Zamknij

Kuchenne rewolucje Michała Kępińskiego w diecie młodych sportowców

. 09:42, 25.08.2025 Aktualizacja: 09:29, 26.08.2025
Skomentuj fot. Anna Mroczek fot. Anna Mroczek

Na co dzień mieszka z rodziną w Warszawie, gdzie zawodowo szkoli kucharzy, odkrywając tajemnicę niełatwej sztuki dobrego gotowania. Zagląda też do rodzinnego Ostrowca , ostatnio dosyć często i to nieprzypadkowo. Michał Kępiński jest absolwentem Zespołu Szkół Nr 1 im. M. Kopernika. Tu też odkrywał swoje kulinarne pasje, aby dalej kontynuować naukę na studiach z dietetyki, a dziś zdobytą wiedzą dzielić się z innymi. Obecnie powraca do Ostrowca w sierpniowe weekendy, w roli eksperta kulinarnego, na zaproszenie Wojciecha Gawrona, wicedyrektora ds infrastruktury sportowej Zespołu Szkół Ogólnokształcących Mistrzostwa Sportowego, gdzie szkoli kucharki przygotowujące posiłki dla młodych sportowców, uczniów ZSOMS. Podczas szkolenia, pomiędzy gotowaniem przepysznej zupy z cukinii, a zapiekaniem równie pysznego makronu ze szpinakiem, Michał znalazł chwilę na krótką rozmowę. Jak mówi tradycje gotowania wyniósł z rodzinnego, ostrowieckiego domu.

- U mnie w rodzinnym domu zawsze duż się gotowało, więc zarówno rodzice, jak i dziadkowie. Nasz dom był zawsze pełen dobrego jedzenia. Mój tata zawsze lubił eksperymentować i lubił nowinki, które pojawiały się na ostrowieckich, sklepowych pólkach Jednak takim momentem, który sprawił, że zainteresowałem się gotowaniem był program telewizyjny. Miałem może 9, czy 10 lat, gdy zobaczyłem Gordona Ramsaya, jak rzuca garnkami i patelniami, wtedy pojawił się ten moment. Pomyślałem „Super!” to jest ta ścieżka, ten cały ekscytujący świat i poszedłem tą drogą. Nigdy nie miałem takiego momentu, abym robił coś innego, niż rzeczy związane z kuchnią. Po studiach rozpocząłem pracę w Krakowie, potem przeniosłem się do Warszawy, gdzie mieszkam z rodziną obecnie. W międzyczasie trafiłem tez na moment do Danii, na Wyspy Owcze, co było dla mnie bardzo cennym doświadczeniem. Na początku zajmowałem się gotowaniem, pracowałem jako szef kuchni. Obecnie bardziej skupiam się na szkoleniach, prowadzę audyty, pomagam otwierać restauracje w różnych ośrodkach, czy też studiach kulinarnych. Mogę powiedzieć, że jestem takim freelancerem na cały etat, troszeczkę jak Magda Gessler. Lubię rozmawiać z ludźmi, chce wiedzieć, czego ode mnie oczekują i w czym ja im mogę pomóc. I jeżeli zgadzają nam się te rzeczy, to działamy. I tak to wygląda – mówi Michał Kępiński.

Michał został zaproszony do projektu, który realizuje powiat ostrowiecki w ZSOMS, aby wraz z personelem kuchni popracować nad właściwą dietą dla sportowców, która jest niezwykle ważna w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

-Tak naprawdę jest to moja pierwsza przygoda zawodowa z Ostrowcem. Nigdy wcześniej nie miałem okazji tu prowadzić szkoleń. Stąd jest to dla mnie też ekscytujące. Z gotowaniem jest tak, jak z bardziej kreatywną częścią życia, jak z muzyką, czy ubiorem. Jak muzyk zna nuty, to wie automatycznie, jak je połączyc by stworzyć fajny dźwięk. I dokładnie tak jest z gotowaniem. Jezli zna się smaki i gusty, potem finalnie układa się dania. Może na początku jest to skomplikowane, lecz potem, jak pozna się smaki, to już łączenie wygląda jak układanie puzzli. W diecie dla sportowców głównie skupiamy się na aspekcie białkowym, żeby każdy posiłek zawierał dodatek białka, czy to w postaci mięs, czy serów, twarogów orzechów itp. Kuchnia, gotowanie jest czymś co cały czas trzeba doskonalić i ja też ciągle sam się doszkalam w indywidualny sposób, bo muszę biec w tym samym wyścigu, aby nie zostać z tyłu, żeby się nagle nie okazało, że ludzie, którym robię szkolenie, wiedza więcej ode mnie. W tej profesji nie można się zatrzymać. Trzeba cały czas być w tym biegu – dodaje Michał.

Szkolenie w ZSOMS było czasem pracowitym i obfitującym w wiedzę. Panie kucharki były otwarte na nowe pomysły, sugestie i co najważniejsze na nowe smaki. W pierwszym cyklu szkoleń były serwowane mięsa i makarony w różnych postaciach i na różne sposoby. W kolejnych będą propozycje śniadań i kolacji. Prezentacja wyglądała imponująco, a smakowała jeszcze bardziej. Było klasyczne spaghetti z pieczonymi warzywami i mięsem, klopsiki z bazylią i parmezanem, zapiekanka makaronowa z sosem serowym ze szpinakiem i pieczonym łososiem, makaron pszenny z duża ilością warzyw i sosem na bazie ketchupu, do tego jajko, glony nori i marynowany imbir, a także makaron w sosie grzybowym z pieczonym udkiem z kurczaka i świeża rukolą. Pokaz zamykały dwie zupy tajska zupa curry, z batatem, kurczakiem i cukinią na mleczku kokosowym z dodatkiem soku z limonki oraz marokański gulasz z wołowiny, z suszonymi owocami i ciecierzycą, z dodatkiem kolendry. Kompozycje zamykały różnego rodzaju surówki wykorzystujące dary odchodzącego już powoli lata. Mamy nadzieję, że te przepyszne potrawy, przygotowane z tak wielkim kunsztem kulinarnym będą urozmaicać diety młodych sportowców już od września.

