Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Ostrowcu Świętokrzyskim przejmie Mlekovita, największa spółdzielnia mleczarska w kraju i jedna z największych firm w tej branży w środkowej części Europy.
?php>Ma to nastąpić w dniem 1 lipca br. Teraz spółdzielcy czekają na decyzję o koncentracji, którą ma wydać Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
?php>Zaczęło się odliczanie
?php>Najważniejsze decyzje już zapadły. Na fuzję z Mlekovitą wyrazili zgodę członkowie okręgowej spółdzielni. Na Walnym Zebraniu Członków OSM podjęto stosowną uchwalę. Podobną uchwałę podjęli też członkowie Spółdzielni Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Jest to obecnie największa spółdzielnia mleczarska w Polskie i prawdziwy potentat na rynku przerobu mleka i produkcji szerokiego asortymentu produktów mleczarskich. Ba, ocenia się, jest to aktualnie największa grupa mleczarska w Europie Środkowo- Wschodniej, która ma nie tylko szansę na utrzymanie i ugruntowanie swojej pozycji na rynku, ale z ciągłymi możliwościami rozwoju.
?php>
O fuzji zakładów zrobiło się głośno w ubiegłym tygodniu. Pierwsze doniesienia o możliwości przejęcia przez mleczarskiego potentata ostrowieckiej spółdzielni zaskoczyły wielu ostrowczan i mieszkańców ościennych gmin, lecz rozmowy dotyczące przejęcia toczyły się od dawna i władze firm ?doszły do porozumienia w najważniejszych kwestiach?. Dopięciem rozmów i fuzji miała być środowa wizyta w Ostrowcu, prezesa Mlekovity Dariusza Sapińskiego. Po wizycie w zakładzie prezes podtrzymał swoją ofertę. Ta z kolei usatysfakcjonowała członków spółdzielni.
?php>
Nieubłagalna ekonomia
?php>
Ostrowiecką Spółdzielnią od lat kieruje Kazimierz Czerwiński. To osoba znana w branży o dużej wiedzy i autorytecie. Ze spółdzielnią związany jest od ponad 30 lat. Dzięki znajomości rynku, umiejętnościom menedżerskim, skutecznie przeprowadził mleczarnię przez okres transformacji. W odpowiednim czasie zadbał o modernizację, która pozwoliła na podjęcie produkcji poszukiwanych na rynku, dobrej jakości produktów. Kilka lat temu obszernie pisaliśmy o inwestycjach w zakładzie przy ulicy Zagłoby. Zostały wtedy zmodernizowane linie technologiczne, zakupione nowe urządzenia, dobudowana nowa hala, zainstalowane dwa nowoczesne kotły. Kupiono także nowe samochody - chłodnie.
?php>
Zakład specjalizuje się ostatnio w produkcji serów, różnego rodzaju serków, a najbardziej poszukiwanym i cenionym na rynku wyrobem ostrowieckiej mleczarni jest ser mozzarella. Wydawało się, że zakład spokojnie będzie pracował i zachowa swoją pozycję na lokalnym rynku.
?php>
-Niestety pandemia znacząco wpłynęła na sytuacje naszej spółdzielni ? podkreśla Kazimierz Czerwiński. Ważnym segmentem produkcji była galanteria. Renomowane restauracje, hotele, pizzerie zaopatrywały się u nas w śmietankę, sery, głównie mozzarellę. Po ogłoszeniu restrykcji przestały u nas kupować. Generalnie siadła nam sprzedaż. W pewnym okresie zmuszeni byliśmy odsprzedawać blisko 15 proc. surowca po niekorzystnych cenach. Musiało się to odbić na wynikach zakładu. Ubiegły rok zamknęliśmy stratą, wszystko wskazuje, że w tym będzie podobnie. Oczywiście moglibyśmy przetrwać pół roku, może nawet dłużej, ale posiłkując się kredytami. Na ten temat dużo rozmawialiśmy z członkami spółdzielni, rady nadzorczej i pracownikami. Myślę, że wybraliśmy najlepszy z możliwych kierunków uratowania mleczarni. Pierwsze o co zapytała nas Mlekovita, to sytuacja ekonomiczna spółdzielni. Nie mieliśmy zadłużenia, niespłaconych kredytów,
?php>
słowem mamy czyste konto. Nie został też uszczuplony majątek spółdzielni. Muszę tu podkreślić pomoc prezydenta miasta, Jarosława Górczyńskiego, który umorzył nam podatek od nieruchomości, pomógł przetrwać najtrudniejszy okres.
?php>
Gwarancje
?php>
Rozmawialiśmy z kilkoma członkami spółdzielni, rolnikami z gminy Bodzechów. Pozytywnie ocenili spotkanie z prezesem Mlekovity. Potwierdził gwarancje dotychczasowego poziomu skupu mleka i zatrudnienia załogi. Rolnicy mogą liczyć na podwyżkę oddawanego mleka o co najmniej 10 gr na litrze. Obecnie ostrowiecka spółdzielnia ma ponad stu znaczących dostawców mleka. Ma zostać utrzymana produkcja w zakładzie przy ulicy Zagłoby, choć w znacznie okrojonym asortymencie. Mlekovita gwarantuje też utrzymanie obecnego poziomu zatrudnienia. Obecnie pracuje w zakładzie
?php>
40 osób. W najlepszym okresie, zakład przy ulicy Zagłoby wykonywał 16 produktów. Nowy właściciel, chce ograniczyć produkcje do dwóch, trzech wyrobów. Przedstawiciele Mlekovity snują plany utworzenia w Ostrowcu dużej hurtowni. Bazę mają doskonałą.
?php>Piękna karta
?php>
Spółdzielczość mleczarska ma w naszym regionie wspaniałe tradycje. Niestety, czynnych mleczarni pozostało niewiele. W ubiegłym i w tym roku w województwie świętokrzyskim zakończyło działalność kilka kolejnych zakładów. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim jest jedną z nielicznych, które przetrwały zmiany gospodarcze i rynkowe oraz czasy konsolidacji. Spółdzielnia została założona przed drugą wojna światową. W 1943 roku siedzibę spółdzielni przeniesiono z Waśniowa do Ostrowca. W 1954 roku mleczarnia rozpoczęła produkcje w zakładzie przy ulicy Zagłoby, gdzie pracuje do dziś.
?php>
W oczekiwaniu na decyzje
?php>
- Obecny etap - po stosownych uchwałach, wymagana jest zgoda UOKiK. W tej sprawie złożono wniosek i oczekujemy na decyzje ? mówi Adrianna Sapińska, rzecznik prasowy SM Mlekovita.
?php>
Jak czytamy we wniosku, celem koncentracji, czyli połączenia spółdzielni jest wzmocnienie ich potencjału technologicznego oraz uzyskanie lepszych wyników ekonomicznych poprzez obniżenie kosztów przerobu w zakładach przetwórczych, pełne wykorzystanie zdolności technologicznych zakładów przetwórczych, poszerzenie asortymentu produkowanych wyrobów i obniżenie nakładów związanych z reklamą i marketingiem, zapewnienie w miarę stabilnych warunków współpracy producentom mleka, co umożliwi im dalszy rozwój i poprawę jakości produkcji w gospodarstwach, obniżenie kosztów logistycznych, zapobieżenie w dalszej perspektywie ryzyku niewypłacalności i utracie miejsc pracy w OSM w związku z pogarszającymi się wskaźnikami ekonomicznymi oraz zmniejszaniem się skupu mleka. Przewidywana data dokonania koncentracji 1 lipca 2021.
?php>
Grupa Mlekovita zatrudnia obecnie ok. 5.000 pracowników w 21 zakładach produkcyjnych firmy, 32 centrach dystrybucyjnych, 138 sklepach firmowych Mlekovitka oraz w dwóch sklepach internetowych: mlekovitka.pl z szerokim asortymentem produktów i sba.com.pl z ofertą dla osób aktywnych. Mlekovita cały czas konsekwentnie się rozwija, inwestuje w nowe linie technologiczne, a w związku z tym na bieżąco, w zależności od aktualnych potrzeb, powiększa również zespół pracowników. Na jej pozycję rynkową pracuje także 15 tysięcy rolników ? dostawców najlepszego surowca, bez którego nie byłaby możliwa produkcja ponad 1000 najwyższej jakości wyrobów i nieustanny rozwój asortymentu, wytwarzanego na ponad 180 liniach produkcyjnych.
?php>
? Mlekovita ściśle współdziała z szeregiem firm: dostawców surowców i półproduktów wykorzystywanych w produkcji, dostawców opakowań, rozwiązań technicznych i technologicznych oraz dostawców różnego rodzaju usług. Nieustanne inwestowanie z myślą o przyszłości, rozbudowa zakładów i linii produkcyjnych oraz systemu handlowo-logistycznego ? dzięki prowadzonej działalności Mlekovita pośrednio zapewnia też pracę w swoim otoczeniu biznesowym: w firmach będących jej dostawcami i podwykonawcami ? mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita, Dariusz Sapiński.
?php>
? Szacujemy, że dynamiczny rozwój całej Grupy Mlekovita pozwala utrzymać się ok. milionowi osób. Co ważne, również podczas pandemii nasza firma nie zwolniła tempa, utrzymując stabilne zatrudnienie i dając utrzymanie współpracującym z nią przedsiębiorstwom ? podkreśla.
?php>
Świetne wyniki, w tym historyczny poziom 5,6 mld złotych przychodów w ubiegłym roku, Grupa Mlekovita zawdzięcza w dużej mierze zaangażowanym pracownikom i dostawcom mleka. W zeszłym roku uruchomiona została pierwsza w Polsce linia technologiczna do produkcji batoników twarogowych w zakładzie w Pilicy, a także linia do produkcji mleka zagęszczonego w tubkach i kajmaku w zakładzie w Świeciu. Pomimo pandemii firma cały czas inwestuje ? obecnie powstają duże inwestycje, w tym największy magazyn logistyczny w mleczarstwie o powierzchni ponad 1 hektara.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz