Zamknij

Anna Bojek i Jacentowska Piwniczka z certyfikatami tradycyjnej żywności

09:19, 10.12.2022 Aktualizacja: 09:20, 10.12.2022
Skomentuj

Końcowe tygodnie obecnego roku obfitowały w wydarzenia ważne dla rozwoju Jacentowskiej Piwniczki. Firma z Jacentowa specjalizująca się w ekologicznym przetwórstwie, otrzymała certyfikaty
?php>

marki dla dwóch swoich produktów, a na początku grudnia b.r. jej właścicielka była gościem popularnego programu Telewizji Polskiej, promującego ekologię i tradycyjne produkty.
?php>

Anna Bojek kilka lat temu przejęła mały rodzinny zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego w Jacentowie. Jej rodzice byli w naszym regionie pionierami ekologicznego przetwórstwa i produkcji tradycyjnej żywności. Otworzyli też perwszy w Ostrowcu Świętokrzyskim sklep z żywnością ekologiczną. Pani Ania po ukończeniu studiów na kierunku zarządzanie i inżynieria przemysłu spożywczego, kontynuuje z powodzeniem rodzinną działalność i jak przyznaje, nie wyobraża sobie innego życiowego zajęcia. Nie tylko promuje i produkuje zdrową żywność, ale także odtwarza stare wiejskie przepisy i receptury.
?php>

Co pewien czas produkty z Jacentowa trafiają na listy krajowe i regionalne tradycyjnych produktów. W czerwcu b.. Jacentowska Piwniczka zdobyła główną nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu". Pod koniec listopada Anna Bojek prezentowała swoje produkty w Strawczynku, podczas konferencji zorganizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, który podjął się zadania budowy marki lokalnych produktów żywnościowych "Świętokrzyska Kużnia Smaków".
?php>

Głównym punktem tego wydarzenia było podsumowanie certyfikacji nowych podmiotów szlaku kulinarnego oraz uroczyste wręczenie producentom żywności z naszego regionu 27 certyfikatów i tablic lokalnej marki "Świętokrzyska Kuźnia Smaków". W tym gronie znalazła się Anna Bojek, właścicielka Jacentowskiej Piwniczki. Certyfikaty otrzymały dwa produkty z Jacentowa: chrzan świętokrzyski i zakwas na barszcz. Wsód produktów wyróżnionych certyfikatem lokalnej marki był także chleb Kunowiaczek z Piekarni Majka, Jolanty Ożdżyńskiej.

?php>

Pod koniec listopada b.r. do Jacentowa przyjechała ekipa Telewizji Polskiej, by przygotowywać program promujący żywność ekologiczną i tradycyjne polskie produkty regionalne. Młoda właścicielka Jacentowskiej Piwniczki opowiadała w popularnym programie o swojej pasji, przetwórstwie ekologicznym oraz regionalnych recepturach i przepisach uzyskanych od najstarszych mieszkanek świętokrzyskich wiosek. Dzięki przekazanej wiedzy możemy smakować regionalne potrawy i przysmaki, jak chociażby chrzan świętokrzyski, sałatki warzywne, marynaty, konfitury, kompoty czy soki oraz porównywać je do zapamiętanych potraw przyrządzanych przez nasze babcie.
?php>

Warto podkreślić, że zarówno ekologiczne gospodarstwo rolne w Jacentowie, jak i przetwórnia, co roku są kontrolowane i certyfikowane. 

(Krzysztof Florys)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Karol Nawrocki zwycięża w powiecie ostrowieckim!

wieś tańczy i śpiewa

Tomi27

13:50, 2025-06-04

Dni Ostrowca 2025 już 7-8 czerwca! (Posłuchaj!)

Czy będzie autobus na dni Ostrowca?

Anka

09:46, 2025-06-04

Mamy to! Powiat zakupił dom dla młodych ludzi

Kąkretnie i na temat. Żebyś sie zkichał człowieku.Takie inwestycje mają moje poparcie nawet gdyby to robiła mafia. Zyskali napewno młodzi ludzie, którzy powinni czuć nasze wsparcie. Po mimo czesto tródnych perypetji życowych niech zdobywają świat samodzielności w zdrowej atmosferze, życzliwości i wsparcia z naszej strony, niech czują sie nam potrzebni. Może kiedyś, co bardzo często bywa, a nawet można przyjąć to jako raczej regułe i standard świadomości w dorosłym życiu takich dzieci, a póżniej już dorosłych samodzielnych obywateli. Wspieranych przez obcych, nie rodzine, czesto nawet przypadlowych ludzi, jest silnie rowinięta u nich świadomość i potrzeba również pomagania innym. To naturalna potrzeba budowania ciepła i wartości człowieka doświadczonego, ale przez to doskonale rozumiejącego wartości rodzinne i społeczne.

Również wyborca

13:37, 2025-06-03

Ostrowiecki park zyska miejsce do wypoczynku

To miłe że powiększa się Park Miejski. Szkoda tylko że Prezydent nie jest zainteresowany odkupieniem stawu Schabowskiego, wtedy Park powiększy się o drugi staw i tereny zielone. Wypowiedź Prezydenta Ostrowca o osuszaniu tego stawu jest sprzeczna ze stanem obecnym. Ogłoszenie o sprzedaży tego terenu można znaleść na portalu nieruchomościowym. Szkoda, a tak dużo się mówi o powiększaniu terenów zielonych i retencji w naszym mieście. Panie Prezydecie bardzo prosimy pochylić się nad tym tematem. Parkowscy

Parkowscy

13:16, 2025-06-03

0%