Końcowe tygodnie obecnego roku obfitowały w wydarzenia ważne dla rozwoju Jacentowskiej Piwniczki. Firma z Jacentowa specjalizująca się w ekologicznym przetwórstwie, otrzymała certyfikaty
?php>
marki dla dwóch swoich produktów, a na początku grudnia b.r. jej właścicielka była gościem popularnego programu Telewizji Polskiej, promującego ekologię i tradycyjne produkty.
?php>
Anna Bojek kilka lat temu przejęła mały rodzinny zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego w Jacentowie. Jej rodzice byli w naszym regionie pionierami ekologicznego przetwórstwa i produkcji tradycyjnej żywności. Otworzyli też perwszy w Ostrowcu Świętokrzyskim sklep z żywnością ekologiczną. Pani Ania po ukończeniu studiów na kierunku zarządzanie i inżynieria przemysłu spożywczego, kontynuuje z powodzeniem rodzinną działalność i jak przyznaje, nie wyobraża sobie innego życiowego zajęcia. Nie tylko promuje i produkuje zdrową żywność, ale także odtwarza stare wiejskie przepisy i receptury.
?php>
Co pewien czas produkty z Jacentowa trafiają na listy krajowe i regionalne tradycyjnych produktów. W czerwcu b.. Jacentowska Piwniczka zdobyła główną nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu". Pod koniec listopada Anna Bojek prezentowała swoje produkty w Strawczynku, podczas konferencji zorganizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, który podjął się zadania budowy marki lokalnych produktów żywnościowych "Świętokrzyska Kużnia Smaków".
?php>
Głównym punktem tego wydarzenia było podsumowanie certyfikacji nowych podmiotów szlaku kulinarnego oraz uroczyste wręczenie producentom żywności z naszego regionu 27 certyfikatów i tablic lokalnej marki "Świętokrzyska Kuźnia Smaków". W tym gronie znalazła się Anna Bojek, właścicielka Jacentowskiej Piwniczki. Certyfikaty otrzymały dwa produkty z Jacentowa: chrzan świętokrzyski i zakwas na barszcz. Wsód produktów wyróżnionych certyfikatem lokalnej marki był także chleb Kunowiaczek z Piekarni Majka, Jolanty Ożdżyńskiej.
?php>Pod koniec listopada b.r. do Jacentowa przyjechała ekipa Telewizji Polskiej, by przygotowywać program promujący żywność ekologiczną i tradycyjne polskie produkty regionalne. Młoda właścicielka Jacentowskiej Piwniczki opowiadała w popularnym programie o swojej pasji, przetwórstwie ekologicznym oraz regionalnych recepturach i przepisach uzyskanych od najstarszych mieszkanek świętokrzyskich wiosek. Dzięki przekazanej wiedzy możemy smakować regionalne potrawy i przysmaki, jak chociażby chrzan świętokrzyski, sałatki warzywne, marynaty, konfitury, kompoty czy soki oraz porównywać je do zapamiętanych potraw przyrządzanych przez nasze babcie.
?php>
Warto podkreślić, że zarówno ekologiczne gospodarstwo rolne w Jacentowie, jak i przetwórnia, co roku są kontrolowane i certyfikowane.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz