Wspaniałą niespodziankę z okazji Dnia Kobiet sprawili klientom właściciele ostrowieckiej Restauracji ?Szaffran?, którzy w sobotni wieczór serwowali dania autorstwa jednego z najbardziej znanych na świecie kucharzy ? Kurta Schellera.
?php>
Ja k mówi właściciel Salem Elmaadalawi, Kurta Schellera poznał podczas kursów gastronomicznych w Warszawie, gdzie szlifował swoje umiejętności gastronomiczne. Stąd też w ten wyjątkowy wieczór postanowił zaprosić go do swojej kuchni. Dzięki życzliwości właścicieli restauracji, udało nam się podpatrzeć, jak Kurt wyczarowuje ze znanych produktów cudowne smaki.
?php>?php>Kurt Scheller w Ostrowcu Świętokrzyskim był po raz pierwszy. Szkołę gastronomiczną ukończył w szwajcarskiej Lucernie, kunsztu kulinarnego uczył się w rodzinnej piekarni i cukierni. Oprócz gotowania lubi podróże, stąd kierował największymi kuchniami świata. Pracował w Londynie, w Hiszpanii, prowadził restaurację w hotelu Hilton w Amsterdamie, potem na Jamajce, w Ekwadorze. Gotował też dla szejków w Kuwejcie, szefował kuchni hotelu ?Moskwa? w Rosji. Na swoim koncie ma wiele nagród, w tym złote medale i Kulinarny Puchar Świata. Jego dania smakowały głowy wielu państw. W Polsce pracuje od 1991 r., rozpoczął w hotelu Bristol w Warszawie. Tam był szefem kuchni. Potem objął podobną funkcję w warszawskim hotelu Sheraton. Znany jest z programów telewizyjnych ?Master Chef? i ?Top Chef?, gdzie dzieli swoją kulinarną wiedzą. Prowadzi także Akademię Sztuki Kulinarnej?, gdzie uczy tajników gotowania. Jest także autorem wielu publikacji z tej dziedziny. Podczas przygotowania do kolacji udało nam się porozmawiać z Kurtem Schellerem o jego zamiłowaniu, które zawładnęło całym jego życiem. Jest niezwykle otwartym człowiekiem, który lubi żartować.
?php>
-Gotowanie jest moją pasją, a pasja musi być przyjemnością. Najważniejsza w pracy w kuchni jest dobra organizacja. I wtedy wszystko jest możliwe. Kuchnia jest dla mnie czymś więcej niż domem. Spędzam w niej większość czasu, stąd też nie założyłem rodziny. Gotowanie to wymagająca pasja, ale daje ogromną satysfakcję ?mówił Kurt Scheller.
?php>
Podpatrywaliśmy, z jaką delikatnością przygotowuje on produkty, aby wydobyć z nich wyjątkowy smak. Jak mówił, dla niego to poezja. W wieczornym menu znalazły się: przystawki ? sałata z krewetkami, wątróbka gęsia z musem jabłkowym. Danie główne to zupa rybna, łosoś z zielonym risotto, polędwica wołowa z karczochami i szparagami, zaś na deser - mus malinowy z czekoladą.
?php>
To wyjątkowe menu czekało na gości restauracji. Jak mówi Kurt, ma swoje zasady w wydobywaniu smaku. Ostrożnie podchodzi do mięsa i nie wszystkie gatunki znajdują uznanie w jego kuchni. Często natomiast używa ryb, owoców morza, warzyw i dużo naturalnych przypraw. Łączy smaki kuchni całego świata, o czym mogli się przekonać goście restauracji ?Szaffran?.
?php>
fot. Norbert Kwiatkowski
klar14:47, 09.03.2020
Może on jest doskonałym kucharzem i znawcą potraw ale sam widok jego obleśnych nieosłoniętych wąsów, podczas pichcenia, w kuchni jest dla mnie nie do przyjęcia.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
1 sierpnia 1944 - Pamiętamy!
Czy w intencji innych powstańców też takie obchody są?
zatroskany
21:49, 2025-08-01
Dobry start w dorosłość (wideo)
Raczej ten dom to trampolina do opuszczenia miasta w którym rządzą układy, kolesiostwo i nepotyzm. To miasto nie ma żadnych perspektyw na przyszłość, kiedy zarządzają nim osoby z towarzystwa "czy dycha starczy ".
Oszukany
16:56, 2025-08-01
Zapomnijmy o kompleksowym remoncie DK 9?
Niesamowitym błędem było oddanie miasta w ręce TOSow czy kww złotego i innym tego typu wynalazkom. Gdyby w UM zatrudniano profesjonalistów to może i ktoś by się za nami wstawiał, a jak mieszkańcy *%#)!& i wybrali kolejny raz namiestnika złotej monety to możecie sobie już zacząć bić brawo bo jak widzimy dalej się nic nie zmienia. Remonty, tereny inwestycyjne, remonty, remonty, obiecanki, remonty, rewitalizację to wszystko na co ich stać, to chyba szczyt ich kompetencji. Miasto Do Rowa
Trubadur
08:30, 2025-08-01
Autobusy poświęcone w Dzień św. Krzysztofa
PKS w agonii , brak połączeń m.in. do Łodzi , Warszawy , Lublina , grunt żeby powiaty lipski , opatowski , radonski obsługiwać a towarzystwo zadowolone , usmiechniete szyderczo - Żenada
Pasazer
22:45, 2025-07-31
0 0
Czep się własnego nosa.