Zamknij

Branża spożywcza w Ostrowcu rośnie w siłę. Gdzie szukać ofert pracy?

Paweł SłowińskiPaweł Słowiński 13:51, 26.06.2025 Aktualizacja: 14:54, 27.06.2025
Skomentuj fot.Tomasz Barski fot.Tomasz Barski


Przez dekady Ostrowiec Świętokrzyski kojarzony był głównie z przemysłem hutniczym i metalurgicznym. Dziś w cieniu fabrycznych kominów dynamicznie rozwija się jeszcze jedna gałąź gospodarki – przemysł spożywczy. Wspierany przez samorząd i napędzany nowymi inwestycjami zyskuje na znaczeniu, oferując alternatywę dla sektora ciężkiego. Rozkwit branży spożywczej to nie tylko szansa na dywersyfikację lokalnej gospodarki, ale również realna perspektywa nowych miejsc pracy i skuteczniejszej walki z bezrobociem.

Wojewódzka strategia rozwoju

W „Świętokrzyskim Planie Działań na Rzecz Zatrudnienia na rok 2025", przetwórstwo spożywcze zostało wskazane jako jedna z inteligentnych specjalizacji regionu. W wojewódzkich projektach wsparcia, przygotowanych przez lokalne instytucje i organizacje, przetwórstwo spożywcze zajmuje jedną z kluczowych pozycji. Podkreśla to jego rolę jako obszaru o strategicznym znaczeniu dla rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw i pozyskiwania funduszy.

Analiza ofert pracy w województwie pokazuje, że sektor spożywczy staje się jednym  z najaktywniejszych w regionie. Jak wynika z danych przedstawionych w „Świętokrzyskim Planie Działań na Rzecz Zatrudnienia na rok 2025", w 2024 roku pracodawcy zgłosili do urzędów ponad 22 tys. ofert pracy. Wśród stanowisk z największą liczbą wakatów znaleźli się robotnicy w przetwórstwie spożywczym z liczbą 585 ofert. Takie dane potwierdzają, że przemysł spożywczy nie tylko rośnie, ale realnie wpływa na lokalny rynek pracy – tworząc przestrzeń do zatrudnienia i aktywizacji zawodowej mieszkańców.

Nowe miejsca pracy

Kierunek rozwoju branży spożywczej w Ostrowcu Świętokrzyskim jest spójny ze strategią całego województwa. Sprzyjają mu nie tylko uwarunkowania geograficzne, ale też konkretne decyzje administracyjne. Miasto leży na styku dwóch światów: uprzemysłowionej północy województwa i rolniczo-sadowniczej części południowo-wschodniej. To właśnie sąsiedztwo tzw. „zagłębia produkcyjnego owoców i warzyw” – powiatów lipskiego, opatowskiego i sandomierskiego – zapewnia Ostrowcowi bezpośredni dostęp do świeżych surowców, podkreślając jego rolę jako dogodnej lokalizacji dla inwestycji z sektora spożywczego. Władze miasta także dostrzegają potencjał tego sektora – w oficjalnych materiałach inwestycyjnych miasta przetwórstwo rolno-spożywcze wskazywane jest jako jedna z kluczowych gałęzi lokalnej gospodarki, obok przemysłu metalurgicznego, budowlanego i elektromaszynowego, co jasno pokazuje, że samorząd postrzega branżę spożywczą jako strategiczny kierunek dalszego rozwoju gospodarczego miasta. Stanowi także szansę na zmniejszenie stopy bezrobocia w Ostrowcu Świętokrzyskim, która od wielu lat znacznie przewyższa średnią krajową i jest jedną z najwyższych w województwie.

– Ostrowiec Świętokrzyski przechodzi ważną transformację gospodarczą, a branża spożywcza jest jednym z jej motorów napędowych – wskazuje Grażyna Pogan, Business Development Manager w Smart Solutions HR. –  Inwestycje, takie jak powstający Zakład Piekarniczy OMAR, a wcześniej integracja ostrowieckiego zakładu mleczarskiego z Grupą Mlekovita, dowodzą, że Ostrowiec staje się coraz atrakcyjniejszą lokalizacją dla firm z sektora przetwórstwa spożywczego - zarówno pod względem dostępu do surowców, jak i zasobów kadrowych. Jednym z obiecujących sektorów spożywczych w regionie jest właśnie branża piekarnicza, która oferuje zarówno miejsca pracy w nowoczesnych zakładach, jak i rozwój dla rzemieślniczych firm rodzinnych. Przy stopie bezrobocia sięgającej w kwietniu 10,5 proc. i ponad 3,2 tys. zarejestrowanych bezrobotnych, każdy projekt zatrudniający kilkadziesiąt osób ma ogromne znaczenie społeczno-gospodarcze.

- Ostrowiec Świętokrzyski jest kojarzony z hutnictwem, natomiast miasto miało bogate tradycje przemysłu spożywczego- mówi prezydent Artur Łakomiec. Powrót do tej branży jest dla nas bardzo ważny, ponieważ przemysł spożywczy nie jest tak wrażliwy na złamania i kryzysy, jak dzieje się to w przypadku branży stalowej czy budowlanej. Jest już u nas Grupa Mlekovita, trwa inwestycja firmy OMAR, ale pozyskaliśmy też nowego inwestora z branży biotechnologicznej. Firma AFP Pro Sp. z o.o. we wrześniu tego troku rozpocznie budowę zakładu produkującego specjalistyczne komponenty surowcowe dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.

Nowe perspektywy zatrudnienia na ostrowieckim rynku pracy powoli się pojawiają, m.in. dzięki nowej inwestycji powstającej przy wsparciu władz miasta – Zakładu Piekarniczego OMAR.

– Widzimy, jak Ostrowiec się zmienia - z miasta przemysłowego w kierunku nowoczesnego ośrodka, otwartego na technologie i inwestycje w sektorze spożywczym. Inwestycja w Ostrowcu Świętokrzyskim to dla nas coś więcej niż decyzja biznesowa - to realny wkład w rozwój lokalnej społeczności i wsparcie dla strategii przemian gospodarczych miasta – mówi Katarzyna Czarnota, specjalista ds. organizacji i zarządzania w Zakładzie Piekarniczym OMAR.

Jak wskazuje Barometr Zawodów 2025 dla Województwa Świętokrzyskiego, zawody związane z branżą spożywczą i gastronomiczną z kategorii deficytowych w 2024 roku, obecnie zostały sklasyfikowane jako zrównoważone. Zawód piekarza w powiecie ostrowieckim nadal wedle tego raportu pozostaje deficytowy.

– Mamy nadzieję na zmianę. Zależy nam nie tylko na tworzeniu miejsc pracy, ale także na wspieraniu lokalnego rynku pracy poprzez podnoszenie kompetencji pracowników, stabilne zatrudnienie i współpracę z instytucjami kształcenia zawodowego. W pierwszej fazie inwestycji nasz zakład będzie oferował około 60 miejsc pracy - aktualnie do naszego zespołu poszukujemy techników utrzymania ruchu, operatorów maszyn oraz kilku kierowników zmianowych do wyżej wymienionych działów. Docelowo planowany jest rozwój firmy do kilku linii produkcyjnych. Zapotrzebowanie na pracowników z czasem będzie obejmowało również magazyn, rozwój utrzymania ruchu czy kontrole jakości. Budujemy nowy zakład, ale chcemy też współtworzyć nowy Ostrowiec - bardziej różnorodny gospodarczo i silniejszy społecznie – podkreśla Katarzyna Czarnota.

Dalsze plany

Plany inwestycyjne miasta obejmują nie tylko piekarnię OMAR, ale również rozwój terenów inwestycyjnych pod kolejne zakłady. Samorząd Ostrowca, z myślą o inwestorach, przygotowuje nowe strefy przemysłowe. Do 2028 roku przy wsparciu funduszy rządowych mają zostać przygotowane dodatkowe tereny o powierzchni kilkunastu kilkudziesięciu hektarów pod działalność produkcyjną. Równolegle do prac związanych z rozbudową strefy przemysłowej, trwają zawansowane działania związane z budową nowego głównego punktu zasilającego, który wkrótce zapewni dostęp do strategicznej infrastruktury energetycznej, bez której przemysł spożywczy oraz inne branże nie mogą  się rozwijać. Można spodziewać się, że kolejne firmy z branży spożywczej będą lokować się w Ostrowcu, wykorzystując bliskość bazy surowcowej, dostępność strategicznej infrastruktury oraz terenów inwestycyjnych, zapewniając w ten sposób kolejne miejsca pracy.

Jutro w ostrowieckim PUP odbędzie się giełda pracy do firmy OMAR dla osób bezrobotnych, ale równocześnie oferty pracy dla wszystkich zainteresowanych są dostępne: https://omar.com.pl/praca-ostrowiec/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%