Zgodnie z naszą zapowiedzią w minioną sobotę Telewizja Polska wyemitowała nowy odcinek programu "Okrasa łamie przepisy".
?php>Odcinek zatytułowany został "W neolitycznym garnku".
?php>?php>
Karol Okrasa próbując odtwarzać dawne smaki sięgnął po dawne krzemienne narzędzia, aby pokazać widzom, jak przodkowie dzisiejszych kucharzy tysiące lat temu obrabiali mięsiwo. W niezwykłej scenerii odtworzonej neolitycznej wioski w Krzemionkach przygotował trzy potrawy. Pierwszą był pieczony na rożnie nad ogniem udziec jagnięcy, wcześniej zamarynowany w ziołach i czerwonym winie. Drugą propozycją były szaszłyki z wątróbki cielęcej pieczone w archaiczny sposób na rozgrzanym kamieniu z pikantnym sosem. A trzecią kasza gryczana z podrobami drobiowymi i krwią kaczki, suszonymi owocami czyli coś w rodzaju kaszanki na gorąco.
?php>?php>
?php>
?php>
Oczywiście, w programie pokazano rezerwat archeologiczny Krzemionki wraz z zespołem neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. W podróży w przeszłość Karolowi Okrasie towarzyszył pracownik naszego muzeum, Grzegorz Kończyk.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz