Zamknij

Wielkanocna święconka na stołach (zdjęcia)

12:27, 20.04.2019 Aktualizacja: 21:31, 20.04.2019
Skomentuj

Od rana w ostrowieckich kościołach odbywało się święcenie pokarmów. To tradycja Wielkiej Soboty, przedostatniego dnia Triduum Paschalnego. To czas ciszy i oczekiwania na Zmartwychwstanie Chrystusa.

?php>

Tego dnia w świątyniach nie ma mszy świętych. I jest to jedyny dzień bez sakramentu Eucharystii. Do godziny 19 można adorować Najświętszy Sakrament w miejscu Grobu Chrystusa. Kolejny Dzień to Wigilia Paschalna czyli Wielkanoc, rozpoczynająca się wczesnym rankiem Mszą św. Rezurekcyjną z radosnym Alleluja.

?php>

 W wiklinowych, wiosennie ozdobionych  koszyczkach, które mieszkańcy przynosili do poświęcenia nie mogło zabraknąć: baranka z chorągiewką, jajek, chleba, soli, chrzanu i wędliny. Wszystko ma swoje znaczenie. Baranek to znak Zmartwychwstałego Chrystusa i radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią, jajka, to symbol początku życia i odrodzenia, chleb, to pamiątka rozmnożenia chleba na pustyni, mięso to symbol dostatku i zdrowia, chrzan jest symbolem goryczy Męki Pańskiej, zaś sól to symbol prawdy, oczyszczenia i sensu życia. Natomiast zielone ozdoby roślinne w  koszyczku to nadzieja Zmartwychwstania.

?php>

Zgodnie z Wielkanocną tradycją, jajkiem domownicy dzielą się przed śniadaniem w Dzień Zmartwychwstania Pańskiego, składając sobie życzenia. Natomiast śmigus ?dyngus, czyli Lany Poniedziałek, to czas żartobliwego polewania się wodą. Według tradycji to symbol budzenia się do życia przyrody.   

?php>

?php>

(Anna Mroczek)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%