Kochaj Mlekovitę i jedz to, co najlepsze w Wielkanoc

Podczas przygotowań do świąt wielkanocnych w żadnej kuchni nie może zabraknąć najwyższej jakości polskich produktów. Bez względu na to, jakie świąteczne menu planujemy, zawsze z pomocą przychodzi lider branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej ? Grupa Mlekovita, która oferuje najszerszy wybór nabiału na rynku. Wszystkie niezbędne produkty można zamawiać również online, w sklepie www.mlekovitka.pl ? taka forma jest szczególnie wygodna w wirze przedświątecznych przygotowań, pozwalając zaoszczędzić czas przeznaczony na zakupy.

? Zawsze gorąco zachęcamy, by świąteczne posiłki i dania przygotowywać z polskich produktów, od polskiego producenta. To nie tylko najlepszy wybór na Wielkanoc, ale i najprostszy sposób, by wspierać polską gospodarkę ? zwłaszcza w okresach kryzysu ? mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński. ? Dzięki naszym inwestycjom, m.in. w bazę produktową, technologiczną, logistyczno-handlową oraz uruchomieniu sklepu internetowego mlekovitka.pl, składniki niezbędne do przygotowania wielkanocnych potraw i wypieków, w tym tradycyjnych serników i wielkanocnych mazurków, mogą docierać do wszystkich konsumentów w kraju wielokanałowo ? nie tylko podczas tradycyjnych zakupów, ale i zakupów online ? dodaje.

Wielkanocny sernik czy pascha nie może obejść się bez twarogu, zazwyczaj tłustego lub półtłustego. Bazą tradycyjnych przepisów są twarogi, które wymagają zmielenia ? wielu Polaków właśnie je wybiera do swoich wypieków. Mlekovita oferuje szeroki ich wybór: twarogi w kostkach (od 200 g do 1 kg) oraz w klinku (230 g: twarogi Polskie i twaróg półtłusty bez laktozy). Sprawdzą się nie tylko jako składnik serników i paschy, ale przekąsek, sałatek, makaronów, past i dipów.

Osoby, które poszukują szybszego rozwiązania, mogą sięgnąć po gotowe twarogi sernikowe. Doskonałym składnikiem serników, zarówno pieczonych, jak i tych na zimno są twarogi sernikowe: Hanusi oraz premium 18% Na Polski Stół, a także serki Mleczna Impresja. Są dostępne w wygodnych wiaderkach, które umożliwiają wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Sprawdzą się świetnie także w wielu innych świątecznych wypiekach i deserach ? podobnie jak Mascarpone Kuchmistrza, które ponadto pozwoli przygotować tiramisu czy inne słodkie smakołyki przygotowywane na bazie śmietankowo-kremowego serka.

Jednym z najbardziej popularnych wypieków wielkanocnych jest mazurek kajmakowy. Również jego przygotowanie znacznie ułatwia Mlekovita, oferując gotowy do użycia Kajmak Kuchmistrza. Wystarczy rozsmarować na cieście i dekorować bakaliami lub kandyzowanymi owocami. Kajmak Kuchmistrza jest dostępny w wygodnym wiaderku 1 kg w klasycznym wariancie smakowym oraz w poręcznej tubie 350 g w wersji klasycznej i czekoladowej.

Niezbędnymi składnikami do wielkanocnych wypieków są również najwyższej jakości mleko, masło, masło klarowane, śmietana czy śmietanka. Warto wybierać te z Mlekovity ? sprawdzone składniki są gwarancją kulinarnego sukcesu. Mleko Wypasione i Polskie znajdzie zastosowanie w wielu przepisach, w tym do przygotowania ciast drożdżowych i puszystej wielkanocnej babki. Ich składnikiem często jest też masło ? masło Polskie w kostce i w osełce oraz masło z Polskiej Mleczarni, które są produkowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, zapewnią wypiekom wyjątkowe walory smakowe. Masło klarowane jest zaś znakomite nie tylko do smażenia i pieczenia ryb, delikatnych mięs czy warzyw ? doskonale sprawdzi się również do wypieków, wzbogacając np. smak ciast kruchych. Jeśli już mowa o ciastach kruchych, które często stanowią bazę kojarzących się głównie z Wielkanocą mazurków, w wielu przepisach znajdziemy dodatek gęstej, lekko kwaśnej śmietany. W roli tego składnika doskonale sprawdzi się śmietana Polska 12% lub popularna 18%. Warto też sięgnąć po wygodną w użyciu nowość od Mlekovity w kategorii śmietan: termizowaną śmietanę Polską 18% w wygodnej tubie. Niezbędne w kuchni w tym czasie będą również śmietanki Polskie 30% i 36%. Sernikowi nadadzą puszystości, a ubite świetnie sprawdzą się do dekorowania wielkanocnych ciast i deserów czy przygotowania do nich kremów.

Wielkanocne świętowanie to nie tylko słodkie przysmaki. Na suto zastawianych stołach poza tradycyjnymi żurkiem i białym barszczem z gęstą Polską śmietaną lub śmietanką Polską 30%, znaleźć można wiele innych potraw, których niezbędne składniki znaleźć można w ofercie Mlekovity. Na wielkanocne śniadanie, a także przystawkę do świątecznego obiadu doskonale sprawdzą się faszerowane jajka, do których można wykorzystać sery Favita i Salatos o charakterystycznym lekko słonym smaku czy sery tarte, m.in. Goudę, Cheddar, miks Mozzarelli i Cheddara lub Ementalera i Goudy. Sery w plastrach: Sokół, Cheddar, Polski z dziurami czy Lavalti znakomicie sprawdzą się we wszelkich pieczonych roladkach, np. drobiowych. Twarogi, Favita, Salatos i Mozzarella pomogą przygotować wiosenno-wielkanocne sałatki do świątecznego obiadu. Przystawki i przekąski można przygotować ze śmietankowymi serkami Wypasionymi lub kanapkową Favitą. Sery pleśniowe la Polle Brie, Camembert i Polish Bleu, długodojrzewające z linii Diamenty Konesera czy przekąskowe z linii Górskie Specjały: Przysmaki Góralskie, Warkocze Serowe, Faruki czy Gołki mini to zaś zestaw idealny na świąteczną deskę serów.

Co ważne, z wielu wielkanocnych smakołyków nie muszą już rezygnować osoby nietolerujące laktozy. Wiele wypieków czy dań, np. z serami, można przygotować także w wersji pozbawionej tego cukru mlecznego. Wystarczy zamienić tradycyjne produkty na ich odpowiedniki ze specjalnej, coraz szerszej linii bez laktozy od Mlekovity ? to już ponad 30 wyrobów, do których tuż przed świętami dołączyła wyczekiwana przez konsumentów śmietanka 30% bez laktozy.

Wszystkie mleczne składniki niezbędne nie tylko podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych można zamówić wygodnie i bezpiecznie, z dostawą wprost do domu, w sklepie internetowym www.mlekovitka.pl. Dostępny jest również specjalny zestaw produktów w eleganckim kuferku prezentowym, który doskonale sprawdzi się jako wielkanocny upominek dla wszystkich wielbicieli mlecznych przysmaków.

Print Friendly, PDF & Email