Zamknij

Im bliżej stołu, tym lepsze

06:31, 05.04.2017
Skomentuj

Osoby odwiedzające, w minionym tygodniu, Bar ?Czwórka?, mogły zapoznać się z ofertą ostrowieckiej Piekarni ?Małgorzatka?. ?php>

To nowe przedsięwzięcie Agencji Rozwoju Lokalnego, która chce przy najróżniejszych okazjach pokazywać lokalnych producentów.?php>

- Jest to pierwsza z wielu planowanych akcji promujących ostrowieckie fi rmy przez Bar Mleczny Czwórka. To nasza propozycja skierowana w pierwszej kolejności do handlowców zajmujących się branżą spożywczą i owocowo ? warzywną, ale ze zdrowych, ekologicznych gospodarstw. Chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym ? zaprezentować lokalne firmy i promować zdrową żywność. Przy okazji zapraszając do ?Czwórki?. Cieszymy się, że jest odzew przedsiębiorców i zainteresowanie mieszkańców - mówi prezes ARL, Agnieszka Rogalińska.?php>

- Chcę przy takich okazjach, jak dzisiejsza promować zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie- mówi Cezary Styczyński, właściciel piekarni ?Małgorzatka?. Statystyki są nieubłagane, bo wynika z nich, że ponad połowa dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Przez to też wzrasta nam ilość chorób cywilizacyjnych, tj. cukrzyce, czy choroby wieńcowe.?php>

Na rynku mamy bardzo dużo przetworzonej żywności, często produkowanej szybkimi metodami przy udziale współczesnej chemii. Obserwujemy też wzrost importu pieczywa o 240%., który sięgnął 1,7 mln ton produktów piekarniczych i cukierniczych. Z kolei według najnowszych badań GUS, w ciągu ostatnich 15 lat spożycie pieczywa wyniosło poniżej 45 kg na głowę mieszkańca i jest spadek o 43%.?php>

- To efekt braku edukacji żywieniowej; nasze nawyki kreowane są przez kolorowe gazety i telewizyjne reklamy ? uważa Cezary Styczyński. Warto przypomnieć sobie piramidę żywieniową, jako wzorzec prawidłowego żywienia, w której u podstaw mamy produkty zbożowe i piekarnicze. Obecnie w polskich domach stoi ona na głowie, gdyż spożywamy olbrzymie ilości czerwonego mięsa.?php>

Zdaniem Cezarego Styczyńskiego świadomi konsumenci winni kierować się zasadą, im coś jest produkowane bliżej stołu, tym jest lepsze. Taką dewizę wyznaje właśnie piekarnia ?Małgorzatka? oferująca w 70 punktach na terenie miasta swe produkty. Całą ich gamę można znaleźć przy ulicy Iłżeckiej, gdzie znajduje się firmowy sklep piekarni. Tam też oferowany jest chleb, którego produkcję podglądają w Ostrowcu Świętokrzyskim piekarze z innych zakątków Polski. Fermentuje on ponad 40 godzin, z czego 20 w warunkach chłodniczych. Jest produkowany bez drożdży, na zakwasie pszenicznym, zaś jego wyróżnikiem jest charakterystyczna poszarpana skórka.

(Paweł Słowiński)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%