Kucharz zawsze w cenie

W obszernej, nowoczesnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Nr 1, w osiedlu Słoneczne, zawsze jest ruch.
DSC_0201To jedyna szkoła publiczna w naszym powiecie, która przygotowuje kadry dla szeroko rozumianej gastronomii.
Kierunki: technik żywienia oraz kucharz w szkole branżowej, cieszą się największym zainteresowaniem. W ostatnich latach szkoła proponowała naukę w klasie wielobranżowej, w której dominują właśnie kucharze. Tylko w tym roku szkołę ukończy 25 osób wykwalifikowanych w tym zawodzie.
-Bardzo dobrze układa nam się współpraca z restauracjami i firmami przygotowującymi posiłki  i catering – podkreśla dyrektor ZS Nr 1, Agnieszka Kutera. Nasza młodzież odbywa praktyki zawodowe i staże m. in. w Gościńcu Bałtowski Zapiecek, a także w Hotelu Red czy Hotelu Accademia w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz firmie „Pieprz i sól”, specjalizującej się w cateringu. Współpracujemy również z pizzeriami Primo i Da Grasso oraz piekarnią Małgorzatka.
20170427_113927-01Zakłady te wiosną z reguły proszą o spotkania z uczniami z najstarszych klas i oferują im zatrudnienie.
Warto dodać, że młodzież z „ekonomika” nie tylko uczy się tak poszukiwanego zawodu, jakim jest kucharz, a także przekazują swoją wiedzę. Uczniowie pod kierunkiem nauczyciela Edyty Loranty prowadzą bloga kulinarnego Koperniki Gotują. To jedyny taki blog redagowany przez młodzież na podstawie ich własnych doświadczeń kulinarnych. Zamieszczają tam nie tylko receptury, ale również ciekawostki żywieniowe, wydarzenia w szkole, relacje z wyjazdów.
(jbo), (fk)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *