Osoby odwiedzające, w minionym tygodniu, Bar ?Czwórka?, mogły zapoznać się z ofertą ostrowieckiej Piekarni ?Małgorzatka?. ?php>
To nowe przedsięwzięcie Agencji Rozwoju Lokalnego, która chce przy najróżniejszych okazjach pokazywać lokalnych producentów.?php>
- Jest to pierwsza z wielu planowanych akcji promujących ostrowieckie fi rmy przez Bar Mleczny Czwórka. To nasza propozycja skierowana w pierwszej kolejności do handlowców zajmujących się branżą spożywczą i owocowo ? warzywną, ale ze zdrowych, ekologicznych gospodarstw. Chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym ? zaprezentować lokalne firmy i promować zdrową żywność. Przy okazji zapraszając do ?Czwórki?. Cieszymy się, że jest odzew przedsiębiorców i zainteresowanie mieszkańców - mówi prezes ARL, Agnieszka Rogalińska.?php>
- Chcę przy takich okazjach, jak dzisiejsza promować zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie- mówi Cezary Styczyński, właściciel piekarni ?Małgorzatka?. Statystyki są nieubłagane, bo wynika z nich, że ponad połowa dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Przez to też wzrasta nam ilość chorób cywilizacyjnych, tj. cukrzyce, czy choroby wieńcowe.?php>
Na rynku mamy bardzo dużo przetworzonej żywności, często produkowanej szybkimi metodami przy udziale współczesnej chemii. Obserwujemy też wzrost importu pieczywa o 240%., który sięgnął 1,7 mln ton produktów piekarniczych i cukierniczych. Z kolei według najnowszych badań GUS, w ciągu ostatnich 15 lat spożycie pieczywa wyniosło poniżej 45 kg na głowę mieszkańca i jest spadek o 43%.?php>
- To efekt braku edukacji żywieniowej; nasze nawyki kreowane są przez kolorowe gazety i telewizyjne reklamy ? uważa Cezary Styczyński. Warto przypomnieć sobie piramidę żywieniową, jako wzorzec prawidłowego żywienia, w której u podstaw mamy produkty zbożowe i piekarnicze. Obecnie w polskich domach stoi ona na głowie, gdyż spożywamy olbrzymie ilości czerwonego mięsa.?php>
Zdaniem Cezarego Styczyńskiego świadomi konsumenci winni kierować się zasadą, im coś jest produkowane bliżej stołu, tym jest lepsze. Taką dewizę wyznaje właśnie piekarnia ?Małgorzatka? oferująca w 70 punktach na terenie miasta swe produkty. Całą ich gamę można znaleźć przy ulicy Iłżeckiej, gdzie znajduje się firmowy sklep piekarni. Tam też oferowany jest chleb, którego produkcję podglądają w Ostrowcu Świętokrzyskim piekarze z innych zakątków Polski. Fermentuje on ponad 40 godzin, z czego 20 w warunkach chłodniczych. Jest produkowany bez drożdży, na zakwasie pszenicznym, zaś jego wyróżnikiem jest charakterystyczna poszarpana skórka.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz