„Panie, nie mogę wjechać do szpitala…”

Na dziedzińcu szpitala ostrowieckiego prowadzone są prace ziemne, związane z budową nowego budynku Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Z tego powodu parking na terenie szpitala jest zamknięty dla osób odwiedzających chorych, a wjazd jest możliwy jedynie za okazaniem specjalnej karty.
Jak już wielokrotnie informowaliśmy, z ministerstwa zdrowia do ZOZ w Ostrowcu Świętokrzyskim trafi 5,9 mln zł z przeznaczeniem na wybudowanie nowego budynku SOR za 10,2 mln zł. To konieczność, zwłaszcza że dziennie na Szpitalny Oddział Ratunkowy trafia około 150 pacjentów z terenu powiatu ostrowieckiego, w tym także osób nietrzeźwych. Inwestycja ma zapewnić większy komfort dla pacjentów, nowe poradnie specjalistyczne, sprawną komunikację z pozostałymi oddziałami i poradniami szpitala, zwiększoną ilość gabinetów konsultacyjnych oraz nową, wielostanowiskową sala obserwacyjną i trzy nowe stanowiska wstępnej intensywnej terapii.

Pawilon zostanie wybudowany na wewnętrznym dziedzińcu szpitalnym. Będzie parterowym budynkiem o wysokości 6 metrów i o powierzchni blisko 1200 metrów kwadratowych. Zostanie połączony z budynkiem szpitala dwoma korytarzami.
Powierzchnia obecnego SOR wynosi 540 metrów kwadratowych. Nowy SOR będzie miał dwukrotnie większą powierzchnię. Konstrukcja budynku została tak zaplanowana, że będzie można go rozbudowywać, chociażby planując w nim w przyszłości uruchomienie nowej stacji dializ.
Budowa Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w Ostrowcu Świętokrzyskim ma potrwać do początku 2020 roku.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *