Był schron, będzie parking

Na ul. Sienkiewicza trwają prace polegające na zasypaniu schronu, przylegającego do budynku wielorodzinnego 65/14. 3,5 metrowa przestrzeń pełniąca kiedyś funkcję schronu, a także magazynu, gdzie składowany był opał została wypełniona kruszywem i zalana asfaltem tym samym tworząc parking. Prace te były niezbędne ponieważ pomieszczenie podziemne groziło zawaleniem, a to za sprawą ruchu samochodów ciężkich. Z myślą o bezpieczeństwie ostrowczan zdecydowano o jego zasypaniu.

-Tu w tym miejscu, przy ulicy Henryka Sienkiewicza zdecydowaliśmy się na całkowite zasypanie tych bunkrów ze względu na ich stan techniczny. To o tyle skomplikowana rzecz, że przy istniejącym osiedlu, przy funkcjonujących zakładach pracy, punktach usługowych w okolicy bunkry miały głębokość ok. 3,5 metra. Zmieni się estetyka tego miejsca, zwiększy się także bezpieczeństwo użytkowników. Stropy tych obiektów były już w na tyle w złym stanie techniczny, że zagrażały ewentualnemu bezpieczeństwu – podkreśla prezydent Jarosław Górczyński.

W latach 50-tych piwnice – bunkry na ulicy Sienkiewicza służyły jako kotłownie i zaopatrywały osiedle w ciepło. – Na stropach był składowany węgiel i przez otwory był wrzucany do dolnych pomieszczeńi kotły zasilały w ciepło pobliskie bloki- wyjaśnia radny powiatowy Andrzej Broda.

W roku 2019 zlikwidowano pomieszczenie podziemne po składzie opału przy ul. Rosłońskiego. Kolejny w kolejce to schron przy ul. Starokunowskiej.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Był schron, będzie parking

  • 26 maja 2020 at 13:07
    Permalink

    A kiedy Pan Prezydent dokończy remont dróg między blokami Os. Kuźnia, który obiecywał już od kilku lat? Czy doczekamy się, że straż, pogotowie ratunkowe, śmieciarka będą mogły dojechać do celu bez problemu ? Mieszkańcy bloków 65/8, /9, /10, /11, /12 wciąż czekają… No chyba, że coś w nas w końcu pęknie…

    Reply
  • 17 czerwca 2020 at 16:31
    Permalink

    https://ibb.co/4SqhNr0

    https://ibb.co/hm7dr19

    Przykra sprawa, ale na zamieszczonych wyżej zdjęciach widać, że pracę wykonano niechlujnie i teren stał się niebezpieczny. Widoczne taśmy zawiesiła straż miejska.

    Pacjencji przychodni okulistycznej mają sporą szansę na urazy podczas schodzenia po schodach.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *