Częstocicka Izba Pamięci Cukrownictwa ciągle się rozwija

W Częstocicach rozpoczęła się budowa przybudówki do budynku Izby Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Jak poinformował nas Waldemar Brociek – specjalista ds. Izby Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrownictwa, przybudówka została zaprojektowana w nawiązaniu stylowym do zasadniczego budynku i pomieści klatkę schodową oraz windę.

-Dzięki temu dotychczasowe wejście od strony pieca wapiennego będzie używane jako ewakuacyjne – mówi Waldemar Brociek, kustosz ostrowieckiej Izby Pamięci Cukrownictwa. -Nowa klatka schodowa umożliwi komunikację pomiędzy wszystkimi trzema kondygnacjami budynku. Dzięki windzie Izbę Pamięci Cukrownictwa będą mogły zwiedzać również osoby niepełnosprawne. Na najwyższej kondygnacji obok sali wystawowej urządzona będzie fachowa biblioteka, gromadząca czasopisma oraz książki poświęcone cukrownictwu i uprawie buraka cukrowego. Piętro niżej na podobnej przestrzeni będzie laboratorium chemiczne.


Izba Pamięci Cukrownictwa z siedzibą w Częstocicach powstała z inicjatywy Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Trzy lata temu powołany został zespół ds. historycznych, którego zadaniem było m.in. opracowanie koncepcji powstania placówki muzealnej. Lokalizacja Izby Pamięci Cukrownictwa w Częstocicach nie jest przypadkowa, gdyż położona jest na terenie byłej, najstarszej na ziemiach polskich cukrowni należącej do Krajowej Spółki Cukrowej S.A.


W starej hali paczkarni przygotowywane są trzy działy wystawiennicze, poświęcone strażom pożarnym w cukrowniach, uprawie buraka cukrowego i produkcji cukru. W Izbie Pamięci Cukrownictwa w Częstocicach w gablotach eksponowane są produkty, mapy, plany cukrowni, papiery wartościowe, pieniądze w formie monet i banknotów, pocztówki z cukrowni, medale, sztandary, okolicznościowe puchary, wazony. Całości dopełniają dokumenty, zdjęcia, urządzenia laboratoryjne i obrazy, a także wyświetlany pokaz multimedialny opowiadający o historii cukrownictwa na ziemiach polskich na przestrzeni wielu lat. Wiele eksponatów pochodzi z I połowy XX wieku. Do dyspozycji zwiedzających czynny jest infokiosk, który pełni funkcję informacyjną. Jest skarbnicą wiedzy, eksponatów i ciekawostek związanych z Izbą Pamięci Cukrownictwa, która jest już placówką całoroczną, udostępnioną dla szkół i wszystkich zainteresowanych.
Izbie Pamięci Cukrownictwa cały czas przekazywane są obiekty muzealne z całej Polski, w tym także maszyny i urządzenia. Izba ma jasny cel – przede wszystkim zachować pamięć o tych wszystkich, którzy w naszej cukrowni pracowali i pozostawili po sobie ślady, a także maszyny i sprzęt niezbędny do produkcji cukru. Tych, którzy jeszcze nie zwiedzali ostrowieckiej Izby Pamięci Cukrownictwa, gorąco do tego namawiamy, choćby dlatego że Cukrownia „Częstocice” przez wiele lat była dumą ostrowczan.
Wybudowana została w 1839 r. przez hr. Henryka Łubieńskiego w Częstocicach. W latach 1843-1857 stanowiła własność Banku Polskiego, od 1882 r. należała do towarzystwa akcyjnego. W 1862 r. została zmodernizowana, a w 1874 r. przeszła na nowoczesny wówczas system dyfuzyjny. W kampanii cukrowniczej 1862/1863 wyprodukowała 983 ton cukru, w latach 1911-1914 średnio ok. 6 tys. ton cukru, w okresie międzywojennym przeciętnie ok. 3 tys. ton. Po II wojnie światowej cukrownia kontynuowała produkcję, po czym w reformie nacjonalizacji przemysłu została upaństwowiona. W 2006 roku, jako oddział w strukturach Krajowej Spółki Cukrowej S.A., została wyłączona z produkcji cukru. Dziś w skład KSC wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku.
Jeśli w takim tempie rozwijać się będzie częstocicka Izba Pamięci Cukrownictwa, to kto wie, czy już niebawem nie otrzyma statusu np. Muzeum Polskiego Cukrownictwa.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *