Wielkanocna święconka na stołach (zdjęcia)

Od rana w ostrowieckich kościołach odbywało się święcenie pokarmów. To tradycja Wielkiej Soboty, przedostatniego dnia Triduum Paschalnego. To czas ciszy i oczekiwania na Zmartwychwstanie Chrystusa.

Tego dnia w świątyniach nie ma mszy świętych. I jest to jedyny dzień bez sakramentu Eucharystii. Do godziny 19 można adorować Najświętszy Sakrament w miejscu Grobu Chrystusa. Kolejny Dzień to Wigilia Paschalna czyli Wielkanoc, rozpoczynająca się wczesnym rankiem Mszą św. Rezurekcyjną z radosnym Alleluja.

 W wiklinowych, wiosennie ozdobionych  koszyczkach, które mieszkańcy przynosili do poświęcenia nie mogło zabraknąć: baranka z chorągiewką, jajek, chleba, soli, chrzanu i wędliny. Wszystko ma swoje znaczenie. Baranek to znak Zmartwychwstałego Chrystusa i radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią, jajka, to symbol początku życia i odrodzenia, chleb, to pamiątka rozmnożenia chleba na pustyni, mięso to symbol dostatku i zdrowia, chrzan jest symbolem goryczy Męki Pańskiej, zaś sól to symbol prawdy, oczyszczenia i sensu życia. Natomiast zielone ozdoby roślinne w  koszyczku to nadzieja Zmartwychwstania.

Zgodnie z Wielkanocną tradycją, jajkiem domownicy dzielą się przed śniadaniem w Dzień Zmartwychwstania Pańskiego, składając sobie życzenia. Natomiast śmigus –dyngus, czyli Lany Poniedziałek, to czas żartobliwego polewania się wodą. Według tradycji to symbol budzenia się do życia przyrody.   

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *