Zamknij

Przy ulicy Bałtowskiej powstaje nowoczesna piekarnia

Paweł SłowińskiPaweł Słowiński 10:26, 09.03.2025 Aktualizacja: 10:29, 09.03.2025
Skomentuj

 

Przy ulicy Bałtowskiej w Ostrowcu Świętokrzyskim trwają już prace przygotowawcze do budowy w tym miejscu nowoczesnej piekarni kieleckiej firmy Zakład Piekarniczy OMAR. Właśnie wybrany został wykonawca inwestycji, którym jest MGBUILDING GROUP Sp. z o.o

- Ale mamy to! Generalny Wykonawca został wybrany, umowa podpisana i trwają przygotowania do rozpoczęcia prac właściwych i tego upragnionego wbicia pierwszej łopaty. Bardzo się cieszymy, bo wreszcie efekt naszej pracy powoli zacznie się wizualizować- czytamy w mediach społecznościowych Zakładu Piekarniczego OMAR z Kielc.

Realizacja nowoczesnego zakładu w Ostrowcu Świętokrzyskim jest dofinansowana przez Unię Europejską poprzez Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki w ramach zadania „Wdrożenie innowacyjnej gamy suplementowanego pieczywa o udoskonalonych parametrach żywieniowych i przedłużonej trwałości” . Jak czytamy na www.mapadotacji.pl cała inwestycja ma kosztować 169 443 765,91 zł, a unijna dotacja z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego to 74 097 072,27 zł.

Firma na swej stronie informowała, że ma już m.in. zawartą umowę z producentem urządzeń, który stworzy linię formującą do chleba i pieczywa drobnego, a także umowy z firmami, które uzbroją zakład w instalację mroźniczo-chłodniczą, jak również tymi, które zadbają o wyposażenie ostrowieckiego zakładu w linię transportującą, garownię oraz linię wypieku z piecem tunelowym kamiennym.

Przypomnijmy, że za inwestycją w Ostrowcu Świętokrzyskim stoi Zakład Piekarniczy OMAR, który funkcjonuje na rynku od 1993 roku. Początki piekarni opierały się na produkcji pieczywa świeżego dostarczanego bezpośrednio do małych klientów detalicznych. W 2009 roku w zakładzie rozpoczęto produkcję pieczywa mrożonego, która w niedługim czasie stała się podstawą działalności przedsiębiorstwa.

W ofercie piekarni znajdują się różnego rodzaju chleby, bułki, bagietki, bułki kanapkowe oraz przede wszystkim pieczywo rustykalne, ręcznie zawijane, które stanowi grupę flagową produktów piekarni. W ofercie widnieją również produkty EKO zdobywające coraz większe uznanie w oczach klientów. Zakład Piekarniczy OMAR Paweł Okólski drugi rok z rzędu znalazł się na prestiżowej liście  Diamentów Forbesa 2025.

- W pierwszym etapie inwestycji według wniosku dotacyjnego w nowoczesnym zakładzie zatrudnionych ma być 29 osób- słyszymy w kieleckiej siedzibie firmy. Docelowo na pewno zatrudnionych będzie więcej, wszystko zależy od tego w jaką stronę ułoży się nasz rozwój.

Zakład Piekarniczy OMAR Paweł Okólski zapowiada, że proces rekrutacji rozpocznie się kiedy domknięte zostaną wszelkie kwestie związane budową.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%