Ostrowiec z odkrytymi basenami. Oferta rekreacyjna dla całego regionu (zdjęcia)

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że po modernizacji odkrytych basenów Ostrowiec będzie trzecim, po Kielcach i Nowinach, ośrodkiem z takimi atrakcjami pod chmurką dla wypoczywających latem mieszkańców.
Odkryte baseny będą więc zapewne także ściągać żądnych ochłody przed upałami z ościennych gmin, którzy po zakończeniu rozbudowy Galerii Ostrowiec będą mogli także robić w naszym mieście zakupy. Po 16 latach mieszkańcy znów będą mogli latem kąpać się w luksusowych warunkach…

Zza wysokiego płotu obserwowaliśmy budowę odkrytego basenu przy Pływalni Rawszczyzna. Musimy przyznać, że tempo prac jest dobre i jeśli tylko pogoda dopisze, to faktycznie jeśli nie na 21 lipca, to co najwyżej z tygodniowym poślizgiem, uda się zakończyć pierwszy etap modernizacji otwartych basenów.
Przypomnijmy, że na realizację pierwszego etapu modernizacji basenów w trybie „zaprojektuj i wybuduj” zawarta umowa przez gminę Ostrowiec z firmę Transcom z Katowic opiewa na 5 mln 904 tys. zł. Wykonawca już usunął stare obejścia basenów i przystosował baseny do instalacji nowych niecek. Rozpoczęły się prace konstrukcyjne związane z wylaniem nowego dna basenu, które wyłożone zostanie folią antypoślizgową. Powierzchnia basenu zostanie wyłożona płytami betonowymi o wymiarach 50×100 cm i grubości 7 cm. Wybudowane zostanie ogrodzenie, utwardzona nawierzchnia i pochylnie dla osób niepełnosprawnych.
Na 21 lipca ma być już gotowa wielofunkcyjna niecka basenowa oraz brodzik dla dzieci wyposażony w bezpieczne zabawki i zraszacze. Niecka ta będzie miała od 1,2 do 1,35 m głębokości i liczyła 720 metrów kwadratowych, zaś brodzik będzie głęboki na od 10 do 60 cm, a jego powierzchnia zajmie 440 metrów kwadratowych. W drugim etapie realizacji robót główny basen zostanie rozbudowany o część z atrakcjami wodnymi, w tym zjeżdżalniami oraz dziką rzeką. Wówczas powstaną też stałe szatnie,
łazienki i punkt gastronomiczny. W pierwszym etapie te pomieszczenia będą miały charakter tymczasowy.
W strefie łąkowej w pobliżu schodów i pochylni prowadzących na poziom strefy wodnej zaprojektowano plac zabaw dla dzieci, otoczony łąką do plażowania. Plac  zabaw zaprojektowano z podziałem na dwie nawierzchnie – piaszczystą i poliuretanową, bezpieczną dla upadków.

DSC_2581DSC_2582DSC_2583DSC_2584DSC_2585DSC_2586DSC_2587

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *