Przez dekady Ostrowiec Świętokrzyski kojarzony był głównie z przemysłem hutniczym i metalurgicznym. Dziś w cieniu fabrycznych kominów dynamicznie rozwija się jeszcze jedna gałąź gospodarki – przemysł spożywczy. Wspierany przez samorząd i napędzany nowymi inwestycjami zyskuje na znaczeniu, oferując alternatywę dla sektora ciężkiego. Rozkwit branży spożywczej to nie tylko szansa na dywersyfikację lokalnej gospodarki, ale również realna perspektywa nowych miejsc pracy i skuteczniejszej walki z bezrobociem.
Wojewódzka strategia rozwoju
W „Świętokrzyskim Planie Działań na Rzecz Zatrudnienia na rok 2025", przetwórstwo spożywcze zostało wskazane jako jedna z inteligentnych specjalizacji regionu. W wojewódzkich projektach wsparcia, przygotowanych przez lokalne instytucje i organizacje, przetwórstwo spożywcze zajmuje jedną z kluczowych pozycji. Podkreśla to jego rolę jako obszaru o strategicznym znaczeniu dla rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw i pozyskiwania funduszy.
Analiza ofert pracy w województwie pokazuje, że sektor spożywczy staje się jednym z najaktywniejszych w regionie. Jak wynika z danych przedstawionych w „Świętokrzyskim Planie Działań na Rzecz Zatrudnienia na rok 2025", w 2024 roku pracodawcy zgłosili do urzędów ponad 22 tys. ofert pracy. Wśród stanowisk z największą liczbą wakatów znaleźli się robotnicy w przetwórstwie spożywczym z liczbą 585 ofert. Takie dane potwierdzają, że przemysł spożywczy nie tylko rośnie, ale realnie wpływa na lokalny rynek pracy – tworząc przestrzeń do zatrudnienia i aktywizacji zawodowej mieszkańców.
Nowe miejsca pracy
Kierunek rozwoju branży spożywczej w Ostrowcu Świętokrzyskim jest spójny ze strategią całego województwa. Sprzyjają mu nie tylko uwarunkowania geograficzne, ale też konkretne decyzje administracyjne. Miasto leży na styku dwóch światów: uprzemysłowionej północy województwa i rolniczo-sadowniczej części południowo-wschodniej. To właśnie sąsiedztwo tzw. „zagłębia produkcyjnego owoców i warzyw” – powiatów lipskiego, opatowskiego i sandomierskiego – zapewnia Ostrowcowi bezpośredni dostęp do świeżych surowców, podkreślając jego rolę jako dogodnej lokalizacji dla inwestycji z sektora spożywczego. Władze miasta także dostrzegają potencjał tego sektora – w oficjalnych materiałach inwestycyjnych miasta przetwórstwo rolno-spożywcze wskazywane jest jako jedna z kluczowych gałęzi lokalnej gospodarki, obok przemysłu metalurgicznego, budowlanego i elektromaszynowego, co jasno pokazuje, że samorząd postrzega branżę spożywczą jako strategiczny kierunek dalszego rozwoju gospodarczego miasta. Stanowi także szansę na zmniejszenie stopy bezrobocia w Ostrowcu Świętokrzyskim, która od wielu lat znacznie przewyższa średnią krajową i jest jedną z najwyższych w województwie.
– Ostrowiec Świętokrzyski przechodzi ważną transformację gospodarczą, a branża spożywcza jest jednym z jej motorów napędowych – wskazuje Grażyna Pogan, Business Development Manager w Smart Solutions HR. – Inwestycje, takie jak powstający Zakład Piekarniczy OMAR, a wcześniej integracja ostrowieckiego zakładu mleczarskiego z Grupą Mlekovita, dowodzą, że Ostrowiec staje się coraz atrakcyjniejszą lokalizacją dla firm z sektora przetwórstwa spożywczego - zarówno pod względem dostępu do surowców, jak i zasobów kadrowych. Jednym z obiecujących sektorów spożywczych w regionie jest właśnie branża piekarnicza, która oferuje zarówno miejsca pracy w nowoczesnych zakładach, jak i rozwój dla rzemieślniczych firm rodzinnych. Przy stopie bezrobocia sięgającej w kwietniu 10,5 proc. i ponad 3,2 tys. zarejestrowanych bezrobotnych, każdy projekt zatrudniający kilkadziesiąt osób ma ogromne znaczenie społeczno-gospodarcze.
- Ostrowiec Świętokrzyski jest kojarzony z hutnictwem, natomiast miasto miało bogate tradycje przemysłu spożywczego- mówi prezydent Artur Łakomiec. Powrót do tej branży jest dla nas bardzo ważny, ponieważ przemysł spożywczy nie jest tak wrażliwy na złamania i kryzysy, jak dzieje się to w przypadku branży stalowej czy budowlanej. Jest już u nas Grupa Mlekovita, trwa inwestycja firmy OMAR, ale pozyskaliśmy też nowego inwestora z branży biotechnologicznej. Firma AFP Pro Sp. z o.o. we wrześniu tego troku rozpocznie budowę zakładu produkującego specjalistyczne komponenty surowcowe dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.
Nowe perspektywy zatrudnienia na ostrowieckim rynku pracy powoli się pojawiają, m.in. dzięki nowej inwestycji powstającej przy wsparciu władz miasta – Zakładu Piekarniczego OMAR.
– Widzimy, jak Ostrowiec się zmienia - z miasta przemysłowego w kierunku nowoczesnego ośrodka, otwartego na technologie i inwestycje w sektorze spożywczym. Inwestycja w Ostrowcu Świętokrzyskim to dla nas coś więcej niż decyzja biznesowa - to realny wkład w rozwój lokalnej społeczności i wsparcie dla strategii przemian gospodarczych miasta – mówi Katarzyna Czarnota, specjalista ds. organizacji i zarządzania w Zakładzie Piekarniczym OMAR.
Jak wskazuje Barometr Zawodów 2025 dla Województwa Świętokrzyskiego, zawody związane z branżą spożywczą i gastronomiczną z kategorii deficytowych w 2024 roku, obecnie zostały sklasyfikowane jako zrównoważone. Zawód piekarza w powiecie ostrowieckim nadal wedle tego raportu pozostaje deficytowy.
– Mamy nadzieję na zmianę. Zależy nam nie tylko na tworzeniu miejsc pracy, ale także na wspieraniu lokalnego rynku pracy poprzez podnoszenie kompetencji pracowników, stabilne zatrudnienie i współpracę z instytucjami kształcenia zawodowego. W pierwszej fazie inwestycji nasz zakład będzie oferował około 60 miejsc pracy - aktualnie do naszego zespołu poszukujemy techników utrzymania ruchu, operatorów maszyn oraz kilku kierowników zmianowych do wyżej wymienionych działów. Docelowo planowany jest rozwój firmy do kilku linii produkcyjnych. Zapotrzebowanie na pracowników z czasem będzie obejmowało również magazyn, rozwój utrzymania ruchu czy kontrole jakości. Budujemy nowy zakład, ale chcemy też współtworzyć nowy Ostrowiec - bardziej różnorodny gospodarczo i silniejszy społecznie – podkreśla Katarzyna Czarnota.
Dalsze plany
Plany inwestycyjne miasta obejmują nie tylko piekarnię OMAR, ale również rozwój terenów inwestycyjnych pod kolejne zakłady. Samorząd Ostrowca, z myślą o inwestorach, przygotowuje nowe strefy przemysłowe. Do 2028 roku przy wsparciu funduszy rządowych mają zostać przygotowane dodatkowe tereny o powierzchni kilkunastu kilkudziesięciu hektarów pod działalność produkcyjną. Równolegle do prac związanych z rozbudową strefy przemysłowej, trwają zawansowane działania związane z budową nowego głównego punktu zasilającego, który wkrótce zapewni dostęp do strategicznej infrastruktury energetycznej, bez której przemysł spożywczy oraz inne branże nie mogą się rozwijać. Można spodziewać się, że kolejne firmy z branży spożywczej będą lokować się w Ostrowcu, wykorzystując bliskość bazy surowcowej, dostępność strategicznej infrastruktury oraz terenów inwestycyjnych, zapewniając w ten sposób kolejne miejsca pracy.
Jutro w ostrowieckim PUP odbędzie się giełda pracy do firmy OMAR dla osób bezrobotnych, ale równocześnie oferty pracy dla wszystkich zainteresowanych są dostępne: https://omar.com.pl/praca-ostrowiec/
Szwajcarskie miliony nie dla Ostrowca?!
To już któraś z kolei porażka ostrowieckich władców. Kolejny raz obchodzimy się smakiem. Oby tak dalej, może kolejny profil na Facebooku założycie informujący o porażkach ostrowieckich parlamentarzystów
Dynks
13:54, 2025-07-16
Szwajcarskie miliony nie dla Ostrowca?!
Slabo napisany program, nieciekawe cele, wiec nic dziwnego ze dopiero 32 miejsce i brak dofinansowania.
!!!
13:03, 2025-07-16
Szwajcarskie miliony nie dla Ostrowca?!
No widzisz ZATROSKANY,te pisiory znowu cie w jajo zrobiły. 🤣🤣 Za to możemy się uśmiechać. 👍💩
PUSTY DZBAN
12:53, 2025-07-16
Sprzeciw radnych wobec tworzenia ośrodków
Artykuł nudny , nużacy a autorka tak namieszała, że nie wiadomo o co chodzi, widac, że płacą jej od wiersza.
czytelniczka
12:43, 2025-07-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz