W miniony czwartek widzowie TVN śledzili kuchenną rewolucję Magdy Gessler w ostrowieckim ?Barze na Stawkach?z obiadami domowymi, który od sześciu lat prowadzi Anna Kopała.?php>
Bar otrzymał rekomendację najsłynniejszej restauratorki i obecną ?Gospodę Jagoda? codziennie odwiedza kilkadziesiąt osób.?php>
Widzowie byli świadkami niemałych emocji, ale właśnie o to chodzi w popularnym programie M. Gessler. Scenariusz zakłada wyłonienie silnej osobowości, która poradzi sobie z rolą ?czarnego charakteru?. Tym razem przypadła ona właścicielce lokalu. Jak mówi A. Kopała, była to dla niej niesamowita przygoda, lecz najważniejsze jest to, że został osiągnięty efekt.?php>
Pomysł zgłoszenia do programu zainicjowali pracownicy baru z aprobatą właścicielki. Inspiracją do rekonstrukcji wnętrza, nowego menu i nazwy stało się położenie Ostrowca Św. pośród lasów. Stąd też wyposażenie lokalu nawiązuje do owoców lasu. W menu znalazły się nowe dania w podobnych klimatach: schabowy z dzika w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną, placki ziemniaczane na słodko i kwaśno z jagodami, bitą śmietaną i kawiorem oraz pierogi sernikowe z jagodami, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród napojów prym wiedzie sok jagodowy. Wnętrze lokalu zaaranżowane jest w kolorach delikatnego fioletu i zieleni, na ścianach znajdują się fototapety runa leśnego, nawiązującego do nazwy gospody, z całością aranżacji wytwornie komponują się dodatki w postaci ozdób na stolikach, tworząc niezwykłą całość i niepowtarzalny klimat. Dzięki rewolucji bar, w którym do tej pory serwowano tradycyjne obiady domowe, zamienił się w restaurację.?php>
Pracownicy nie kryją zadowolenia. Jak mówią, wiele się zmieniło nie tylko na zewnątrz. Do zespołu dołączyła jedna osoba ? nowy kucharz, a zamówień jest tyle, że trudno w ciągu dnia wyrobić się z pracą. Co jednak najważniejsze, poprawiła się atmosfera w zespole. Oprócz proponowanych dań rewolucji kuchennej, Gospoda nie zrezygnowała z tradycyjnych obiadów i w dalszym ciągu serwuje żurek, schabowego czy pomidorową.?php>
Po wizycie M. Gessler Gospodę odwiedza coraz więcej gości. Od rana już urywają się telefony z prośbą o rezerwację miejsca czy zamówienia na wynos. W porze obiadowej w lokalu są tłumy i trudno znaleźć wolny stolik. Goście zachwalają placki ziemniaczane z jagodami oraz wspomniane już pierogi. Schabowy z dzika też ma swoich smakoszy. Po programie Gospodę odwiedzają nie tylko miejscowi goście, ale także rodziny z sąsiednich gmin. Bez wątpienia jest to sukces kuchennej rewolucji. Właścicielka lokalu nie ukrywa, że z zadowoleniem korzysta z rad i sugestii M. Gessler. Nie zamierza wracać do dawnych praktyk, co dobrze zapowiada funkcjonowanie Gospody w przyszłości. Warto więc odwiedzić to miejsce, polecane przez M. Gessler. Gospoda czynna jest codziennie od 10 ?18, w weekendy: 12-20; tel: 665 855 5 23.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz