Słodko i wytrawnie – świąteczne inspiracje kulinarne…

Dziś naszym i marki Lubella ekspertem kulinarnym jest Michał Magiel Myszkiewicz, który radzi, jak przyrządzić pyszny, świąteczny mazurek i wiosenne tartaletki.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
Mazurek z kremem serowo-cytrusowym_LubellaPOTRZEBUJESZ:
? mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
? masło 250g
? cukier puder 100g
? cukier kryształ 100g
? jajko 1 sztuka
? żółtka 2 sztuki
? sól szczypta
? proszek do pieczenia szczypta
? serek kremowy 500g
? cukier waniliowy 1 opakowanie
? śmietana 36% 150g
? cukier 50g
? skórka z cytryny i pomarańczy
? mieszane bakalie 1 opakowanie    
Czas przygotowania: 60 ? 90 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień?
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
2. W międzyczasie?
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
3. To już prawie meta!
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.
Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami
Tartaletki z chrzanową ricottą_ łososiem i nowalijkami_LubellaPOTRZEBUJESZ:
? mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
? masło 200g
? jajko 1 sztuka
? sól 15g
? serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
? śmietana 36% 100g
? chrzan Krakus 2 łyżki
? sok z cytryny do smaku kilka kropli
? sól i pieprz
? rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
? koperek
? wędzony łosoś w plastrach 200g
? rzeżucha
Czas przygotowania: 60 ?90 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień?
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.
2. W międzyczasie?
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
3. To już prawie meta!
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *