Czosnek znany wszystkim. Za co go kochamy?

Czosnek (zwany inaczej czosnkiem pospolitym czy czosnkiem zwyczajnym) jest gatunkiem byliny, należy do rodziny amarylkowatych. Jest nie tylko smacznym warzywem i niezwykle uniwersalną przyprawą, ale też znaną na całym świecie rośliną leczniczą. Wykorzystuje się go w kuchni jako dodatek do wielu dań i potraw. Ma bardzo intensywny zapach i smak. A jak może nam pomóc zadbać o zdrowie i samopoczucie?

Czosnek a zdrowie

Czosnek jest źródłem wielu cennych właściwości leczniczych. Już w jednym małym ząbku czosnku znajdujemy ogrom substancji leczniczych. Znajdziemy się w nim:

  • związki flawonoidowe,
  • aminokwasy,
  • cukry
  • witaminy C, B1, B2, PP, A,
  • saponiny,
  • związki śluzowe,
  • sole mineralne
  • mikroelementy, w tym chrom, kobalt i nikiel.

Najistotniejszym, najbardziej cennym i niezwykłym składnikiem czosnku są jednak jego olejki eteryczne. To one odpowiadają za intensywny zapach byliny, i to one są bogate w allicynę i siarczki. Mimo tego, że czosnek zdecydowanie najzdrowszy jest w postaci surowej, jego intensywny smak i zapach często powoduje, że unikamy spożywania go. Na szczęście dziś nie stanowi to żadnego problemu – na rynku jest wiele suplementów zawierających w swoim składzie ekstrakt z tej prozdrowotnej byliny. Czosnek w kapsułkach sprawdzi się świetnie u wszystkich, którzy chcą czerpać z tego źródła zdrowia, ale uniknąć intensywnego zapachu.

Czosnek. Kiedy i komu się przyda?

Niepozorny, znany od wieków czosnek sprawnie wspiera system immunologiczny organizmu w obronie przed drobnoustrojami i szkodliwymi mikroorganizmami takimi jak bakterie czy grzyby.

Czosnek wspiera nasz organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. W trakcie przeziębienia czosnek pomaga pozbyć się nieprzyjemnych objawów, wspierając organizm w pokonaniu infekcji. Olejki eteryczne bogate w związki siarki stanowią naturalną pomoc w niszczeniu szkodliwych dla organizmu bakterii. Czosnek można dodać np. do gorącego mleka lub jeść surowy po rozgnieceniu. Jeśli jednak przeszkadza nam charakterystyczny smak tego warzywa, możemy zażywać czosnek w kapsułkach – tutaj przykład takiego produktu.

Wspomaga różne funkcje organizmu

Czosnek skutecznie wspiera naszą odporność, jego lotne związki siarki i olejki eteryczne chronią nasz organizm przed chorobotwórczymi działaniami wirusów i bakterii. Szczególnie w trudnym dla naszego zdrowia okresie zimowym czosnek powinien pojawić się w naszej diecie. Można go dodawać do różnych potraw, jeść sam lub stosować czosnek w kapsułkach.

Ale czosnek pomoże nie tylko wzmocnić odporność. Wspomaga też utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów i cholesterolu, wpływając pozytywnie na gospodarkę lipidową. Dzięki temu może obniżać poziom całkowity cholesterolu oraz, przede wszystkim, tzw. złego cholesterolu, jednocześnie nie wpływając na obniżenie poziomu tzw. dobrego cholesterolu.

Niepozorna bylina wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu homocysteiny we krwi. Homocysteina to aminokwas potrzebny do odbudowy tkanek. Jeśli jest go za dużo, może doprowadzić do wystąpienia miażdżycy. Dba też o utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Czosnek pomaga też utrzymać zdrowe serce. Warto stosować go prewencyjnie dla zdrowia, odporności i świetnego samopoczucia.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *