Przed kilkunastoma dniami podczas konferencji prasowej prezydent Artur Łakomiec poinformował, że udało się zamknąć jeden projekt inwestycyjny, dzięki czemu w Ostrowcu Świętokrzyskim rozpocznie się bodowa nowoczesnego zakładu z branży spożywczej i pojawią się nowe miejsca pracy.
- Pomagaliśmy inwestorowi pokonywać trudności, aby udało mu się inwestycję w Ostrowcu Świętokrzyskim zrealizować- mówił podczas konferencji prezydent Artur Łakomiec. Teraz uzyskał on już pozwolenie na budowę i rozpoczął proces wyłaniania wykonawcy, bowiem cała realizacja jest oparta o środki unijne.
Choć podczas konferencji nie padła nazwa inwestora, a jedynie to, że to firma z branży spożywczej to jednak już od dawna przy ulicy Bałtowskiej stoi tablica informująca o zamiarze usytuowania w tym miejscu inwestycji dofinansowanej przez Unię Europejską pn. „Wdrożenie innowacyjnej gamy suplementowanego pieczywa o udoskonalonych parametrach żywieniowych i przedłużonej trwałości”. Beneficjentem jest Zakład Piekarniczy OMAR z Kielc.
Na stronie www.mapadotacji.pl wskazanej też na tablicy można dowiedzieć się, że cała inwestycja ma kosztować 169 443 765,91 zł, a unijna dotacja z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego to 74 097 072,27 zł.
Wiele na temat inwestycji w Ostrowcu Świętokrzyskim można dowiedzieć się z publikacji na stronie internetowej beneficjenta projektu.
- W Zakładzie Piekarniczym OMAR Paweł Okólski prace w ramach projektu finansowanego z środków Unii Europejskiej działają pełną parą- czytamy. Od kilku miesięcy nasz zespół projektowy prężnie działa kompletując wszystkie potrzebne dokumenty oraz podejmując wszystkie niezbędne kroki do przeprowadzenia procedur dotacyjnych. Choć poprawne przygotowanie i pełne skompletowanie dokumentacji to proces czasochłonny, robimy co w naszej mocy, aby wszystko przebiegało sprawnie.
Firma na swej stronie informuje również, że ma już m.in. zawartą umowę z producentem urządzeń, który stworzy linię formującą do chleba i pieczywa drobnego, a także umowy z firmami, które uzbroją zakład w instalację mroźniczo-chłodniczą, jak również tymi, które zadbają o wyposażenie ostrowieckiego zakładu w linię transportującą, garownię oraz linię wypieku z piecem tunelowym kamiennym.
Za inwestycją w Ostrowcu Świętokrzyskim stoi Zakład Piekarniczy OMAR, który funkcjonuje na rynku od 1993 roku. Początki piekarni opierały się na produkcji pieczywa świeżego dostarczanego bezpośrednio do małych klientów detalicznych. W 2009 roku w zakładzie rozpoczęto produkcję pieczywa mrożonego, która w niedługim czasie stała się podstawą działalności przedsiębiorstwa.
W ofercie piekarni znajdują się różnego rodzaju chleby, bułki, bagietki, bułki kanapkowe oraz przede wszystkim pieczywo rustykalne, ręcznie zawijane, które stanowi grupę flagową produktów piekarni. W ofercie widnieją również produkty EKO zdobywające coraz większe uznanie w oczach klientów. Zakład Piekarniczy OMAR Paweł Okólski został uhonorowany prestiżowym tytułem w rankingu Diamentów Forbesa 2024.
Realizacja nowoczesnego zakładu w Ostrowcu Świętokrzyskim jest dofinansowana przez Unię Europejską poprzez Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.
Nikt21:24, 14.11.2024
0 0
Chleb rustykalny to bym przyjał 21:24, 14.11.2024