Wspaniałą niespodziankę z okazji Dnia Kobiet sprawili klientom właściciele ostrowieckiej Restauracji ?Szaffran?, którzy w sobotni wieczór serwowali dania autorstwa jednego z najbardziej znanych na świecie kucharzy ? Kurta Schellera.
?php>
Ja k mówi właściciel Salem Elmaadalawi, Kurta Schellera poznał podczas kursów gastronomicznych w Warszawie, gdzie szlifował swoje umiejętności gastronomiczne. Stąd też w ten wyjątkowy wieczór postanowił zaprosić go do swojej kuchni. Dzięki życzliwości właścicieli restauracji, udało nam się podpatrzeć, jak Kurt wyczarowuje ze znanych produktów cudowne smaki.
?php>?php>Kurt Scheller w Ostrowcu Świętokrzyskim był po raz pierwszy. Szkołę gastronomiczną ukończył w szwajcarskiej Lucernie, kunsztu kulinarnego uczył się w rodzinnej piekarni i cukierni. Oprócz gotowania lubi podróże, stąd kierował największymi kuchniami świata. Pracował w Londynie, w Hiszpanii, prowadził restaurację w hotelu Hilton w Amsterdamie, potem na Jamajce, w Ekwadorze. Gotował też dla szejków w Kuwejcie, szefował kuchni hotelu ?Moskwa? w Rosji. Na swoim koncie ma wiele nagród, w tym złote medale i Kulinarny Puchar Świata. Jego dania smakowały głowy wielu państw. W Polsce pracuje od 1991 r., rozpoczął w hotelu Bristol w Warszawie. Tam był szefem kuchni. Potem objął podobną funkcję w warszawskim hotelu Sheraton. Znany jest z programów telewizyjnych ?Master Chef? i ?Top Chef?, gdzie dzieli swoją kulinarną wiedzą. Prowadzi także Akademię Sztuki Kulinarnej?, gdzie uczy tajników gotowania. Jest także autorem wielu publikacji z tej dziedziny. Podczas przygotowania do kolacji udało nam się porozmawiać z Kurtem Schellerem o jego zamiłowaniu, które zawładnęło całym jego życiem. Jest niezwykle otwartym człowiekiem, który lubi żartować.
?php>
-Gotowanie jest moją pasją, a pasja musi być przyjemnością. Najważniejsza w pracy w kuchni jest dobra organizacja. I wtedy wszystko jest możliwe. Kuchnia jest dla mnie czymś więcej niż domem. Spędzam w niej większość czasu, stąd też nie założyłem rodziny. Gotowanie to wymagająca pasja, ale daje ogromną satysfakcję ?mówił Kurt Scheller.
?php>
Podpatrywaliśmy, z jaką delikatnością przygotowuje on produkty, aby wydobyć z nich wyjątkowy smak. Jak mówił, dla niego to poezja. W wieczornym menu znalazły się: przystawki ? sałata z krewetkami, wątróbka gęsia z musem jabłkowym. Danie główne to zupa rybna, łosoś z zielonym risotto, polędwica wołowa z karczochami i szparagami, zaś na deser - mus malinowy z czekoladą.
?php>
To wyjątkowe menu czekało na gości restauracji. Jak mówi Kurt, ma swoje zasady w wydobywaniu smaku. Ostrożnie podchodzi do mięsa i nie wszystkie gatunki znajdują uznanie w jego kuchni. Często natomiast używa ryb, owoców morza, warzyw i dużo naturalnych przypraw. Łączy smaki kuchni całego świata, o czym mogli się przekonać goście restauracji ?Szaffran?.
?php>
fot. Norbert Kwiatkowski
Będzie nowy przebieg DK Nr 9
Rzeczywiście ten facet ma problem. Pewnie jak babka mu nie wyda grosika z reszty to wiadomo czyja to wina. Jeszcze podważa decyzje swojego guru i stwierdza że to wina hipokrytów z pisu. Pomachaj jeszcze flagą konfederatów ale najlepiej jak udasz się do specjalisty, my tu ci nie pomożemy.
Baboleo
10:21, 2025-08-27
W tym roku projekt modernizacji dworca!
A czy ja cie obrażam ZATROSKANY? Pisze ze masz jakaś chorobę na punkcie ***.Skąd znasz moje poglądy? No tak,każdy kto mysli inaczej ten PISIOR.Akurat jesteś w błędzie. No ale niech Ci będzie...Dla ciebie mogę być pisiorem
PUSTY DZBAN
12:54, 2025-08-26
Będzie nowy przebieg DK Nr 9
Za to u ZATROSKANEGO padło słowo klucz...***🤣😡
PUSTY DZBAN
12:51, 2025-08-26
Będzie nowy przebieg DK Nr 9
Nie wiem co miał autor na myśli, w artykule nie padło ani razu słowo Ostrowiec Świętokrzyski.
PUSTY DZBAN
12:49, 2025-08-26
0 0
Może on jest doskonałym kucharzem i znawcą potraw ale sam widok jego obleśnych nieosłoniętych wąsów, podczas pichcenia, w kuchni jest dla mnie nie do przyjęcia.
0 0
Czep się własnego nosa.