Zamknij

Chrzan spod Ostrowca na liście ministra rolnictwa

06:19, 24.01.2017 Krzysztof Florys
Skomentuj

Sprzedawany w sklepie z żywnością naturalną w Ostrowcu Świętokrzyskim ?Chrzan świętokrzyski?, w grudniu został wpisany na listę produktów regionalnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Na tę decyzję Czesława i Roman Bojkowie, właściciele małej, rodzinnej przetwórni czekali wiele lat. Pewnie tysiące ostrowczan i nie tylko poznało smak chrzanu produkowanego według tradycyjnej, wiejskiej receptury. W każdym razie szybko znika on z półek sklepu przy alei Jan Pawła II. Można go kupić w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz w Jacentowie, gdzie jest produkowany.

Chrzan jest też wysyłany pocztą kurierską do kilku sklepów z żywnością ekologiczną w dużych miastach, m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Łodzi.

-Nasz chrzan pierwszą nagrodę zdobył w 2008 r. w Tokarni pod Kielcami w czasie imprezy Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Kolejną nagrodę uzyskał w 2010 r. na Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych w Rzeszowie ? mówi Roman Bojek, współwłaściciel gospodarstwa ekologicznego i przetwórni. -Później złożyliśmy wniosek do Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach o uznanie naszego chrzanu za produkt tradycyjny. Musiał być potwierdzony 25-letnią tradycją jego wytwarzania. Część materiałów, m.in. opinie konsumentów, zbierał Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Tenże ośrodek koordynował całą akcję. Urząd Marszałkowski po sprawdzeniu i ocenie wniosku przesłał go wraz z całą dokumentacją

do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dnia 1 grudnia 2016 r., zgodnie z ustawą o rejestracji, ochronie nazw oraz oznaczeń produktów rolnych i spożywczych ?Chrzan świętokrzyski? został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Państwo Bojkowie, którzy w Jacentowie prowadzą gospodarstwo ekologiczne od 1990 r., a od 1996 r. zajmują się przetwórstwem w oparciu o surowce z własnego gospodarstwa, nie kryją zadowolenia z decyzji ministra. Wieńczy ona ich wieloletnią pracę i otwiera przed produktem rynek.

-Recepturę chrzanu mam od moich rodziców, którzy od lat robili go na Wielkanoc ?podkreśla pani Czesława. -Oczywiście, kiedyś przygotowywaliśmy go ręcznie na tradycyjnej tarce. W przetwórni musieliśmy ten proces zmechanizować. Chrzan sprzedajemy od lat, głównie w naszym sklepie w Ostrowcu Świętokrzyskim i nie możemy nadążyć za potrzebami naszych klientów.

Prawdopodobnie w przyszłym roku, na etykietce ?Chrzanu Świętokrzyskiego? znajdzie się dopisek? ?Produkt ekologiczny?. Państwo Bojkowie wystąpili już o certyfikat ekologicznej uprawy chrzanu na własnym polu w Jacentowie. Obecnie mają oni certyfikowane 84 produkty, na których  mogą używać logo ?Produkt ekologiczny?. Na logo znajduje się mały zielony listek z numerem jednostki certyfikującej.

(Krzysztof Florys)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

wymagającywymagający

0 0

Szkoda że sklep tych Państwa jest zlokalizowany w niezbyt wyeksponowanym miejscu w Ostrowcu.Warto tam kupować żywność.Dlaczego ? Bo to żywność posiadająca SMAK , o który trudno w np. warzywach kupowanych w sieciówkach czy od pokątnych handlarzy.Ja nazywam ten sklep delikatesami choć nazwa nie jest adekwatna do jakości sprzedawanych produktów.To takie normalne jedzenie. 09:11, 25.01.2017

Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%