Michał nie zamierza wracać do Ostrowca. Jak mówi, marzy o domku na wsi, gdzie wraz z żoną Eweliną będą mogli hodować warzywa i owoce oraz wykorzystywać je w domowej kuchni. A oboje dobrze gotują, więc życzymy spełnienia marzeń.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Czterej motocykliści ranni w trzech wypadkach

Prosze osoby poszkodowane o kontakt 664694990

Dominikk

18:07, 2025-09-14

Mirosław Baka honorowym obywatelem Ostrowca

Życie to jest teatr mówił ciągle opowiadał, maski co raz nowe, co raz inne wciąż nakładal. Życie tym piękniejsze im tródniejsze jest. Blednie przy nim wszystko blednie nawet sama... Mireneusz wiemy że wpadłeś tu na chwile. Ale gdybyś chciał zmoczyć łeb, to w rynku mamy fontanne. Pozdrawiam.

Masz co chcialeś

01:24, 2025-09-14

Niewybuch w Kobylanach

Jesli to ruski odeslijmy go dronem do właściciela. Jesli niemiecki przekażmy go niemcom, niech sobie zrobią z niego pomnik. Gdańszczańscy folksdojcze przecież prosili aby niemcom oddawac dobra ich kultury.

Pomnik kultury?

15:53, 2025-09-13

W tych miastach nie kupisz alkoholu

Co ruska wódka robi w naszych skepach? To nie ruska? Przecież widze wódka z onuc, co z tego że robiona na zahodzie. (czechów informuje że chodzi o zapad). Jesli już tak wielu upiera sie na trzymanie tego Rządu partaczy, zróbmy lepsza podmianke z pośród nich, maja tam w tej koalicji na tyle komediantów że mogli by zrobić z tego kabaret, było by przynajmniej wesoło. I tak nic sensownego nie robią. Proponuje: Jachira na premiera, Qurfa Szmata jako minister od asymilacji emigracji, Miss Natura na marszałka, nie wice, bo za żadko się wypowiada. A jej wypowiedzi mają swoją wyjątkowość, trzeba przyznać, przy niej nie czujemy się przynajmniej głupsi. Natura nie chciała jej na prezydenta, wirusy przeszkodziły, jednak jej wypowiedzi niosą sie długo echem, jak coś powie to już powie. Zapraszamy do mikrofonu. Prosimy o jeszcze. Siedem boleści od sześciu królów oczywiście na ministra finansów i sekretarek. Bo niektóre sekretarki dobrze idą w parze z finansami. Film i teatr i kultura tu jest zbyt wielki wybór. Od tej wali *%#)!& te zeszmaciły się w dubaju, to może na minista kultury wybierzemy jakąś Cicioline. Komorowskiego do stosunków miedzynarodowych, on sprawnie jak małpka skacze po meblach to mógł by być jeszcze od sportu. I bajer ma nie byle jaki, Obama aż usta otwierał ze zdumienia. I umie przypilnować żone, to by się spodobało na bliskim wschodzie. Kogoś z za granicy od spraw zagranicznych. W końcu oni wiedzą lepiej jak chcą nas wyzyskiwać, Od edukacji, tej tzw. tego samozadawalającego sportu ,czyba ta co jest obecnie jest wystarczająco kontrowersyjna, tylko szkoda ze zlikwidowała prace domowe. Myśle że uczniowie w samotności sobie i tak poradzą z przerabianiem matetiału z życia w zawiązkach związków. Służba zdrowia, mysle że Arłukowicz był dobry, bo gdyby zlikwidował szpitale to problem niedofinansowanych szpitali by zniknął. Choć ta ministrina co jest, jesli dobrze chwyci, jak potrzepie dobrze rużczka i pociągnie pare właściwych sznureczków to może coś wytrzepie, zobaczymy. Wróżka *%#)!& Niezly by byl też Szpieg z Krainy Deszczowców, ten szczeciński kopertowiec. Schowali go gdzieś ostatnio. No on to przecież samofinansująca się intytucja. Tusk mógł by się ostać jako mierzdynarodyj floksdojcz od spraw zagranicznych specjalista od wschodu i zachodu, żeby z tego kraju, z tej nienormalności chociaż inni mieli pożytek, a na urząd kontrwywiadu potrzebny by był raczej konkurs, a raczej zawody, który kandydat może więcej wypić. Bo to ciężka robota przy wielu stołach. Na ministra obrony proponował bym jakiś portret, bo portret nie spakował by tuż po objęciu służby plecaka ucieczkowego, a był by przez cały czas uśmiechniety. Albo jakiegoś towarzysza, żeby nie musiał uciekać w razie czego. Emerytury oddajmy Ukraińcom bo przecież sami ich nie będziemy potrzebowali gdy nam podniosą wiek emertalny i minister zrowia zlikwiduje szpitale a Tusk przecież powiedział że nasze pieniadze z ZUSu nie są nasze i wygląca że już nic nie jest nasze to o co nam chodzi. O co tu walczyć. Ten Rząd jest bardzo dobry. A Sejm przenieśmy do nowo wyremontowanego z unijnych środków swingerklubu. W jednym i drugim pierpapierdolenia nie brakuje.

Kupujcie onuce

15:20, 2025-09-13

0%