Od kilkunastu dni w naszym mieście przepyszne pączki serwuje nowo otwarta Ostrowiecka Pączkarnia. ?php>
Wypiekane są według tradycyjnej receptury. Pomimo krótkiego czasu Pączkarnia ma już swoich stałych klientów. A smaczne pączki przyciągają coraz więcej miłośników słodkości.?php>
Właścicielem Ostrowieckiej Pączkarni jest Przemysław Szostak, jeden z najmłodszych przedsiębiorców.?php>
Smak dzieciństwa?php>
Przemysław Szostak ma 21 lat. Z dzieciństwa pamiętał smak wypiekanych pączków przez babcię Teresę. Kiedy rozpoczął studia na kierunku sprzedaży i marketingu na Śląsku, podjął jednocześnie pracę, jako handlowiec.?php>
-Odwiedzałem wówczas różne miasta: Katowice, Gliwice, Rybnik czy Rudę Śląską. Przyglądałem się rynkom tych miast, gdzie wiele jest małych manufaktur, w tym też miejsc, gdzie można kupić produkty wyrabiane według tradycyjnych receptur ?mówi właściciel pączkarni. -Trafiłem także do pączkarni i przypomniał mi się smak tradycyjnych pączków z dzieciństwa. W ubiegłym roku przyjechałem do Ostrowca i w Tłusty Czwartek chciałem kupić pączki o prawdziwym smaku. Jednak nigdzie nie mogłem takich spotkać. Wtedy też pojawił się pomysł, aby powrócić ze Śląska i otworzyć pączkarnię. Rozmawiałem z wieloma osobami na ten temat i właściwie każdy mi odradzał. Mówiono, że to się w Ostrowcu nie przyjmie. Mam świadomość, że własna działalność nie jest łatwą drogą, lecz podjąłem wyzwanie i jak na razie nie narzekam.
?php>?php>
Plan na słodki biznes?php>
Początki nie były łatwe. Młody przedsiębiorca skorzystał z dotacji z Powiatowego Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności. Jednak zdobyte środki jedynie częściowo wsparły zakup koniecznego sprzętu do pączkarni. Resztę środków trzeba było zdobyć samodzielnie. Uruchomienie sprzedaży wiązało się ze spełnieniem szeregu procedur i wymogów. Duże koszty pociągnęło też za sobą wyposażenie. Przy przygotowaniach swoją pomoc w zakresie adaptacji wnętrza zaoferował młodszy brat właściciela Radosław Szostak.?php>
-Największą inwestycją był sprzęt. Aby jakość produktów była dobra, należy w nią zainwestować. Trzeba było też spełnić mnóstwo wymogów nie tylko technicznych, ale również sanitarnych, a to kolejne koszty. Przygotowanie pączkarni do produkcji trwało kilka miesięcy. Pączki wypiekamy według przepisu naszej babci, stąd ich prawdziwy i tradycyjny smak. Ceny pączków wahają się od 1,90 do powyżej 2 zł i nie są wygórowane. Chcąc zachować ich wysoką jakość, muszą mieć właściwą cenę ?mówi P. Szostak.?php>
Nasze, bo ostrowieckie?php>
Pączkarnia została otworzona 13 lipca br. Jak mówi właściciel, nie ma uprzedzeń do ?trzynastki? i dla niego to szczęśliwa data. Pączki zachwycają nie tylko smakiem. Klientów już z daleka przyciąga ich zapach, który roznosi się niemalże po całej ulicy. W pączkarni pracuje trzy osoby: właściciel, jego brat oraz jedna pracownica. Pączki produkowane są na miejscu. Każdy klient może wybrać jego nadzienie i rodzaj posypki.?php>
-Mamy dziesięć rodzajów nadzienia: wieloowocowy, różany, truskawkowy, malinowy, śliwkowy, bita śmietana, ajerkoniak, toffi, nutella i najnowszy kokos. Pączki na życzenie klienta posypujemy skórką pomarańczową lub czekoladą. Zdobimy pudrem lub lukrem w zależności od upodobania. Oferujemy też kawę lub herbatę. Nasze produkty sprzedawane są ?na wynos?. Każdy pączek jest formowany ręcznie, stąd każdy jest inny ?dodaje właściciel. ?Obecnie zainteresowanie naszymi pączkami jest duże. Cieszy mnie, że klienci, którzy przypadkiem odwiedzili naszą pączkarnię, wracają z większymi zamówieniami.?php>
My również odwiedziliśmy Ostrowiecką Pączkarnię. Pytaliśmy o opinię klientów, którzy nie kryli pochwał dla smaków ostrowieckich pączków. Niektórzy byli tu po raz kolejny. Inni przyszli z ciekawości, lecz po degustacji wracali następnego dnia. Wraz z właścicielem mamy nadzieję, że ostrowczanie rozsmakują się w tradycyjnych pączkach, a Ostrowiecka Pączkarnia wpisze się na stałe w rynek rodzimych produktów. Pan Przemysław nie ukrywa, że ma dalsze plany na rozwój pączkarni, lecz na razie są one jego słodką tajemnicą.
alga22:32, 27.07.2017
powodzenia
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Ostrowiecka Akademia Nauk Stosowanych wysoko w rankingu
Marysiu nie obrywaj mu uszu póki wode nośi. Jesli już powstał sparing na mędrkowanie to się dołącze. Wiadomo że nauka to potęgi klucz, który dzięki zdobytej wiedzy otwierać może wiele dżwi. Własnym kluczem. Tu nie ma nad czym dyskutować. To oczywistość. Jednak do nauki oprócz czystej wiedzy i umiejętności jej stosowania i rozwijania, podczas nauczania, w tle, załącza się silniki róznego rodzaju. Silniki ekonomiczne, propagandowe, wychowawcze, świadomościowe, emocjonalne, czy nawet taki który można nazwać pralnią mózgów. Obecnie filozofia bardziej przypomina fiziologie. I nie mam tu na myśli sprawności umysłowej, czy jej doskonalenie. To jest dość spory problem, bo bardziej przypomina programowanie spodziewanych zachowań, niż próbe nauczenia, zrozumienia zachodzących procesów, nie mówiąc o tworzeniu czegokolwiek bez zgody i wiedzy ,,Wielkiego Brata". Chodzi tu przedewszystkim o sprawną siłą roboczą oczywiście. Nikt teaz nie będzie siedział nad brzegiem morza zastanawiając sie dla czego morze się buja, czy przesypywał piasek z kupki na kupke, wzorem z Syzyfa, bo to jest jasne wszystkim już w wieku przedszkolnym. Każdy chyba będac na plaży budował kiedyś zamki z piasku. Lub przynajmniej stawiał babki w piaskownicy. Czy lepił bałwana, bo bałwan to dobry szybki przykład wysiłku tworzenia i przemijania. Bez względu, czy da się odzyskać marchewke, czy nie. Choć recykling to ważny punkt w tworzeniu nowego porządku świata. Jednak zbyt praktyczne tworzenie sobie kadr powoduje tworzenie zamkniętych umysłowo grup społecznych, jak homosowietikus, korpo, czy innych pędnoków prowadzących do obłąkańczej gonitwy za króliczkiem. To bardziej hodowla niż nauczanie. I tu nasuwa się pytanie. Co się stanie, gdy w efekcie tego zabraknie nam w końcu; jasno, racjonalnie, zachowawczo, trzeźwo i ze zrozumieniem tego świata myślących społeczeństw. Konieczenych do tworzenia nowego zrównoważonego życia na tej wyczerpanej planecie. Życie, już jest racjonowane i umieszczające ludzi w torowiskach bez przyszłości. Kariera myszki w klatce. Pozwole sobie przypomnieć słowa Gorkiego, opisującego ówczesne społeczeństwo,nie tak hohoho lat temu, fragment- ,,maszyny wyssaly z ludzkich mięsni tyle sił ile im było potrzeba" - zdaje się że wciąż są aktualne. Z tą teraz obecnie cywilizacyjną różnicą, bo teraz wysysają, wyjaławiają dusze. Chorobliwa rządza wielkości, wyścig szczurów w którym nikt nie może liczyć na wygraną, pęd na ściane bez miękkiej na niej gąbki. Szczególnie dotyczyto wielkich tego świata, ich ,,jazda" jest coraz bardziej obłąkańcza i rządająca od maluczkich bezwzględnego podporządkowania się Ich wizjom, rególacjom i planom na jeszcze bardziej restrykcyjny porządek tego świata. Aby maluczkich, mieć pod bezwzgledną kontrolą. Finansową, mentalną i świadomościową. Już nie religjie, a cctv i kamera w Twoim telefonie, czy lokalizacja pilnuje poprawności twoich zachowań. Coraz mniej już wynika z Twojej własnej woli. Ktoś, za nas układa nam nasze klepki. I tak też tą drogą podąża metodyka nauczania. Tu nie chodzi o to żebyś się czegoś nauczył i coś osiągnął. Tu chodzi o to, żeby się dało wykorzystać Twoją wiedze, maksymalnie niskim kosztem. Jednoczesnie udrutowując Cię w zobowiązaniach. Odbierając Ci .., urzyje tu slowa które jest już obecnie tylko historycznym sloganem, wolność. Czyli świat nakazów i zakazów, krócej, wązki korytarz prawilnego myślenia. Jest to, jak by na to nie patrzeć, jakaś forma ochrony zasobów planety. E-świat, twój nowy świat. Ale czy aby napewno twój? Czy czeka nas pónocno koreański styl życia?
Nauczka
17:58, 2025-07-01
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
Przecież CELSA HO jest cały czas wystawiona na sprzedaż, dziwne jest to że artykuł ukazał się jak akurat prowadzone są rozmowy o podwyżkach
Hutas
16:58, 2025-07-01
Grzegorz Wrzesień prezesem Polskiego Związku Kickboxing
Znam Grzeska i jest to super facet. Gratulacje ♥️
Mmm
15:54, 2025-07-01
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Czy ktoś panuje nad tą ostrowicką kliką?🤣🤣🤣
Krzysztof
14:59, 2025-07-01