Żywność ekologiczna to przyszłość – przekonuje prezes Farmy Świętokrzyskiej

– 50 proc. Polaków ma nadwagę, tyjemy, bo spożywamy niskowartościowy pokarm, dlatego przyszłość powinna należeć do żywności ekologicznej – przekonuje Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej, wiodącego polskiego producenta ekowarzyw, owoców i przetworów.

Przedstawiciele Farmy Świętokrzyskiej wzięli udział w listopadowym Forum Rynku Spożywczego i Handlu (FRSiH) w Hotelu Sheraton w Warszawie, czyli największej konferencji dedykowanej sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce. Wśród uczestników znaleźli się  m.in. prezesi firm: IKEA Retail Polska, Mokate SA, ZM Olewnik oraz Frisco.pl, a także znana trenerka fitness Ewa Chodakowska i kucharz, szef Fundacji „Szkoła na widelcu” Grzegorz Łapanowski.

– Produkcja ekologiczna jest motorem całej gospodarki, bo jako jedyna branża rozwija się w tempie dwucyfrowym – ocenił Łukasz Gębka podczas zorganizowanej w ramach FRSiH debaty „Future Foods. Polska ‘Doliną Krzemową’ branży spożywczej”.

Apelował tam, aby kupować lokalne produkty, najlepiej te ekologiczne, bez pestycydów. Przypomniał też, że podstawą tzw. piramidy zdrowego żywienia są – obok aktywności fizycznej – owoce i warzywa, które dostarczają nam witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych.

– Ważne jest, abyśmy odpowiedzialnie wybierali codziennie produkty, które spożywamy – mówił Łukasz Gębka. Przekonywał, że najlepszym wyborem będzie właśnie żywność ekologiczna, produkowana bez pestycydów i certyfikowana w akredytowanych laboratoriach. Po pierwsze, to najlepsze, co możemy zrobić dla naszego zdrowia, a po drugie – również dla środowiska naturalnego.

Prezes Farmy Świętokrzyskiej przyznał również, że dla konsumentów coraz istotniejsze – obok jakości kupowanych produktów –  staje się to, w co są one zapakowane, czyli nie w plastik, a w opakowania biodegradowalne. Farma ma się tu czym pochwalić, bo jest jedną z nielicznych firm na polskim rynku ekożywności, która zastępuje folię tradycyjną folią w 100 proc. biodegradowalną, powstałą na bazie skrobi kukurydzianej.

Właściciel Farmy Świętokrzyskiej, który coraz częściej pojawia się w mediach jako ekspert w dziedzinie żywności ekologicznej, wziął też w ostatnich dniach udział w wydaniu rolniczego magazynu „Tydzień” w TVP1. Mówił tam m.in. o przestawianiu się z rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne. Ocenił, że dynamicznie rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty ekologiczne w Polsce towarzyszy niestety szereg barier, w tym logistycznych.  – Ale generalnie można powiedzieć, że sytuacja jest dobra, czyli że jeżeli wyprodukujemy, to mamy gdzie sprzedać – podkreślił Łukasz Gębka.

Z kolei w Polsat News Łukasz Gębka był pytany o to, jak w jego ocenie działa system zatrudniania pracowników zza wschodniej granicy, w tym przede wszystkim z Ukrainy.  – Przedsiębiorcy cały czas mają problem z zatrudnianiem obcokrajowców. Powinniśmy zliberalizować towarzyszące temu formalności – ocenił prezes Farmy Świętokrzyskiej. Jak mówił, powinniśmy też czynić starania, aby obcokrajowcy chcieli w Polsce pracować dłużej, tak, aby nasz kraj nie był dla nich tylko przystankiem np. w drodze do Niemiec.

Farma Świętokrzyska jest liderem na rynku żywności ekologicznej w Polsce. Swoim klientom oferuje ponad 30 rodzajów ekowarzyw i owoców, a także ponad 60 wegańskich, bezglutenowych przetworów bazujących na autorskich recepturach.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *