Polsko-norweskie bożonarodzeniowe smaki. Popis ostrowieckiego kucharza

W lubelskiej restauracji Spokojna2 odbyła się kolacja degustacyjna, której współorganizatorem był ostrowiecki kucharz, Michał Kępiński.
-Tematem przewodnim kolacji były smaki Bożego Narodzenia w Polsce i Norwegii ? mówi Michał. -Za smaczną kolację odpowiedzialny był oprócz mnie także Mateusz Ciołko – szef kuchni restauracji Spokojna2 oraz gość specjalny z Norwegii, Simon Nilsen. Simon jest jednym z najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia w Norwegii. Miał przyjemność gotowania m.in. w restauracji Kadeau w Kopenhadze oraz Maaemo w Oslo, wyróżnionymi gwiazdkami Michelin. Podczas czterogodzinnego wieczornego serwisu wydanych zostało ponad 400 dań, a wśród przybyłych gości nie brakowało znanych blogerów kulinarnych czy lubelskich notabli.


Jak mówi Michał, dania serwowane były w systemie A?la Carte, co jest ewenementem podczas tego typu wydarzeń. Każde z prezentowanych dań związane było ze smakami znanymi z kolacji bożonarodzeniowej, ale podanymi w lekkiej i nowoczesnej formie. Goście mogli spróbować m.in. gołąbka z glonów podanego na puree z czerwonej kapusty wypełnionego soczewicą, kiszoną kapustą i miejscowym kozim serem oraz śledzia z galaretką z wędzonej makreli, kwaśną śmietaną z kiszonymi ogórkami i majonezem z palonych ziemniaków z jajkiem przepiórczym. Na gości czekały ikry śledzia marynowanej w occie z ananasa ze świeżym chrzanem i ogórkiem i rakfisk, czyli fermentowany pstrąg podany z piklowaną czerwoną cebulą, koprem i sosem maślanym. Nie zabrakło barszczu czerwonego na wywarze rybnym z uszkami z wędzonym karpiem, suską sechlońską i migdałami oraz pierożków z warzyw korzeniowych, gdzie ciasto zastępowały cienko pokrojone plasterki brukwii, dyni oraz kalarepy wypełnionych wędzonymi ziemniakami, słonymi prażonymi jabłkami i świeżymi ziołami w bulionie z soku z wspomnianych warzyw i oleju z palonych drożdży. Ciekawą potrawą było kjottkaker, czyli norweskie kuleczki mięsne podane w gęstym sosie z karmelowego sera ze świeżą żurawiną i opalaną zapiekanką ziemniaczaną. Wysublimowane smaki stanowiły: smażony karp z piernikowym sosem demi glace, grasicą cielęcą, owocami czarnego bzu i potrawką z grochu oraz kacze nogi w glazurze z soku z jabłek z kruszonką z kaczej skóry wypełnionej musem z wątróbki kaczki i czarnych kurek z karmelizowanym jabłkiem, tymiankiem i majonezem z czarnych kurek. Był też makowiec w galaretce z kompotu z suszu, lodami z karmelizowanej cebuli i kandyzowanymi skórkami cytrusów, risgrot, czyli owsianka ryżowa podana w formie lodów z kruszonką z kory brzozowej i palonym masłem oraz mus z kwaśnej śmietany z sorbetem z siana i mrożonymi malinami z estragonem.


-Kolacja pozostawiła po sobie wiele pozytywnych komentarzy oraz zadowolonych gości, którzy również osobiście dziękowali kucharzom za spędzony w restauracji wieczór ? podkreśla Michał Kępiński, na co dzień kucharz warszawskiego studia CookUp, absolwent ostrowieckiego ?Ekonomika?. -Event okazał się dużym sukcesem. W przyszłym roku w restauracji Spokojna2 odbędzie się także kolejna edycja bożonarodzeniowej kolacji ze znanym kucharzem z zagranicy.
Fot. Krzysztof Szlęzak

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *