Zamknij

Chleb od Skalskiego w naszych domach od 60 lat...

03:43, 05.10.2017
Skomentuj

Historia powstania piekarni Skalski w Ostrowcu Świętokrzyskim sięga roku 1959 roku. 2?php>

Ówczesną piekarnię otworzył dziadek obecnego właściciela Grzegorza Skalskiego, Ignacy Gierzkowski. Ignacy Gierzkowski urodził się w Warszawie. Tam poznał tajniki rzemiosła piekarskiego. Do Ostrowca Świętokrzyskiego przeniósł się, i znalazł zatrudnienie w piekarni Wiktorii Łebek, gdzie poznał przyszłą żonę Mariannę Mendyk. Od 1936 roku wspólnie prowadzili piekarnię w Kunowie. W 1945 roku Gierzkowscy zakupili budynek przy ulicy Iłżeckiej w Ostrowcu, gdzie planowali uruchomić piekarnię. Niestety ówczesne władze nie wydały im stosownego pozwolenia na rozpoczęcie działalności. Własną piekarnię Gierzkowskim udało się otworzyć w 1959 roku. Piekarnia przez wiele lat mieściła się we wspomnianym budynku przy ul. Iłżeckiej obok kościoła narodowego. Była małą piekarnią, ale już wtedy I. Gierzkowski zatrudniał kilka osób. Po roku 1970 wypiek chleba i bułek w piekarni przy ulicy Iłżeckiej kontynuowała córka Irena z mężem, Alfredem Skalskim do 2000 roku kiedy to przeniósł produkcję do nowopowstałego większego zakładu na os. Stawki, zaopatrującego w pieczywo wielu ostrowczan. W 2008 A. Skalski już wraz synem Grzegorzem przenieśli zakład na ul. Kilińskiego.

?php>

?php>

?php>

Alfred Skalski Alfred Skalski?php>

?php>

-Piekarnię miałem dalej prowadzić z pomocą taty-mówi G. Skalski. Niestety, zmarł.?php>

Obecnie w prowadzeniu piekarni G. Skalskiemu pomaga żona Dominika.?php>

-W ostatnich kilku latach zbudowaliśmy sieć sklepów firmowych- mówi G. Skalski. Pieczywo oraz ciasta produkowane w piekarni Skalski sprzedajemy nie tylko na terenie Ostrowca, ale też na terenie województwa świętokrzyskiego i podkarpackiego. Opieramy działalność na sklepach firmowych i odbiorcach lokalnych. Świat się zmienił, musimy się do niego dostosować, ale bazujemy na recepturach tradycyjnych, i najlepszych surowcach. Nasze chleby produkujemy na naturalnych zakwasach prowadzonych wielofazowo bez polepszaczy i środków przedłużających świeżość. Ciasta pieczemy używając prawdziwego masła, świeżych jaj, naturalnej śmietany. Wszystkie nadzienia i farsze, których używamy produkujemy sami. Nastawiliśmy się na produkcję najwyższej jakości pieczywa i ciast, innej od tej sprzedawanej w supermarketach. Przede wszystkich zdrowych i naturalnych.

?php>

3?php>

Rosnąca ilość stałych lojalnych klientów jest dowodem potwierdzającym, że piekarnia Skalski dobrze rozumie i na co dzień wsłuchuje się w potrzeby swoich klientów, którzy cenią dobry jakościowo produkt.?php>

Obecnie w piekarni pracuje ponad 100 osób.?php>

-Nie zwalniamy tempa, rozwijamy się dla naszych klientów, otwieramy nowe sklepy zwiększamy produkcję i wprowadzamy coraz to nowe produkty- przyznaje G. Skalski. Planujemy wprowadzenie pizzy włoskiej, kanapek oraz chleba jaglanego. Serdecznie zapraszamy do odwiedzania nas w sklepach oraz na stronie internetowej, Facebooku i wkrótce na Istagramie, gdzie można znaleźć informacje o naszych nowościach.

?php>

?php>

?php>

Pierwsi pracownicy piekarni Pierwsi pracownicy piekarni

(Joanna Boleń)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

WujuWuju

0 0

Piekarnia "Gierzkowskiego" na ul.Iłżeckiej sprzedawała najlepszą galanterię rogalików i bułek - nie mieli równych sobie.Do dziś pamiętam ich smak i wygląd jak i kolejki do piekarni,często wychodzące aż na ulicę.
Dziś już nie ma tak smacznych wypieków,mimo nieograniczonego dostępu do wszelkich komponentów produkcji - tu decydują umiejętności piekarza a nie maszyny.

08:33, 05.10.2017
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

Łącznik i wiadukt – nowe połączenia wokół Opatowa

Siema ZATROSKANY. Co tam wiesz na temat NACHODŹCÓW z IV RZESZY? Będą spać w ŁYSICY? Będziecie mieć wesoło 😂😂👌👌Dalej sprzątaj po PISIE🤔🤔😁😁😁

PUSTY DZBAN

17:29, 2025-05-16

Łącznik i wiadukt – nowe połączenia wokół Opatowa

Super! Teraz czas posprzątać po PiS i wziąć się porządną DK9 od Radomia do Opatowa. Dwujezdniowa w całości, m.in. z dwoma węzłami, w Boksycce i np. Rżuchowie. Prezydencie, starosto, posłowie świętokrzyscy - do dzieła! Lobbować bez ustanku.

zatroskany

12:44, 2025-05-16

Łącznik i wiadukt – nowe połączenia wokół Opatowa

Pytanie do redakcji. Czy to prawda że była ŁYSICA zmieni się w centrum relokacji wiadomych osobników? I czy jest szansa że nasi BRACIA zza zachodniej granicy, po selekcji dadzą nam kilku kopaczy na poziomie II ligi do KSZO? Wiadomość z samej stolicy Europy. Będzie ie mieć wesoło w Ostrowcu teraz, obok park miejski, MC..... Tak czy nie????

PUSTY DZBAN

12:29, 2025-05-16

Maszt idzie do rozbiórki

Siema ZATROSKANY. PIES TRĄCAŁ KAWAŁEK ŻELAZA. Weź się lepiej gazety dopytaj czy to prawda, że w upadniętej Łysicy będą relokować tych NIECHCIANYCH od Merza z IV RZESZY??? Mam pewne info ze stolicy Europy. Liczę na ciebie. Ja wiem że ich dawno przesortowali na lepszych, ale dali by chociaż kilku kopaczy do KSZO, tak na poziom II ligi.✌️💪😂😂😂Będziecie mieli wesoło tam w Ostrowcu. Szkoda.....

PUSTY DZBAN

07:14, 2025-05-16

0%