Szkoła Podstawowa Nr 7 wyróżniona w Polsce w zachęcaniu do dobrego odżywiania się

Ponad 1400 szkół wzięło udział w ogólnopolskim programie edukacji żywieniowo-kulinarnej „Dobrze Jemy ze Szkołą  na Widelcu”.
Dzięki temu blisko 150.000 uczniów miało szansę nauczyć się o dobrym jedzeniu i gotowaniu.  Dlaczego to takie ważne? Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała.
Za nami
wielki finał konkursu realizowanego w ramach programu. Publiczna Szkoła Podstawowa nr 7 w Ostrowcu Świętokrzyskim zdobyła w nim wyróżnienie. Wystartowała także rekrutacja do kolejnej edycji. Liczba miejsc ograniczona.

konkurs-1-1024x597
Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowany jest do klas 1-3 szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego pierwsza edycja odbyła się w kończącym się roku szkolnym 2017/2018. Celem  organizatora, czyli Fundacji  Szkoła  na  Widelcu, jest  przede  wszystkim  edukacja  w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami oraz pedagogami i partnerami. W ramach projektu 1000 szkół otrzymało pakiety materiałów edukacyjnych, a dodatkowe 400 szkół pobrało materiały online. Uruchomiona   została   też   platforma   edukacyjna  www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl, z której nauczyciele i rodzice mogą pobierać materiały i inspiracje do tego, jak prowadzić działania z zakresu kulinarnej edukacji.
Dlaczego musimy rozmawiać z dziećmi o dobrym jedzeniu i uczyć je gotowania?
Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała (nadwagę lub otyłość). – To jest smutna rzeczywistość, którą widzimy   na   korytarzach   polskich   szkół.   Edukacja   żywieniowo-kulinarna   to   jeden   z   najlepszych kierunków   działań,   który   może   mieć   realny   wpływ   na   zmianę   nawyków   żywieniowych   młodych pokoleń.   Ważne,   aby   działania   edukacyjne   były   przyjazne   dzieciom,   zawierały   wiele   aspektów praktycznych, zachęcały nauczycieli do prowadzenia warsztatów kulinarnych czy zakładania ogródków szkolnych wraz z uczniami – tłumaczy dietetyk Katarzyna Pieczyńska z Fundacji Szkoła na Widelcu.
Równie istotne jest zaangażowanie rodziców. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Alberta w Edmonton dowodzą, że dzieci, które przygotowują wspólnie z rodzicami posiłki w domu, częściej sięgają po owoce i warzywa. Gotowanie razem w szkole i w domu daje dużo radości, ale też i wpływa na zmianę nawyków żywieniowych i dlatego do odkrywania tajników pracy w kuchni zachęca program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”.
Jak wygląda ciekawy program edukacji kulinarnej?
Szkoły, które zgłosiły się do programu otrzymały bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów, m.in. scenariusze zajęć, płyty z filmami, plakaty edukacyjne, naklejki, specjalnie  przygotowane karty pracy.  W tegorocznej  edycji program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” objął działaniami blisko 150 000 uczniów, którzy wraz ze swoimi nauczycielami realizowali lekcje o prawidłowym i świadomym żywieniu. Przygotowane scenariusze zajęć poruszały takie tematy jak: zasady prawidłowego żywienia, jak komponować posiłki, pochodzenie jedzenia, sezonowość, smaki, kulinarne podróże, prawidłowe zachowanie   przy   stole,   wspólne   gotowanie   i   spożywanie   posiłków.   Zachęcenie   najmłodszych   do przygotowywania samemu wartościowych posiłków może sprawi, że przeniosą one te nawyki i cenne lekcje do domu. Dzieci otrzymały też ciekawe materiały takie jak przepisy, licznik warzyw i owoców, umiejętności małego kucharza, które zabrały do domu, aby kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni.

Dobrzejemy 05

– Edukacja kulinarna ma ogromną moc. Wierzę, że nasz program   pomoże nauczycielom w prowadzeniu mądrych, ciekawych i inspirujących zajęć. Moim marzeniem jest to, aby w każdej szkole był czas na prowadzenie lekcji o tym, jak dobrze jeść – podsumowuje Grzegorz Łapanowski, prezes i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu.
Bardzo ważnym elementem programu jest tworzona przez szkoły „Mapa dobrych działań”, dostępna na stronie   programu,   na   której   każda   placówka   może   pochwalić   się   swoimi   przedsięwzięciami   w temacie prawidłowego żywienia. Na mapie są już 484 dobre praktyki m.in ogródki przyszkolne, warsztaty kulinarne, dni śniadania, uprawy ziół czy szkolne festiwale kulinarne. Dzięki tej mapie rodzice mają   także   możliwość   zobaczyć,   co   szkoła   ich   dzieci   robi   w   zakresie   promocji   szeroko   pojętego zdrowego stylu życia. Mapa, poza możliwością podzielenia się własnymi dokonaniami, jest też inspiracją dla   innych   szkół.   Wielkim   marzeniem   organizatorów   jest   zapełnienie   mapy   dobrymi   praktykami  ze szkół z całej Polski.
18 czerwca odbył się także finał programu. W konkursie realizowanym w ramach projektu zwyciężyła Szkoła Podstawowa nr 77 z Warszawy, w której Grzegorz Łapanowski przeprowadził pokaz kulinarny oraz poprowadził warsztaty kulinarne wraz z edukatorami Fundacji Szkoła na Widelcu. Zostały wręczone także nagrody od partnerów konkursu.
– Program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” pokazał, że dzieci   chcą   jeść   zdrowo   i   bardzo   chętnie   uczestniczą   w   zajęciach   realizowanych   na   podstawie scenariuszy. Lubią też odkrywać nowe smaki i zachęcać innych do jedzenia warzyw i owoców. Dzieci mogły być częścią społeczności w Polsce, która chce pracować nad uświadamianiem, jak ważne jest to, co   jemy   – przekonuje   Małgorzata   Długosielska,   koordynator   akcji   przy   SP   77.
Publiczna   Szkoła Podstawowa nr 7 w Ostrowcu Świętokrzyskim zdobyła w nim wyróżnienie.

Zgłoś swoją szkołę do programu!
Ruszyła już rekrutacja do drugiej edycji programu w roku szkolnym 2018/2019. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl. Liczba miejsc ograniczona. Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” doskonale wpisuje się w rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. dotyczącego poprawy żywienia dzieci w placówkach oświatowych.
Organizator programu: Fundacja Szkoła na Widelcu. Partnerami projektu są: TEFAL, Baziółka, Hortex, Itac,  Restaurant Week oraz FoodLabStudio. Patronat honorowy nad I edycją programu objęli: Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *