Browar z nowym dachem

Trwają prace nad montażem dachu, który nada ostateczną formę obiektom wchodzącym w skład Ostrowieckiego Browaru Kultury.
Tym samym w decydującą fazę wchodzi przebudowa budynków dawnego browaru przy ul. Siennieńskiej w Ostrowcu Świętokrzyskim na potrzeby instytucji kultury – Miejskiej Biblioteki Publicznej, Miejskiego Centrum Kultury oraz Biura Wystaw Artystycznych.
-Nowe pokrycie dachowe uzyskuje charakterystyczny element browaru z kominem, a także jeden z segmentów od ulicy Polnej -wylicza Józef Synowiec z MTM Budownictwo, kierownik budowy. Równocześnie trwają już roboty wykończeniowe wewnątrz budynku, sprowadzające się do montażu sufitów podwieszanych, czy lania posadzek. Codziennie na budowie pracuje od 70 do 80 pracowników, dlatego postęp prac jest tak dobry.
Jednocześnie realizowane są prace nad elewacją budynku, sprowadzające się do odkrywania charakterystycznej czerwonej cegły. Z tej to przyczyny od ulicy Polnej usuwane są duże połacie styropianu ocieplającego budowlę. Wykonawcy przyznają równocześnie, że pozyskanie surowca, jakim jest czerwona cegła, z której wzniesiony został browar, nie jest wcale takie łatwe.
–Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z wykonawcą. Wszystkie prace wykonywane są zgodnie z harmonogramem – mówi Artur Majcher, zastępca naczelnika Wydziału Infrastruktury Komunalnej Urzędu Miasta w Ostrowcu Świętokrzyskim. Niebawem rozpocznie się tu kolejna inwestycja związana z zagospodarowaniem dziedzińca browaru łącznie z wewnętrzną drogą i parkingami. Składamy w tej sprawie pozwolenie na budowę.
Przebudowa budynków browaru nie odbywa się bez niespodzianek, jedną z nich było odkrycie studni głębinowej, która znajdowała się pod obiektem. Obecnie musi zostać wykonana jej adaptacja.

Według „Propozycji konserwatorskich” – autorstwa Wojciecha Kotasiaka kompleks browaru, słodowni i młyna parowego został wybudowany w 1908 r. przez miejscowego przemysłowca Stanisława Saskiego. W czasie trwania I Wojny Światowej do browaru doprowadzono bocznicę kolejową ze stacji Ostrowiec, która wchodziła na teren zakładu od wschodu. W 1936 r. właścicielami zespołu byli Stanisław i Juliusz Sascy oraz Maria Cybulska. Bezpośrednio zakładem kierował Stanisław Saski. W tym czasie w browarze pracował 25 robotników, 2 osoby nadzoru technicznego oraz 4 urzędników. Roczna produkcja wynosiła 50.000 hektolitrów piwa i napojów (lemoniada, podpiwek) oraz ok. 550 ton przemielonej mąki. W okresie II wojny i okupacji browar pracował normalnie, a roczna wielkość produkcji nie przekraczała wskaźników przedwojennych. W 1947 r. browar zracjonalizowano, utrzymując produkcję do 1975 r.
Potem przez kilka lat była tu tylko rozlewnia piwa wareckiego (browar był jego zakładem filialnym). W 1979 r. rozlewnię zlikwidowano, a urządzenia przeniesiono do browaru w Warce. Część pomieszczeń zachodniego skrzydła wynajęła firma „Herbapol” na magazyn skupowanych ziół. W 1984 r. z inicjatywy grupy działaczy kultury podjęto działania w celu zaadaptowania zespołu po browarze na miejskie centrum kultury.
W roku 1985 pracownia projektowa opracowała dokumentację modernizacji zespołu browaru, na podstawie której rozpoczęto roboty budowlane. W roku 1994 część środkową (w pierzei północnej) po przebudowie oddano do użytku Miejskiemu Centrum Kultury i Biura Wystaw Artystycznych. Część wschodnią zaadoptowaną na salę teatralną i kino wykonano do stanu surowego i na tym prace adaptacyjne przerwano z braku środków a zwłaszcza po interwencji spadkobierców pierwszych właścicieli, którzy w roku 1999 na drodze sądowej odzyskali prawo własności. W części zachodniej browaru (budynek administracyjny, słodownia i magazyn) nie podjęto żadnych prac budowlanych. W latach 2004 -2009 Gmina Ostrowiec Św. doszła do porozumienia ze spadkobiercami i przez wykup stała się właścicielem całego zespołu browaru.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *