pracownicy baru z aprobatą właścicielki. Inspiracją do rekonstrukcji wnętrza, nowego menu i nazwy stało się położenie Ostrowca Św. pośród lasów. Stąd też wyposażenie lokalu nawiązuje do owoców lasu. W menu znalazły się nowe dania w podobnych klimatach: schabowy z dzika w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną, placki ziemniaczane na słodko i kwaśno z jagodami, bitą śmietaną i kawiorem oraz pierogi sernikowe z jagodami, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród napojów prym wiedzie sok jagodowy. Wnętrze lokalu zaaranżowane jest w kolorach delikatnego fioletu i zieleni, na ścianach znajdują się fototapety runa leśnego, nawiązującego do nazwy gospody, z całością aranżacji wytwornie komponują się dodatki w postaci ozdób na stolikach, tworząc niezwykłą całość i niepowtarzalny klimat. Dzięki rewolucji bar, w którym do tej pory serwowano tradycyjne obiady domowe, zamienił się w restaurację.?php>
Pracownicy nie kryją zadowolenia. Jak mówią, wiele się zmieniło nie tylko na zewnątrz. Do zespołu dołączyła jedna osoba ? nowy kucharz, a zamówień jest tyle, że trudno w ciągu dnia wyrobić się z pracą. Co jednak najważniejsze, poprawiła się atmosfera w zespole. Oprócz proponowanych dań rewolucji kuchennej, Gospoda nie zrezygnowała z tradycyjnych obiadów i w dalszym ciągu serwuje żurek, schabowego czy pomidorową.?php>
Po wizycie M. Gessler Gospodę odwiedza coraz więcej gości. Od rana już urywają się telefony z prośbą o rezerwację miejsca czy zamówienia na wynos. W porze obiadowej w lokalu są tłumy i trudno znaleźć wolny stolik. Goście zachwalają placki ziemniaczane z jagodami oraz wspomniane już pierogi. Schabowy z dzika też ma swoich smakoszy. Po programie Gospodę odwiedzają nie tylko miejscowi goście, ale także rodziny z sąsiednich gmin. Bez wątpienia jest to sukces kuchennej rewolucji. Właścicielka lokalu nie ukrywa, że z zadowoleniem korzysta z rad i sugestii M. Gessler. Nie zamierza wracać do dawnych praktyk, co dobrze zapowiada funkcjonowanie Gospody w przyszłości. Warto więc odwiedzić to miejsce, polecane przez M. Gessler. Gospoda czynna jest codziennie od 10 ?18, w weekendy: 12-20; tel: 665 855 5 23.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
widać że nie jesteś pracownikiem tego zakładu skoro tak lekko piszesz (Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią) - tu chodzi o największy zakład pracy w mieście którego pracownicy utrzymują tysiące mieszkańców Ostrowca , nie czujesz tego ?? a co do ciężkich warunków pracy w hucie , bywało dużo trudniej i za niewielkie wynagrodzenie + strach że z dnia na dzień pójdzie się na bruk za bramę huty ; zanim coś napiszesz to 100 razy pomyśl...
W.S.
07:45, 2025-07-03
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Szanowna rado nadzorcza nie jesteście biurem podróży, powinniście jakoś wyglądać. Rozwój usług funeralnych - spoko. Utrzymanie terenów cmentarzy - spoko. Ale wdrażanie rozwiązań podnoszących jakość obsługi mieszkańców cmentarzy to naprawde muszę zobaczyć.
Nowy wymiar...jednak
03:27, 2025-07-03
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
Wiedzą jak uciszyć ludzi. Może zafundują nam kolejną obniżkę płac?? a później wróci wszystko do normy. Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią. Ludzie są już zmęczeni brakiem odpowiednich podwyżek w stosunku do bardzo ciężkich warunków pracy.
Hutnik
10:02, 2025-07-02
Ostrowiecka Akademia Nauk Stosowanych wysoko w rankingu
Marysiu nie obrywaj mu uszu póki wode nośi. Jesli już powstał sparing na mędrkowanie to się dołącze. Wiadomo że nauka to potęgi klucz, który dzięki zdobytej wiedzy otwierać może wiele dżwi. Własnym kluczem. Tu nie ma nad czym dyskutować. To oczywistość. Jednak do nauki oprócz czystej wiedzy i umiejętności jej stosowania i rozwijania, podczas nauczania, w tle, załącza się silniki róznego rodzaju. Silniki ekonomiczne, propagandowe, wychowawcze, świadomościowe, emocjonalne, czy nawet taki który można nazwać pralnią mózgów. Obecnie filozofia bardziej przypomina fiziologie. I nie mam tu na myśli sprawności umysłowej, czy jej doskonalenie. To jest dość spory problem, bo bardziej przypomina programowanie spodziewanych zachowań, niż próbe nauczenia, zrozumienia zachodzących procesów, nie mówiąc o tworzeniu czegokolwiek bez zgody i wiedzy ,,Wielkiego Brata". Chodzi tu przedewszystkim o sprawną siłą roboczą oczywiście. Nikt teaz nie będzie siedział nad brzegiem morza zastanawiając sie dla czego morze się buja, czy przesypywał piasek z kupki na kupke, wzorem z Syzyfa, bo to jest jasne wszystkim już w wieku przedszkolnym. Każdy chyba będac na plaży budował kiedyś zamki z piasku. Lub przynajmniej stawiał babki w piaskownicy. Czy lepił bałwana, bo bałwan to dobry szybki przykład wysiłku tworzenia i przemijania. Bez względu, czy da się odzyskać marchewke, czy nie. Choć recykling to ważny punkt w tworzeniu nowego porządku świata. Jednak zbyt praktyczne tworzenie sobie kadr powoduje tworzenie zamkniętych umysłowo grup społecznych, jak homosowietikus, korpo, czy innych pędnoków prowadzących do obłąkańczej gonitwy za króliczkiem. To bardziej hodowla niż nauczanie. I tu nasuwa się pytanie. Co się stanie, gdy w efekcie tego zabraknie nam w końcu; jasno, racjonalnie, zachowawczo, trzeźwo i ze zrozumieniem tego świata myślących społeczeństw. Konieczenych do tworzenia nowego zrównoważonego życia na tej wyczerpanej planecie. Życie, już jest racjonowane i umieszczające ludzi w torowiskach bez przyszłości. Kariera myszki w klatce. Pozwole sobie przypomnieć słowa Gorkiego, opisującego ówczesne społeczeństwo,nie tak hohoho lat temu, fragment- ,,maszyny wyssaly z ludzkich mięsni tyle sił ile im było potrzeba" - zdaje się że wciąż są aktualne. Z tą teraz obecnie cywilizacyjną różnicą, bo teraz wysysają, wyjaławiają dusze. Chorobliwa rządza wielkości, wyścig szczurów w którym nikt nie może liczyć na wygraną, pęd na ściane bez miękkiej na niej gąbki. Szczególnie dotyczyto wielkich tego świata, ich ,,jazda" jest coraz bardziej obłąkańcza i rządająca od maluczkich bezwzględnego podporządkowania się Ich wizjom, rególacjom i planom na jeszcze bardziej restrykcyjny porządek tego świata. Aby maluczkich, mieć pod bezwzgledną kontrolą. Finansową, mentalną i świadomościową. Już nie religjie, a cctv i kamera w Twoim telefonie, czy lokalizacja pilnuje poprawności twoich zachowań. Coraz mniej już wynika z Twojej własnej woli. Ktoś, za nas układa nam nasze klepki. I tak też tą drogą podąża metodyka nauczania. Tu nie chodzi o to żebyś się czegoś nauczył i coś osiągnął. Tu chodzi o to, żeby się dało wykorzystać Twoją wiedze, maksymalnie niskim kosztem. Jednoczesnie udrutowując Cię w zobowiązaniach. Odbierając Ci .., urzyje tu slowa które jest już obecnie tylko historycznym sloganem, wolność. Czyli świat nakazów i zakazów, krócej, wązki korytarz prawilnego myślenia. Jest to, jak by na to nie patrzeć, jakaś forma ochrony zasobów planety. E-świat, twój nowy świat. Ale czy aby napewno twój? Czy czeka nas pónocno koreański styl życia?
Nauczka
17:58, 2025-07-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz