Chrzan spod Ostrowca na liście ministra rolnictwa

Sprzedawany w sklepie z żywnością naturalną w Ostrowcu Świętokrzyskim „Chrzan świętokrzyski”, w grudniu został wpisany na listę produktów regionalnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na tę decyzję Czesława i Roman Bojkowie, właściciele małej, rodzinnej przetwórni czekali wiele lat. Pewnie tysiące ostrowczan i nie tylko poznało smak chrzanu produkowanego według tradycyjnej, wiejskiej receptury. W każdym razie szybko znika on z półek sklepu przy alei Jan Pawła II. Można go kupić w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz w Jacentowie, gdzie jest produkowany.
Chrzan jest też wysyłany pocztą kurierską do kilku sklepów z żywnością ekologiczną w dużych miastach, m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Łodzi.
-Nasz chrzan pierwszą nagrodę zdobył w 2008 r. w Tokarni pod Kielcami w czasie imprezy Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Kolejną nagrodę uzyskał w 2010 r. na Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych w Rzeszowie – mówi Roman Bojek, współwłaściciel gospodarstwa ekologicznego i przetwórni. -Później złożyliśmy wniosek do Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach o uznanie naszego chrzanu za produkt tradycyjny. Musiał być potwierdzony 25-letnią tradycją jego wytwarzania. Część materiałów, m.in. opinie konsumentów, zbierał Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Tenże ośrodek koordynował całą akcję. Urząd Marszałkowski po sprawdzeniu i ocenie wniosku przesłał go wraz z całą dokumentacją
do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dnia 1 grudnia 2016 r., zgodnie z ustawą o rejestracji, ochronie nazw oraz oznaczeń produktów rolnych i spożywczych „Chrzan świętokrzyski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Państwo Bojkowie, którzy w Jacentowie prowadzą gospodarstwo ekologiczne od 1990 r., a od 1996 r. zajmują się przetwórstwem w oparciu o surowce z własnego gospodarstwa, nie kryją zadowolenia z decyzji ministra. Wieńczy ona ich wieloletnią pracę i otwiera przed produktem rynek.
-Recepturę chrzanu mam od moich rodziców, którzy od lat robili go na Wielkanoc –podkreśla pani Czesława. -Oczywiście, kiedyś przygotowywaliśmy go ręcznie na tradycyjnej tarce. W przetwórni musieliśmy ten proces zmechanizować. Chrzan sprzedajemy od lat, głównie w naszym sklepie w Ostrowcu Świętokrzyskim i nie możemy nadążyć za potrzebami naszych klientów.
Prawdopodobnie w przyszłym roku, na etykietce „Chrzanu Świętokrzyskiego” znajdzie się dopisek” „Produkt ekologiczny”. Państwo Bojkowie wystąpili już o certyfikat ekologicznej uprawy chrzanu na własnym polu w Jacentowie. Obecnie mają oni certyfikowane 84 produkty, na których  mogą używać logo „Produkt ekologiczny”. Na logo znajduje się mały zielony listek z numerem jednostki certyfikującej.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Chrzan spod Ostrowca na liście ministra rolnictwa

  • 25 stycznia 2017 at 09:11
    Permalink

    Szkoda że sklep tych Państwa jest zlokalizowany w niezbyt wyeksponowanym miejscu w Ostrowcu.Warto tam kupować żywność.Dlaczego ? Bo to żywność posiadająca SMAK , o który trudno w np. warzywach kupowanych w sieciówkach czy od pokątnych handlarzy.Ja nazywam ten sklep delikatesami choć nazwa nie jest adekwatna do jakości sprzedawanych produktów.To takie normalne jedzenie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *