Jak prezentuje się nowy Szpitalny Oddział Ratunkowy? (zdjęcia)

Nowy pawilon Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Ostrowcu Św. został wdrożony do pracy.

Teraz pacjenci będą otrzymywać pomoc w nowoczesnym, komfortowym budynku. Rozwiązany zostanie również problem pacjentów pod wpływem alkoholu. Będą oni odizolowani od reszty pacjentów w specjalnych pomieszczeniach.
– Wszystko z myślą o pacjentach oraz personelu. Koszt inwestycji to prawie 12 ,5 miliona złotych. Z czego ponad 5 milionów złotych to środki unijne, ponad 2 miliony zł. środki z budżetu powiatu i 4,8 mln zł środki własne ZOZ Ostrowiec. Nowy budynek jest kompleksowo wyposażony. To nie koniec inwestycji w szpitalu. Przed nami jeszcze budowa lądowiska dla helikopterów oraz remonty oddziałów – mówi starosta ostrowiecki Marzena Dębniak.
Jak prezentuje się nowy SOR?
Po pierwsze: zwiększona powierzchnia
Pierwszą rzucającą się w oczy zmianą jest zwiększona ponad dwukrotnie powierzchnia Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w porównaniu z poprzednią. Dziś całkowita powierzchnia pawilonu wynosi ok. 1150 m2.
Po drugie: Więcej gabinetów konsultacyjnych i zabiegowych
Dla sprawnej i szybkiej obsługi przybywających do lecznicy pacjentów zwiększono ilość gabinetów, w których odbywać się będą konsultacje lekarskie.
Po trzecie: Wielostanowiskowa sala obserwacyjna
Pacjenci potrzebujący dalszej diagnostyki będą korzystać z komfortowej, wielostanowiskowej sali obserwacyjnej. Integralną jej częścią będą stanowiska dla pielęgniarek, które będą blisko, aby szybko reagować na pojawiające się potrzeby chorych.
Po czwarte: Stanowiska do intensywnej terapii
Dla pacjentów wymagających szczególnej i szybkiej pomocy przygotowano trzy stanowiska do intensywnej terapii.
Po piąte: Szybka komunikacja z pozostałymi oddziałami szpitala
Nowy budynek SOR połączony jest ze szpitalem na poziomie parteru, co pozwala na sprawą komunikację z pozostałymi oddziałami lecznicy
Po szóste: Nietrzeźwi będą odizolowani
W celu odizolowania pacjentów nietrzeźwych od pozostałych oczekujących na pomoc stworzono specjalne pomieszczenie z węzłem sanitarnym. Jest ono zlokalizowane w innej części niż poczekalnia oraz jest pod stałym nadzorem pielęgniarzy.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *