Podczas kampanii buraczanych cała okolica żyła… „Dzień Buraka Cukrowego” w Częstocicach (zdjęcia)

Izba Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrowej w Częstocicach zorganizowała w minioną sobotę “Dzień Buraka Cukrowego”.
Można było zwiedzić Izbę Pamięci Cukrownictwa, obejrzeć projekcję filmów dotyczących uprawy buraków cukrowych i produkcji cukru, a także degustować wypieki z buraka cukrowego. Odbyła się również loteria z nagrodami, a dzieci otrzymały kolorowanki i watę cukrową. Partnerem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich w Jędrzejowie.
-Święto Buraka Cukrowego nie było organizowane nawet w czasach funkcjonowania cukrowni w Częstocicach – mówi kustosz Izby Pamięci Cukrownictwa, Waldemar Brociek. –Burak czczony jest jednak w wielu miejscowościach na świecie. W Turcji, w Ameryce, w Kijowie, w Mińsku, czy w Chodorowie na Kresach stoją pomniki buraka. W Lollandii w 1940 roku stanął pomnik Polek – buraczarek, które pracowały tam sezonowo.
W. Brociek nie ukrywa, że „Dzień Buraka Cukrowego” zorganizował po to, by spopularyzować funkcjonującą od 2018 r. Izbę Pamięci Cukrownictwa. Nawiązał kontakt z jędrzejowskim Kołem Gospodyń Wiejskich. Panie przygotowały pyszne wypieki i potrawy z buraków cukrowych. Wszyscy, którzy zwiedzili izbę, otrzymali upominki, wylosowane na licytacji, a to wydawnictwa, a to koszulki firmowe, czy też cukier…

-Dzień ten podkreśla też znaczenie buraka dla lokalnej społeczności – mówi W. Brociek. –Kiedy rozpoczynała się kampania buraczana, to cała okolica żyła, a pod cukrownią gromadziły się furmanki i samochody, z których dzieciaki nabijały buraki na kije z gwoździem i przynosiły mamie do przyrządzenia. Dzięki cukrownictwu rozwijał się transport kolejowy.
W.Brociek jest autorem opracowania „Burak cukrowy na 50 sposobów”, w którym można wyczytać, jak przyrządzać smaczne potrawy z buraka, np. burocorza po świętokrzysku, lubelskiego buraczaka, prześniaka, czy też keks oraz egzotycznie brzmiące clafoutis rumowe z burakami.
Możemy tylko żałować, że hodowla buraka cukrowego znacznie zmniejszyła się w ostatnich latach. Na naszym terenie tylko z gminy Bodzechów dostarczane są buraki do cukrowni w Ropczycach. Jeszcze w 1990 roku było w Polsce 78 cukrowni, dziś jest ich już tylko 16. Hodowle buraka są także ściśle zregionalizowane i prowadzone w pobliżu istniejących obecnie cukrowni.
Izba Pamięci Cukrownictwa rozwija się w dobrym tempie. Z całej Polski do Częstocic przekazywane są obiekty muzealne. Nic dziwnego, że byli pracownicy cukrowni wciąż odwiedzają swój były zakład pracy, wspominając stare, dobre czasy. W Częstocicach, czy to na stałe, czy sezonowo, pracowały
całe rodziny i to z pokolenia na pokolenie. Izba ma więc jasny cel – przede wszystkim zachować pamięć o tych wszystkich, którzy w naszej cukrowni pracowali i pozostawili po sobie ślady, a także maszyny i sprzęt niezbędny do produkcji cukru. W starej hali paczkarni przygotowywane są trzy działy
wystawiennicze, poświęcone strażom pożarnym w cukrowniach, uprawie buraka cukrowego i produkcji cukru. Tych, którzy jeszcze nie zwiedzali ostrowieckiej Izby Pamięci Cukrownictwa, gorąco do tego namawiamy.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *