Zamknij

Polsko-norweskie bożonarodzeniowe smaki. Popis ostrowieckiego kucharza

07:14, 30.12.2019 Dariusz Kisiel
Skomentuj

W lubelskiej restauracji Spokojna2 odbyła się kolacja degustacyjna, której współorganizatorem był ostrowiecki kucharz, Michał Kępiński.

-Tematem przewodnim kolacji były smaki Bożego Narodzenia w Polsce i Norwegii ? mówi Michał. -Za smaczną kolację odpowiedzialny był oprócz mnie także Mateusz Ciołko - szef kuchni restauracji Spokojna2 oraz gość specjalny z Norwegii, Simon Nilsen. Simon jest jednym z najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia w Norwegii. Miał przyjemność gotowania m.in. w restauracji Kadeau w Kopenhadze oraz Maaemo w Oslo, wyróżnionymi gwiazdkami Michelin. Podczas czterogodzinnego wieczornego serwisu wydanych zostało ponad 400 dań, a wśród przybyłych gości nie brakowało znanych blogerów kulinarnych czy lubelskich notabli.


Jak mówi Michał, dania serwowane były w systemie A?la Carte, co jest ewenementem podczas tego typu wydarzeń. Każde z prezentowanych dań związane było ze smakami znanymi z kolacji bożonarodzeniowej, ale podanymi w lekkiej i nowoczesnej formie. Goście mogli spróbować m.in. gołąbka z glonów podanego na puree z czerwonej kapusty wypełnionego soczewicą, kiszoną kapustą i miejscowym kozim serem oraz śledzia z galaretką z wędzonej makreli, kwaśną śmietaną z kiszonymi ogórkami i majonezem z palonych ziemniaków z jajkiem przepiórczym. Na gości czekały ikry śledzia marynowanej w occie z ananasa ze świeżym chrzanem i ogórkiem i rakfisk, czyli fermentowany pstrąg podany z piklowaną czerwoną cebulą, koprem i sosem maślanym. Nie zabrakło barszczu czerwonego na wywarze rybnym z uszkami z wędzonym karpiem, suską sechlońską i migdałami oraz pierożków z warzyw korzeniowych, gdzie ciasto zastępowały cienko pokrojone plasterki brukwii, dyni oraz kalarepy wypełnionych wędzonymi ziemniakami, słonymi prażonymi jabłkami i świeżymi ziołami w bulionie z soku z wspomnianych warzyw i oleju z palonych drożdży. Ciekawą potrawą było kjottkaker, czyli norweskie kuleczki mięsne podane w gęstym sosie z karmelowego sera ze świeżą żurawiną i opalaną zapiekanką ziemniaczaną. Wysublimowane smaki stanowiły: smażony karp z piernikowym sosem demi glace, grasicą cielęcą, owocami czarnego bzu i potrawką z grochu oraz kacze nogi w glazurze z soku z jabłek z kruszonką z kaczej skóry wypełnionej musem z wątróbki kaczki i czarnych kurek z karmelizowanym jabłkiem, tymiankiem i majonezem z czarnych kurek. Był też makowiec w galaretce z kompotu z suszu, lodami z karmelizowanej cebuli i kandyzowanymi skórkami cytrusów, risgrot, czyli owsianka ryżowa podana w formie lodów z kruszonką z kory brzozowej i palonym masłem oraz mus z kwaśnej śmietany z sorbetem z siana i mrożonymi malinami z estragonem.


-Kolacja pozostawiła po sobie wiele pozytywnych komentarzy oraz zadowolonych gości, którzy również osobiście dziękowali kucharzom za spędzony w restauracji wieczór ? podkreśla Michał Kępiński, na co dzień kucharz warszawskiego studia CookUp, absolwent ostrowieckiego ?Ekonomika?. -Event okazał się dużym sukcesem. W przyszłym roku w restauracji Spokojna2 odbędzie się także kolejna edycja bożonarodzeniowej kolacji ze znanym kucharzem z zagranicy.

Fot. Krzysztof Szlęzak

(Dariusz Kisiel)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%