Zamknij

Doroty Bernat przepisy kulinarne naszych prababć

06:53, 30.10.2020
Skomentuj

Pod znakiem pięknej gwary i dań pachnących jak w babcinej kuchni, zrealizowane zostały dwa filmy o tradycyjnych przepisach kulinarnych. Prezentuje je Dorota Bernat z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie. W ciekawy sposób pokazuje jak ugotować pyszną zalewajkę i danie lokalne: kaszok brodowski.

?php>

W trakcie robienia dań Pani Dorota opowiada o naszej świętokrzyskiej tradycji dawnych zwyczajach. Cały czas mówiąc piękną gwarą znaną w naszych okolicach. W drugim filmie jest też przepis na zdrowy zakwas, który potrzebny jest do wielu dań w tym do zalewajki.

?php>

Film zrealizowany został w ramach projektu ?W Bystrej Wodzie FAJNIE JEST! ? spotkania z e-kulturą? realizowanego przez Centrum Kultury i Rekreacji w Brodach. Projekt finansowany jest ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura Ludowa i Tradycja.

?php>

W dalszych filmach z tej serii będą wykonywane inne dania regionalne. Przygotowywać je będą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie - Danuta Major i Anna Żuwalska. Niebawem opublikowane będą kolejne produkcje.

?php>

Przepis na kaszok brodowski:

?php>

?php>

Składniki:

?php>

    ?php>

  • 30 dkg kaszy gryczanej
  • ?php>

  • 50 dkg wątróbki drobiowej
  • ?php>

  • 50 dkg żołądków drobiowych
  • ?php>

  • 50 dkg serc drobiowych
  • ?php>

  • Dwie duże cebule
  • ?php>

  • Dwie łyżki smalcu
  • ?php>

  • Pół szklanki oleju
  • ?php>

  • Pieprz, sól, majeranek, pieprz ziołowy, papryka
  • ?php>

  • Przyprawa typu Magi
  • ?php>

  • Trzy listki laurowe
  • ?php>

  • Ziele angielskie (4 -5)
  • ?php>

?php>

[WIDEO]53[/WIDEO]

?php>

Wykonanie:

?php>

Gotujemy wątróbkę, serca i żołądki. W osobnych garnku gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kasza jest gotowa należy ją przecedzić i zostawić do ostygnięcia. Zostawiamy kilka wątróbek, które wykorzystamy później. Żołądki drobiowe, większą część wątróbek i serca mielimy przez maszynkę. Na patelni szklimy cebulkę i pokrojoną resztę wątróbki. Do garnka w którym będzie przygotowywana kasza wlewamy olej i wrzucamy smalec, a następnie podroby. Żeby ich nie przypalić, można dodać odrobinę wody. Dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z wątróbką oraz kaszę gryczaną. Doprawiamy wszystko przyprawą typu Magi, majerankiem, pieprzem i solą, wrzucamy  listki laurowe i ziele angielskie. Na koniec można wlać pół szklanki wody.

?php>

Przepis Pani Doroty Bernat na świętokrzyską zalewajkę:

?php>

?php>

            Składniki:

?php>

    ?php>

  • zakwas
  • ?php>

  • mleko
  • ?php>

  • śmietana ? pół szklanki
  • ?php>

  • kiełbasa
  • ?php>

  • boczek wędzony
  • ?php>

  • schab gotowany
  • ?php>

  • 1 kg ziemniaków
  • ?php>

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • ?php>

  • majeranek
  • ?php>

  • pieprz
  • ?php>

  • sól
  • ?php>

?php>

Boczek, kiełbase i schab kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z podrobów. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Jajka kroimy w plasterki i także dodajemy do wywaru. Wlewamy zakwas i podprawiamy zalewajkę mlekiem i śmietaną. Doprawiamy wszystko majerankiem, solą i pieprzem.

?php>

[WIDEO]56[/WIDEO]

?php>

Przepis na zakwas pani Doroty Bernat:

?php>

Dodać dwie łyżki żytniej mąki dodać do słoja, np. typu wek. Wkroić pół kromki razowego chleba  i pół kromki pszennego chleba, dodać 2 ząbki czosnku. Włożyć też trzeba koper - świeży lub suszony. Następnie, zalać to wszystko wodą , może być z kranu i poczekać trzy dni. Potem kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Osad można ponownie zalewać wodą, po sprawdzeniu czy się nie zepsuł (zmiana zapachu).

(Redakcja Gazety Ostrowieckiej)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%