"Ptaszek w klatce", to nowa restauracja na os. Ogrody z trzema salami o powierzchni 600 m kw., dużym ogródkiem z fontanną i wydzielonym miejscem dla dzieci. Znają się od lat, ufają sobie, są uśmiechnięci, pełni entuzjazmu i zapału, gotowi na to, by nie tylko zaistnieć na naszym rynku gastronomicznym, ale przede wszystkim zmienić go, kusząc klientów kuchnią różnorodnych smaków i wystrojem wnętrza.
?php>?php>
Oryginalna nazwa?php>
-?Ptaszek w klatce? - ta nazwa, przyznaję, od początku budziła wiele kontrowersji ? mówi Anna Nowak - Musiał, główna pomysłodawczyni urządzenia restauracji, którą na co dzień dobrze znamy jako nauczycielkę języka angielskiego w ?Broniewskim?. - Początkowo kojarzono nas z klubem Go ? Go, a to dlatego, że Marcin, który zajmował się pracami budowlanymi, wyniósł niegdyś na zewnątrz ze starego budynku aluminiową rurę i ktoś miał niezwykle dziwne skojarzenia... A tak na serio, to przy wstępnych rozmowach z właścicielami rozmawialiśmy o tym, by nazwa nawiązywała do stylizacji wnętrza. Jako przykład tylko podałam: ?Ptaszek w klatce?. Okazało się, że pomysł udało się spiąć klamrą i sfinalizować, zgrać nazwę z wnętrzem restauracji, zamieszczonymi lampami, zastosowanymi kolorami i fakturami.
?php>?php>
?php>
Anna Nowak ? Musiał, autorka projektu wnętrza ?Ptaszka w klatce?: -Projekt wnętrza koreluje z nazwą lokalu, natomiast dekoracje, dodatkii detale mają znaczący wpływ na ciepłą i przytulną atmosferę panującą we wnętrzu.?php>
?php>
Anna Nowak ? Musiał mówi, że wnętrze lokalu zostało zaprojektowane w stylu French country chic.?php>
-Subtelne dodatki, pastelowe kolory tworzą klimat, w którym poczujemy ciepło kameralnej, domowej atmosfery ? mówi z pasją. -Tkaniny, wzory, kolory i ich nasycenie zostały dobrane w taki sposób, aby zachować spójność wystroju. Jest to niezwykle ważny aspekt podczas projektowania wnętrza. Pastelowy róż oraz beże, to kolory przewodnie w restauracji.?php>
Można umówić się na randkę, zwierzać z sekretów, a nawet oświadczyć??php>
?Ptaszek w klatce? to faktycznie urokliwe miejsce. Menedżer restauracji, Diana Langier podkreśla jej pełną zagadek przestrzeń, podzieloną na część restauracyjną na parterze i strefę klubową na piętrze w Whisky Clubie, w którym po pełnym dniu zajęć goście mogę się zrelaksować przy profesjonalnych stołach bilardowych.?php>
-Restauracja posiada wydzielone dwie sale, doskonałe miejsce na organizację bankietów, imprez integracyjnych i okolicznościowych ? mówi Diana. -Sala młodzieżowa, która została zaprojektowana w tej samej stylistyce, jednak różniąca się kolorystyką, to ukłon w kierunku młodych ludzi, którzy będą mieli okazję spędzić szalone chwile w gronie swoich przyjaciół i znajomych.?php>
Faktycznie, specyficznie urządzona została na parterze sala młodzieżowa. Można w niej umówić się z dziewczyną, uprzednio rezerwując stolik zwierzeń, stolik sekretów, randkowy, a także? stolik zaręczynowy. Już ciekawi jesteśmy ile młodych ostrowczan skorzysta z niego, obdarowując ukochaną pierścionkiem z brylantem? W ubikacji natomiast, a jakże, w nawiązaniu do nazwy restauracji, panowie w zależności od wzrostu mogą siusiać do pisuarów dla małych i dużych ptaszków??php>
Na piętro do Whisky Pubu prowadzą nas podświetlane schody, po których mijamy kolejne misternie zaprojektowane elementy wystroju. Tu możemy albo sączyć ulubiony alkohol, albo aktywnie pograć w bilard.?php>
-Słowem, naszym gościom proponujemy dania kuchni polskiej i kontynentalnej w restauracji, mistrzowsko przygotowane drinki w Whisky Clubie oraz przyjacielskie rywalizacje przy bilardowym stole ? mówi Diana.?php>
Szef kuchni poleca?
?php>?php>
?php>
Michał Wójcik, szef kuchni: -Zawartość menu będzie dostosowywane do pór roku, tak, by cieszyć się np. bogactwem i smakiem aktualnie dostępnych owoców i warzyw.?php>
Pani menedżer nie ma złudzeń, że sercem restauracji jest kuchnia, świątynia, w której przygotowywane są zimne przekąski, rozgrzewające dania obiadowe oraz słodkie desery. Poznajemy szefa kuchni, którym jest Michał Wójcik, pieszczotliwie przez wszystkich nazywanych ?Misiem?. On, jako jedyny w restauracji, nie jest rdzennym ostrowczaninem. Przez kilka lat pracował w Warszawie.?php>
-O żadnej rewolucji kulinarnej w Ostrowcu nie możemy mówić ? mówi Michał. -Natomiast z pewnością takiej kuchni, jaką proponujemy, brakowało w mieście. Także ceny przystosowane są do klientów ostrowieckich. Serwujemy kuchnię tradycyjną, ale w nowoczesnym wydaniu. Potrawy będziemy gotować metodą sous vide, czyli w niskich temperaturach tak, aby jakość mięsa, od razu dodam, że zakupionego u regionalnych producentów, była duża lepsza, niż uzyskiwana ze smażenia lub topienia w głębokich tłuszczach.?php>
Podczas otwarcia restauracji goście mogli zjeść np. pierś z kaczki z karmelizowanymi buraczkami, kluską śląską, groszkiem cukrowym lub ravioli z kaczki z puree z czerwonej kapusty i jarmużu. Serwowano także tatara z pstrąga zawijanego w avocado z majonezem cytrynowym, szarlotką i rzodkiewką, placuszki z cukinii z musem chrzanowym, płatkami łososia i szczypiorkiem oraz schab z kością z jajkiem sadzonym, puree ziemniaczano ? chrzanowym i sosem demi glace, przygotowanym na bazie kości gotowanych non stop przez 48 godzin.
?php>Podawano krem brulee z wiśniami, panna cottę z musem porzeczkowym i owocami leśnymi. Chętnie zamawiano sałatki ze szparagów, szpinakiem, baby z poszetowym jajkiem i grzanką, ale także standardową sałatkę cesar, czy też miks sałat z mozzarellą i dipem owocowym. Na stół szły zupy: z melona, rosół, żurek, krem pomidorowy z ricottą bazyliową. Trzecią z ?ptasich? potraw jest rolanda z indyka, podawana na fasolce szparagowej z puree z zielonego groszku i chipsem z natki pietruszki.
?php>Wszystkim smakował także chłodnik z salsą z zielonego jabłka, z miętą i kuleczkami melona. Oczywiście, nie zabrakło popularnego schabowego z białą kapustą, ale gotowanego próżniowo, dzięki czemu okazał się soczysty i miękki. Z ryb można było zamówić dorsza na pęczaku z palonym porem oraz łososia na spaghetti z kuleczkami ziemniaków i sosem beurre blanc z posypką bazyliową.
?php>Dzieci zamawiały deser lodowy. Dla nich przygotowano specjalne menu, oparte na zupce pomidorowej, rosołku, stripsach i udku z kurczaka z zapiekanymi ziemniakami, frytkach i miksach sałat. Nie brakowało smakoszy pizzy. W ?Ptaszku w klatce? serwuje się m.in. margheritę, salami piccante, capriciossę. Wielu zamawiało makaron aglio olio, czy carbonarę. Właściciele zapowiadają, że hitem może się okazać czarny makaron z płatkami łososia i krewetkami, no i kałamarnicą... Jak się dowiedzieliśmy, ci prawdziwi faceci, którzy będą chcieli się napić białej wódeczki, mogą w ?Ptaszku w klatce? zamawiać deskę mięs z golonką na piwie, kiełbasą z borowikami w śmietanie, żeberkami, skrzydełkami z kaczki panierowanymi w płatkach kukurydzianych.?php>
Z ?Ptaszka w klatce? wyszliśmy pełni wrażeń, a na zewnątrz powitała nas szumiąca fontanna i piękny neon. Zapamiętaliśmy też zapowiedź realizacji kolejnych pomysłów, m.in. z uruchomieniem nowej sali, ze sceną, na której mogłyby się odbywać występy komików lub koncerty spokojnej, klimatycznej muzyki. I jak tu nie trzymać kciuków za powodzenie i realizację marzeń tych młodych ostrowczan?
Ania00:04, 05.08.2017
Ceny bardzo wysokie jak na ostrowieckie realia, nie mówiąc już o lokalizacji na osiedlu, gdzie jest jeszcze biedniej.
aksa09:12, 10.08.2017
Jak wytrzymają rok to będzie niezły sukces. nie ta lokalizacja, nie te ceny i nie ten klient, ale życzę powodzenia
KSZO przegrywa kolejny mecz w ciągu kilku dni!
Widocznie się kasa nie zgadzała 🤣🤣🤣
PUSTY DZBAN
20:36, 2025-05-24
KSZO przegrywa kolejny mecz w ciągu kilku dni!
Koncertowo stracone szanse na baraże
Wiesiek
20:26, 2025-05-24
Hutnicza manifestacja w stolicy! (foto)
Zatroskany, za to wiemy co robił nasz ,,Agent Bolszewik" aby zniszczyć Hute w Ostrowcu. I to na progu budowy autostrad. A co my robiliśmy? Kilakrotnie wybieraliśmy go do władz miasta. Teraz wybraliśmy większością w pierwszej turze Trzaskowskiego, żeby eteesy i inne obskubywacze nas i naszej gospodarki z pomocą sprzedajnych, już bez żadnych oporów niszczyły polska samodzielność. Polską gospodarke. Każdy kto trenował miny przed lustrem, wie że im dłużej się to robi, tym miny są coraż bardziej idiotyczne. Własnie taki, coraz to bardziej pusty, idiotyczny uśmieszek towarzyszy Trzaskowskiemu. Co świadczy że, im dłużej trwa kampania, tym, już nie mówie o czymś merytorycznym, ale nawet coraz trudniej jest mu zachować tak dobrze przećwiczoną mine pozera jakim jest. Jest coraż bardziej w pisku że to w końcu ktoś zauważy. Coraz bardziej pusty dzban. (nie obrażając tu naszego forumowicza). Coraż bardziej w nim huczy, i nawet nie trzeba przykładać ucha. Pustostan umysłowy próbuje wypełnić wiraszkowaniem. Szanowny ciemnogrodzie to Was kiedyś w d--e ubodzie. Żadne manifestacje i wiece, po spuszczeniu ze smyczy tego Rządu, po domknięciu systemu przez już dawno sprzedanych i ustosunkowanych w innych krajach teoretycznie nam jeszcze służących polityków, czy pracujących na obcym pasku rządzących,czy pseudo menadzerów, po tym już nie pomogą. To ostatni moment na próbe jeszcze zablokowania nogą zamykających się drzwi. Trzasksją dzwiami przed nosem wolnych mediów, aby możliwie jak najdłuźej utrzymać w tajemnicy to że już jesteśmy sprzedani i ubezwłasnowolnieni. Ścigają nawet Zorro, który mógł by sie stać symbolem protestu przeciwko temu. Na razie w to nie wierzymy, łudzimy się że to nie prawda, że mamy pro Polski Rząd. Każdy z nich tymczasem ma już konta w rajach i spakowany plecak ucieczkowy. Będziemy jeszcze głębiej tam gdzie nam się wydaje że nie jesteśmy. I płacz nie pomoże. Teraz nie prowadzi się wojen zbrojnych. Putin jest ostatnim idiotą który to zrobił. Teraz przejmuje sie władze nad państwami wyniszczając im gospodarki. Za pomocą sprzedajnych folksdojczów. 80% polskiej gospodarki jest już w obcych rękach, lub pod nadzorem lobbystów. Ten Rząd jest gotowy sprzedać reszte. A Wy beztrosko wybieracie sobie ustosunkowanego z nimi pozera. To ma nazwe. To się nazywa syndrom sztokcholmski.
Ciemnogród
14:11, 2025-05-24
Czy nieruchomość przemysłowa znajdzie nabywcę?
Pan komornik Fronczek. Kojarzę człowieka, to ten który nam tak szybko załatwił wierzytelności sądowe dla pracowników od naszej lokalnej gwiazdy WW. Dobry był herbatnik, szkoda że nie w tą stronę 🤣🤣🤣🤣
PUSTY DZBAN
10:19, 2025-05-23