Farma Świętokrzyska poprzez swoją działalność, produkcję ekologiczną na szeroką skalę rozsławia nasz region.
?php>
To zespół młodych, odważnych ludzi z pasją do rolnictwa i zamiłowaniem do zdrowej żywności.?php>
-To dobry team ?mówi o osobach, z którymi współpracuje na co dzień pomysłodawca i założyciel Farmy Świętokrzyskiej, Łukasz Gębka.?php>
O skreśleniu kilku słów o młodych ludziach, którzy w kilka lat rozwinęli 8-hektarowe gospodarstwo rolne w dobrze prosperującą firmę, myślałam od pewnego czasu. Impulsem był spot telewizyjny dużej, znanej sieci handlowej Lidl, w którym możemy zobaczyć Farmę Świętokrzyską z Borii w gminie Ćmielów. Farmę Świętokrzyską tworzy zespół ludzi, którzy z pasją uprawiają warzywa w 100% ekologiczne. Łukasz o zaletach jedzenia warzyw może opowiadać godzinami. Zarówno Łukasz, jego żona Olga, rodzice i wielu współpracowników to weganie. Po warzywa wprost z grządki czy krzaczka chętnie sięga ich niespełna siedemnastomiesięczna córeczka Emilka.?php>
Łukasz urodził się w Sosnowcu, gdzie za dobrze płatną pracą wyjechali jego rodzice. Tam spędził pierwsze 8 lat swojego życia.?php>
-Po mojej komunii zapakowaliśmy się wszyscy na ciężarowego ziła i przyjechaliśmy do rodzinnej miejscowości ojca, Borii - wspomina Łukasz. Tutaj dziadek prowadził 8-hektarowe gospodarstwo. Tata otworzył skup surowców wtórnych. Co było, nie ukrywam, strzałem w dziesiątkę. Pracą na roli interesowałem się już od dzieciństwa. Po śmierci dziadka, to ja zająłem się gospodarstwem. Dzięki temu, że dziadek nie stosował żadnych środków chemicznych na polach, był osobą bardzo przekorną, były one wolne od szkodliwych substancji. Łukasz skończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie kierunek Inżynieria i Kształtowanie Środowiska.?php>
-Typowy sposób gospodarowania na gruntach rolnych był dla mnie szokiem! Dlatego zacząłem interesować się uprawą ziemi w sposób ekologiczny - mówi Łukasz. Pierwszym warzywem, uprawianym w sposób ekologiczny, była dynia hokkaido. Odbiorcą była duża, niemiecka firma, która impor towała towar na swoje rynki. W Polsce konsument nie był wówczas zainteresowany produktami ekologicznymi. W 2008 r. jedna z firm nie odebrała mojej produkcji, którą miałem zakontraktowaną. Ponieśliśmy dużą stratę, ok. 200 tys. zł. To był bodziec do tego, aby nie produkować anonimowo, tylko stworzyć markę, która będzie marką samą w sobie. Zapoczątkowaliśmy dostarczanie warzyw do małych, wyspecjalizowanych sklepów w Warszawie oraz średniej wielkości hurtowni.?php>
W 2008 r. zaczął powstawać projekt przetwórni. Jednocześnie z każdym rokiem gospodarstwo zwiększało produkcję ze względu na rosnące zapotrzebowanie na rynku przetwórczym i świeżym.?php>
-W 2014 r. podjęliśmy decyzję o dużym ograniczeniu dostarczania warzyw do przetwórstwa. Weszliśmy na szeroką skalę do sprzedaży detalicznej i do sieci handlowych - mówi Łukasz. Własna przetwórnia w Borii ruszyła pełną parą w 2014 r. Obecnie gospodarstwo prowadzi swoją działalność na ponad 100 hektarach. Dominującymi uprawami są: marchew, burak, cukinia, dynia hokkaido i ziemniaki. W gospodarstwie uprawiane są także: ogórki, cebula czerwona i biała, kapusta czerwona i biała, por, seler, pomidory w gruncie i w tunelach, sałata, papryka, topinambur - ziemniak, którego bulwy są podobne do imbiru, a kwitnie jak słonecznik. Topinambur jest jeszcze na polu, podobnie jak jarmuż.?php>
Prowadzenie tak dużego gospodarstwa to ciężka praca, walka z czasem oraz ciągłe poszerzenie wiedzy na temat fizjologii roślin, bioróżnorodności oraz wzajemnego ich oddziały wania. Wielokrotnie ciężka praca w pocie czoła oraz zmienne warunki pogodowe powodowały chwilowe zwątpienie. Jednak pasja i upór brały górę. Farma Świętokrzyska cały czas dynamicznie się rozwija, a co za tym idzie - odnosi kolejne, spektakularne sukcesy.?php>
-Wiele osób uważa, że uprawianie roli w sposób ekologiczny polega na nic nierobieniu, tylko oczekiwaniu na plony -mów i Łukasz. Tak nie jest! Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego wiąże się z częstym badaniem gleby pod kątem zawartości składników pokarmowych. Uzupełnianie gleby w brakujące minerały, mikro i makro składniki jest szczególnie ważne w uprawie ekologicznej. Stosowane nawozy są pochodzenia ekologicznego. Wszystkie środki ochrony roślin muszą być zarejestrowane i przebadane w Instytucie Nawożenia i Gleboznawstwa. Pomimo wielu kontroli w ciągu całego procesu przetwórczego, to i tak producent do samego końca odpowiada za towar, który trafia finalnie do konsumenta.?php>
Plewienie warzyw odbywa się siłą rąk. W sezonie zajmują się tym pracownicy z Ukrainy, nad pracą których czuwa przesympatyczna kierowniczka, Luba Werbicka. To właśnie ona pilnuje, aby wszystkie zabiegi w polu były wykonane na czas. Bardzo ważnym zabiegiem, co podkreśla Łukasz, jest także wypalanie chwastów ogniem. Zabieg ten stosuje się wtedy, kiedy warzywa jeszcze nie wzejdą, a chwasty już opanowały grządki.?php>
War to dodać, że produkcja rolna w gospodarstwie Olgi i Łukasza Gębków, od 2004 r. jest certyfikowana. Jednostką certyfikującą gospodarstwo jest Ekogwarancja, która podlega pod Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych oraz posiada akredytację od PCA.?php>
Obecnie Farma Świętokrzyska ma w swojej ofercie ponad 40 produktów. Wśród których, o czym sama mogłam się przekonać, pyszny Ekologiczny Bigos Wegański. Gospodarstwo za ten produkt zostało nagrodzone Złotym Medalem Targów Worldfood Warsaw 2017. Na uwagę zasługują także dania gotowe: Ekologiczne Flaczki Wegańskie czy Ekologiczna Soja w sosie pomidorowym. Dodatkowo Farma oferuje kiszonki m.in. Ekologiczną Kapustę Kiszoną, czy też Ekologiczne Ogórki Kiszone, które są źródłem cennych witamin, zwłaszcza w okresie zimowym. Warto wspomnieć o smarowidłach, które są doskonałą alternatywą dla osób, które nie jedzą wyrobów mięsnych. np.: Ekologiczny Pasztet z Czterech Ziaren czy Mus Buraczano -Orzechowy są szczególnie polecane przez Farmę Świętokrzyską. W ofercie są również dania dla dzieci. oraz ekologiczny, bezglutenowy Chleb Świętokrzyski, którego głównym składnikiem jest kasza gryczana. Wartym dodania jest także fakt, iż pomysłodawcą i twórcą receptury, która była ulepszana przez wiele lat, jest Eugeniusz Gębka, tata Łukasza.?php>
W sezonie na Farmie Świętokrzyskiej pracuje około 80 osób. Nad jej rozwojem od samego początku czuwa kilkanaście osób. Ścisły zarząd stanowią młodzi ludzi: prezesem jest Łukasz, wiceprezesem Olga, członkami zarządu: Agnieszka Checiak, Katarzyna Kraska. Pełnomocnikami zarządu są Wiesław Wesołowski i Ewelina Szymula. Pełnomocnikiem zarządu ds. Jakości jest Katarzyna Sołtys. Także rodzice Łukasza - Maria i Eugeniusz pomagają w prowadzeniu firmy, tym samym mocno wspierają i kibicują Oldze i Łukaszowi.?php>
Aktualnie w Polsce jest ok. 30 tys. gospodarstw ekologicznych. W naszym województwie ok. 3 tys. Tych zajmujących się własnym przetwórstwem jest kilka. Wydawać by się mogło, że 30 tys. to dużo. Tymczasem jest to ok. 0,7% całego rolnictwa. Dla porównania w Niemczech liczba gospodarstw ekologicznych sięga około 4%, zaś w Austrii ok. 7%.?php>
?php>
to nie reklama09:35, 10.02.2018
Warzywa dla potrzeb domowych kupuję wyłącznie z tej firmy,a trwa to już ponad 2 lata.Szczęściem dla nas Ostrowczan,nie ma żadnego problemu z kupnem tych warzyw w naszym mieście.Ja chwalę jakość tych warzyw - są po prostu naturalne i nie czuć w nich chemii jak to ma miejsce gdy się kupi w sklepie, tę piękną kształtną i dużą marchew po 80groszy za kilogram czy nawet na straganie Targowicy czy Bazarku na Ogrodach.
Tak trzymać panie Łukaszu ! Obyście nigdy nie zeszli z obecnego poziomu jakości warzyw u was hodowanych.
Mariola14:05, 03.08.2019
Witam,
Gdzie w Warszawie można kupić produkty z Państwa Gospodarstwa???
Pozdrawiam
Mariola Galik
[email protected]
Farma Świętokrzyska09:16, 09.08.2019
Witam,
Wszystkie warzywa, owoce i przetwory dostępne są na www.biozfarmy.pl :)
Nasze produkty można też znaleźć m.in w Lidlu, Kauflandzie.
Pozdrawiam serdecznie
W Ostrowcu powstanie Strefa Płatnego Parkowania?
Ta strefa to pomysł kompletnego idioty ale jak widać ma poparcie tego tępaka naszego prezydenta Arturka przy zazondzaniu miastem lepiej radziło by sę dziecko z przedskola niż ten ślepy tempak.Ja chodze często po centrum i widze masze miejsc gdzie można by zrobić parkingi i ułatwić ludziom życie ale po co lepiej na mieszkańcach kasę trzepać.Normalnie głupota w najczystrzej postaci.
OBSERWATOR
20:56, 2025-11-27
W Ostrowcu powstanie Strefa Płatnego Parkowania?
Rząd i partyjniactwo tego Rządu prowadzą ten Kraj do upadku. Obecnie jesteśmy na etapie mniej więcej zadłużania państwa podobnie mniej/wiecej jak w okresie Gierkowskim, żeby utrzymać bezproduktywną partyjną brać, która jest poutykana na stołkach kluczach, mniejszych i większych, w celu utrzymania i podkarmiania ślepo posłusznych dupowłazów, czyli ich elektorat, dla koniecznego utrzymania sie przy korycie. To koryto jest drenowane nie w celu inwestycji rozwojowych państwa, tylko zaspokojenia rosnących apetytów Kliki Partyjnej, jako priorytet niezbędny dla utrzymania władzy. Zdają zapewne sobie sprawe z tego, że prowadzą ten kraj do takiego samego upadku który pamiętamy z tamtego historycznego okresu po rządach Gierka. Odpowiednika Jaruzelskiego nie maja, dla tego potrzebują Sądów i prokuratorów i Policji. Jednak rozrost formy nad treścią i rozwarcholenie kolesiów partyjnych, prowadzi do rozrostu kosztów potrzebnych na utrzymanie i wykarmienie coraz bardziej głodnego Elektoratu, ktory ten Rząd urzymuje w większości wyborczej. Słowem Sitwa którą skutecznie zastraszają i manipulują Trzęsidupków i Partyjnieobobojętnych. Identycznie jak za komuny. Nie otwierają sklepów dla swoich uprzywilejowanych, tylko dla tego, że 80procent handlu nie jest już własnością Polski i Polaków. To pełni obecnie funkcje dojni i drenażu kieszeni obywateli i gospodarki na żecz starszych i mądzejszych zasiadających w uninych siodłach i ponadnarodowych bonzów brzeczących chojnie kaską komu trzeba, za uległości i prawilne działanko. A ochłapy jakie zostają z Gospodarki plus kredyty Rząd musi spożytkować na zaspokajanie i nagradzanie elektoratu partyjnego, żeby nikt im nie wykopał z pod d*** stołków. Z tąd rosnące ceny, koszty życia, bo Rząd paniczne musi zasypywać dziury. Z tąd poszukiwanie pieniędzy wszedzie gdzie się da, na dziurawy Budrzet i utrzymanie tałatajstwa jakie stworzyli Swoimi Rządami. Pewne jest, że to im za niedługo wszystko *%#)!& już panicznie szukają pieniędzy na utrzymanie samych siebie. Nie mówiąc o gospodarce kraju. Unia Europejska pod tymi Rządami, jest również w podobnym stanie. To stan dużo gorszy od pandemi. Tyle że jeszcze bryluje stosując ekwilibrystyke klimatyczną, ma też większą dojnie i bardziej potulnych i ustosunkowanych strażników potulności, jesli nie uzależnionych wspiraczy trzymanych króciutko za potwel który jest jednocześnie skutecznym kneblem dla swoich słupów w róznych krajach trzymajacych im wciaż, choć już z wysiłkiem, tą chwiejna kładke. Wkrótce zapewne wszyscy nieuchronnie zmoczą d***, bo ta kładka im w końcu *%#)!& Póki co panicznie, wszędzie gdzie się da, szukają pieniędzy. Jak Żul, któremu udało się wziąć kredyt, aż w końcu nadchodzi nieubłagalnie czas spłaty. Jesli komuś wydaje sie że Rządzący próbója ratować gospodarke to jest w błedzie. Bo to że jej nie rozwijają to już wszyscy chyba wiemy. Oni poprostu chcą się jeszcze, do kąd się im uda, na tym g***** sliznąć. Gospodarke mają w gdziesiu, bo wiedzą, a nawet są pewni, że gdy to wszystko *%#)!& cali na bialo jako biznesmeni i inwestorzy powrócą, z piosenką na uśmiechniętych ustach, jak za dawnych lat, identycznie jak powrócili komuniści w formie biznesmenów po upadku Komuny. Nawet ci obecni do tego nie musieli pisać scenariusza, wykorzystuja gotowca z histori. Obywatel *%#)!& wszystko kupi.... więc kup sobie chamie medalik na szyje i nic Ci się nie stanie i tramwaj nie ....
*%#)!& to kupi.
09:48, 2025-11-27
Służby drogowe powiatu gotowe do zimy
Bez cienia ironii. Bardzo dobra robota. W niedzielę byłem zaskoczony jak to wszystko jest zorganizowane. Tak trzymać.
Ostro
09:53, 2025-11-25
Fiskus skontroluje płatności kartą Polaków?
Cmo,nijcie nas w pompe, płacimy gotówką
Recepta na inwigilac
21:38, 2025-11-24