Zamknij

Słodko i wytrawnie - świąteczne inspiracje kulinarne...

12:07, 01.04.2017 Redakcja Gazety Ostrowieckiej Aktualizacja: 12:10, 01.04.2017
Skomentuj

Dziś naszym i marki Lubella ekspertem kulinarnym jest Michał Magiel Myszkiewicz, który radzi, jak przyrządzić pyszny, świąteczny mazurek i wiosenne tartaletki.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym_LubellaPOTRZEBUJESZ:

? mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g

? masło 250g

? cukier puder 100g

? cukier kryształ 100g

? jajko 1 sztuka

? żółtka 2 sztuki

? sól szczypta

? proszek do pieczenia szczypta

? serek kremowy 500g

? cukier waniliowy 1 opakowanie

? śmietana 36% 150g

? cukier 50g

? skórka z cytryny i pomarańczy

? mieszane bakalie 1 opakowanie    

Czas przygotowania: 60 ? 90 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień?

Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.

2. W międzyczasie?

Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.

3. To już prawie meta!

Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

Tartaletki z chrzanową ricottą_ łososiem i nowalijkami_LubellaPOTRZEBUJESZ:

? mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g

? masło 200g

? jajko 1 sztuka

? sól 15g

? serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)

? śmietana 36% 100g

? chrzan Krakus 2 łyżki

? sok z cytryny do smaku kilka kropli

? sól i pieprz

? rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek

? koperek

? wędzony łosoś w plastrach 200g

? rzeżucha

Czas przygotowania: 60 ?90 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień?

Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.

2. W międzyczasie?

Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

3. To już prawie meta!

Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

(Redakcja Gazety Ostrowieckiej)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%