Wspaniałą niespodziankę z okazji Dnia Kobiet sprawili klientom właściciele ostrowieckiej Restauracji ?Szaffran?, którzy w sobotni wieczór serwowali dania autorstwa jednego z najbardziej znanych na świecie kucharzy ? Kurta Schellera.
?php>
Ja k mówi właściciel Salem Elmaadalawi, Kurta Schellera poznał podczas kursów gastronomicznych w Warszawie, gdzie szlifował swoje umiejętności gastronomiczne. Stąd też w ten wyjątkowy wieczór postanowił zaprosić go do swojej kuchni. Dzięki życzliwości właścicieli restauracji, udało nam się podpatrzeć, jak Kurt wyczarowuje ze znanych produktów cudowne smaki.
?php>?php>Kurt Scheller w Ostrowcu Świętokrzyskim był po raz pierwszy. Szkołę gastronomiczną ukończył w szwajcarskiej Lucernie, kunsztu kulinarnego uczył się w rodzinnej piekarni i cukierni. Oprócz gotowania lubi podróże, stąd kierował największymi kuchniami świata. Pracował w Londynie, w Hiszpanii, prowadził restaurację w hotelu Hilton w Amsterdamie, potem na Jamajce, w Ekwadorze. Gotował też dla szejków w Kuwejcie, szefował kuchni hotelu ?Moskwa? w Rosji. Na swoim koncie ma wiele nagród, w tym złote medale i Kulinarny Puchar Świata. Jego dania smakowały głowy wielu państw. W Polsce pracuje od 1991 r., rozpoczął w hotelu Bristol w Warszawie. Tam był szefem kuchni. Potem objął podobną funkcję w warszawskim hotelu Sheraton. Znany jest z programów telewizyjnych ?Master Chef? i ?Top Chef?, gdzie dzieli swoją kulinarną wiedzą. Prowadzi także Akademię Sztuki Kulinarnej?, gdzie uczy tajników gotowania. Jest także autorem wielu publikacji z tej dziedziny. Podczas przygotowania do kolacji udało nam się porozmawiać z Kurtem Schellerem o jego zamiłowaniu, które zawładnęło całym jego życiem. Jest niezwykle otwartym człowiekiem, który lubi żartować.
?php>
-Gotowanie jest moją pasją, a pasja musi być przyjemnością. Najważniejsza w pracy w kuchni jest dobra organizacja. I wtedy wszystko jest możliwe. Kuchnia jest dla mnie czymś więcej niż domem. Spędzam w niej większość czasu, stąd też nie założyłem rodziny. Gotowanie to wymagająca pasja, ale daje ogromną satysfakcję ?mówił Kurt Scheller.
?php>
Podpatrywaliśmy, z jaką delikatnością przygotowuje on produkty, aby wydobyć z nich wyjątkowy smak. Jak mówił, dla niego to poezja. W wieczornym menu znalazły się: przystawki ? sałata z krewetkami, wątróbka gęsia z musem jabłkowym. Danie główne to zupa rybna, łosoś z zielonym risotto, polędwica wołowa z karczochami i szparagami, zaś na deser - mus malinowy z czekoladą.
?php>
To wyjątkowe menu czekało na gości restauracji. Jak mówi Kurt, ma swoje zasady w wydobywaniu smaku. Ostrożnie podchodzi do mięsa i nie wszystkie gatunki znajdują uznanie w jego kuchni. Często natomiast używa ryb, owoców morza, warzyw i dużo naturalnych przypraw. Łączy smaki kuchni całego świata, o czym mogli się przekonać goście restauracji ?Szaffran?.
?php>
fot. Norbert Kwiatkowski
klar14:47, 09.03.2020
Może on jest doskonałym kucharzem i znawcą potraw ale sam widok jego obleśnych nieosłoniętych wąsów, podczas pichcenia, w kuchni jest dla mnie nie do przyjęcia.
Rozpoczął się czas letnich festiwali w powiecie.
Brak istotnej informacji. Wstęp wolny?
Iga
17:39, 2025-07-04
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
widać że nie jesteś pracownikiem tego zakładu skoro tak lekko piszesz (Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią) - tu chodzi o największy zakład pracy w mieście którego pracownicy utrzymują tysiące mieszkańców Ostrowca , nie czujesz tego ?? a co do ciężkich warunków pracy w hucie , bywało dużo trudniej i za niewielkie wynagrodzenie + strach że z dnia na dzień pójdzie się na bruk za bramę huty ; zanim coś napiszesz to 100 razy pomyśl...
W.S.
07:45, 2025-07-03
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Szanowna rado nadzorcza nie jesteście biurem podróży, powinniście jakoś wyglądać. Rozwój usług funeralnych - spoko. Utrzymanie terenów cmentarzy - spoko. Ale wdrażanie rozwiązań podnoszących jakość obsługi mieszkańców cmentarzy to naprawde muszę zobaczyć.
Nowy wymiar...jednak
03:27, 2025-07-03
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
Wiedzą jak uciszyć ludzi. Może zafundują nam kolejną obniżkę płac?? a później wróci wszystko do normy. Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią. Ludzie są już zmęczeni brakiem odpowiednich podwyżek w stosunku do bardzo ciężkich warunków pracy.
Hutnik
10:02, 2025-07-02
0 0
Czep się własnego nosa.