Doroty Bernat przepisy kulinarne naszych prababć

Pod znakiem pięknej gwary i dań pachnących jak w babcinej kuchni, zrealizowane zostały dwa filmy o tradycyjnych przepisach kulinarnych. Prezentuje je Dorota Bernat z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie. W ciekawy sposób pokazuje jak ugotować pyszną zalewajkę i danie lokalne: kaszok brodowski.

W trakcie robienia dań Pani Dorota opowiada o naszej świętokrzyskiej tradycji dawnych zwyczajach. Cały czas mówiąc piękną gwarą znaną w naszych okolicach. W drugim filmie jest też przepis na zdrowy zakwas, który potrzebny jest do wielu dań w tym do zalewajki.

Film zrealizowany został w ramach projektu „W Bystrej Wodzie FAJNIE JEST! – spotkania z e-kulturą” realizowanego przez Centrum Kultury i Rekreacji w Brodach. Projekt finansowany jest ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura Ludowa i Tradycja.

W dalszych filmach z tej serii będą wykonywane inne dania regionalne. Przygotowywać je będą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie – Danuta Major i Anna Żuwalska. Niebawem opublikowane będą kolejne produkcje.

Przepis na kaszok brodowski:

Składniki:

  • 30 dkg kaszy gryczanej
  • 50 dkg wątróbki drobiowej
  • 50 dkg żołądków drobiowych
  • 50 dkg serc drobiowych
  • Dwie duże cebule
  • Dwie łyżki smalcu
  • Pół szklanki oleju
  • Pieprz, sól, majeranek, pieprz ziołowy, papryka
  • Przyprawa typu Magi
  • Trzy listki laurowe
  • Ziele angielskie (4 -5)

Wykonanie:

Gotujemy wątróbkę, serca i żołądki. W osobnych garnku gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kasza jest gotowa należy ją przecedzić i zostawić do ostygnięcia. Zostawiamy kilka wątróbek, które wykorzystamy później. Żołądki drobiowe, większą część wątróbek i serca mielimy przez maszynkę. Na patelni szklimy cebulkę i pokrojoną resztę wątróbki. Do garnka w którym będzie przygotowywana kasza wlewamy olej i wrzucamy smalec, a następnie podroby. Żeby ich nie przypalić, można dodać odrobinę wody. Dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z wątróbką oraz kaszę gryczaną. Doprawiamy wszystko przyprawą typu Magi, majerankiem, pieprzem i solą, wrzucamy  listki laurowe i ziele angielskie. Na koniec można wlać pół szklanki wody.

 

Przepis Pani Doroty Bernat na świętokrzyską zalewajkę:

            Składniki:

  • zakwas
  • mleko
  • śmietana – pół szklanki
  • kiełbasa
  • boczek wędzony
  • schab gotowany
  • 1 kg ziemniaków
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Boczek, kiełbase i schab kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z podrobów. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Jajka kroimy w plasterki i także dodajemy do wywaru. Wlewamy zakwas i podprawiamy zalewajkę mlekiem i śmietaną. Doprawiamy wszystko majerankiem, solą i pieprzem.

 

 

Przepis na zakwas pani Doroty Bernat:

Dodać dwie łyżki żytniej mąki dodać do słoja, np. typu wek. Wkroić pół kromki razowego chleba  i pół kromki pszennego chleba, dodać 2 ząbki czosnku. Włożyć też trzeba koper – świeży lub suszony. Następnie, zalać to wszystko wodą , może być z kranu i poczekać trzy dni. Potem kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Osad można ponownie zalewać wodą, po sprawdzeniu czy się nie zepsuł (zmiana zapachu).

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *