„Gospoda Jagoda” po rewolucji Magdy Gessler

W miniony czwartek widzowie TVN śledzili kuchenną rewolucję Magdy Gessler w ostrowieckim „Barze na Stawkach”z obiadami domowymi, który od sześciu lat prowadzi Anna Kopała.
Bar otrzymał rekomendację najsłynniejszej restauratorki i obecną „Gospodę Jagoda” codziennie odwiedza kilkadziesiąt osób.
Widzowie byli świadkami niemałych emocji, ale właśnie o to chodzi w popularnym programie M. Gessler. Scenariusz zakłada wyłonienie silnej osobowości, która poradzi sobie z rolą „czarnego charakteru”. Tym razem przypadła ona właścicielce lokalu. Jak mówi A. Kopała, była to dla niej niesamowita przygoda, lecz najważniejsze jest to, że został osiągnięty efekt.
Pomysł zgłoszenia do programu zainicjowali pracownicy baru z aprobatą właścicielki. Inspiracją do rekonstrukcji wnętrza, nowego menu i nazwy stało się położenie Ostrowca Św. pośród lasów. Stąd też wyposażenie lokalu nawiązuje do owoców lasu. W menu znalazły się nowe dania w podobnych klimatach: schabowy z dzika w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną, placki ziemniaczane na słodko i kwaśno z jagodami, bitą śmietaną i kawiorem oraz pierogi sernikowe z jagodami, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród napojów prym wiedzie sok jagodowy. Wnętrze lokalu zaaranżowane jest w kolorach delikatnego fioletu i zieleni, na ścianach znajdują się fototapety runa leśnego, nawiązującego do nazwy gospody, z całością aranżacji wytwornie komponują się dodatki w postaci ozdób na stolikach, tworząc niezwykłą całość i niepowtarzalny klimat. Dzięki rewolucji bar, w którym do tej pory serwowano tradycyjne obiady domowe, zamienił się w restaurację.
Pracownicy nie kryją zadowolenia. Jak mówią, wiele się zmieniło nie tylko na zewnątrz. Do zespołu dołączyła jedna osoba – nowy kucharz, a zamówień jest tyle, że trudno w ciągu dnia wyrobić się z pracą. Co jednak najważniejsze, poprawiła się atmosfera w zespole. Oprócz proponowanych dań rewolucji kuchennej, Gospoda nie zrezygnowała z tradycyjnych obiadów i w dalszym ciągu serwuje żurek, schabowego czy pomidorową.
Po wizycie M. Gessler Gospodę odwiedza coraz  więcej gości. Od rana już urywają się telefony z prośbą o rezerwację miejsca czy zamówienia na wynos. W porze obiadowej w lokalu są tłumy i trudno znaleźć wolny stolik. Goście zachwalają placki ziemniaczane z jagodami oraz wspomniane już pierogi. Schabowy z dzika też ma swoich smakoszy. Po programie Gospodę odwiedzają nie tylko miejscowi goście, ale także rodziny z sąsiednich gmin. Bez wątpienia jest to sukces kuchennej rewolucji. Właścicielka lokalu nie ukrywa, że z zadowoleniem korzysta z rad i sugestii M. Gessler. Nie zamierza wracać do dawnych praktyk, co dobrze zapowiada funkcjonowanie Gospody w przyszłości. Warto więc odwiedzić to miejsce, polecane przez M. Gessler. Gospoda czynna jest codziennie od 10 –18, w weekendy: 12-20; tel: 665 855 5 23.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *